Faworki / chrusty

faworki,chrusty,karnawał,ostatki,

Karnawał to FAWORKI!
U nas zawsze obecne, obowiązkowo pyszne i chrupiące. Rozpływają się w ustach,a przepis pochodzi z pożółkłego zeszytu mojej mamy.





faworki,chrusty,karnawał,ostatki,



Składniki
  • 200 g mąki pszennej
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki śmietany, gęstej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • sól- na czubek łyżeczki, niewiele
  • pół łyżeczki cukru pudru
  • 1 łyżka spirytusu lub octu
  • tłuszcz do smażenia smalec lub najlepiej olej kokosowy
  • do posypania-cukier puder

Wymieszaj wszystkie składniki, zagnieć, i cieniutko rozwałkuj (ok.1mm).
Pokrój w paseczki ok. 8-10 cm każdy i szerokości mniej więcej 1-2 cm- zależy jaką wielkość lubisz. Paseczki ponacinaj wzdłuż, przez środek aby powstała dziurka. Następnie wywinąć, czyli złapać za jeden z końców i przewlec przez dziurkę, starając się nie naciągać ciasta. Jest dość delikatne.
Smażyć w dużej ilości tłuszczu na kolor złoty. Faworki są zupełnie inne od tych kupionych w sklepie- są bardzo delikatne, u nas mówimy na nie raczej chrust, dlatego, że ułożone na talerzu wyglądają jak wiązka chrustu, chrupią .
Nieusmażony faworek powinien mieć na sobie jak najmniej mąki, gdyż mąka lubi się przypalać podczas smażenia.
Po usmażeniu odkładać na papierowy ręcznik i posypać cukrem pudrem.
Smacznego!


faworki,chrusty,karnawał,ostatki,




Komentarze

  1. faworki są super, ja jeszcze odkładam ciasto na 20min.do lodówki a potem ubijam wałkiem albo wałkuję , składam i ponownie wałkuję/tak kilka razy/ następnie wałkuję , wykrawa i smażę/tak robił mój znajomy cukiernik przedwojenny, ale twoje też są super !!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja juz gdzieś widziałam ten sposób walkowania na chusteczkę :-) Te sie skończyły już..obiecuję sobie, że spróbuję tak właśnie walkować kilka razy ...będą miały te apetyczne "pęcherzyki" przez to ,pozdrawiam!

      Usuń
  2. Mhmm...Cóż za cudowna rozpusta na talerzu. Uwielbiam faworki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam chrusty. Trochę zaskakuje mnie przepis...czyżby to jakieś tłumaczenie? Rozumiem, że to stała wersja u Ciebie tych słodkich kruchości.

    OdpowiedzUsuń
  4. Te pyszne faworki to prawdziwa uczta dla podniebienia! Tradycyjny przepis z pamiętnego zeszytu dodaje im wyjątkowego smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Karnawałowe szaleństwo nie może odbyć się bez faworków, są one obowiązkowe w menu. Chętnie wypróbuję Twój przepis :) wyglądają obłędnie

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!