wtorek, 11 marca 2014

Lasagne w szkle


Kochami, dzis poddalam probie kolejne naczynie TERMISIL 3.6L CLASSIC.
Wiec co ja moge w classic? Oczywiscie danie classic- czyli lasagne !
Lasagne jest to klasyczne danie kuchni wloskiej, niby proste ale..wlasnie, duzo zalezy jak nie wszystko zalezy od miesa i sosu, badz przecieru pomidorowego... Metoda prob i bledow doszlam do jednego wniosku- jesli juz sos pomidorowy to juz orginalny a jesli przecier to Kotlin...
Ale wrocmy do szkla...Bo po raz pierwszy bede robila lasagne w szkle od TERMISIL...!


Konsumenci cenią szkło w kuchni za jego niezwykłe właściwości pozwalające chronić potrawę przed utratą cennych mikroelementów oraz zachować ich naturalny smak i zapach.
Gotowanie w szkle właściwie nie wymaga tłuszczu, dania są znacznie mniej kaloryczne.
Naczynia ze szkła żaroodpornego nie tylko zapewnią doskonałe efekty kulinarne, ale też ograniczą nam czas spędzony w kuchni. Gładka powierzchnia szkła, ułatwia utrzymanie produktów w czystości i umożliwia stosowanie go również w zmywarce. Twardość i wysoka odporność mechaniczna zapewnia wytrzymałość na zarysowania i matowienie w zmywarkach. Naczynia żaroodporne TERMISIL nie przejmują smaku ani zapachu przechowywanej w nich żywności, są bezpieczne i zdrowe – również dla alergików. Ich dodatkowym atutem jest fakt, że potrawy w nich przygotowane możesz podać na stół bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika czy z kuchenki.


Co bedzie nam potrzebne?
-platy lasagne


-mieso mielone wolowe lub wieprzowo wolowe- nie kupujcie na tackach ale w kawalku i sami zmielcie w domu
-marchewka
-swieza bazylia
-oliwa z oliwek
-czosnek nawet 6 zabkow
-cebula
-ser zolty
-koncentrat pomidorowy Pudliszki 
-2 ugotowane jajka(niekoniecznie)
-pieprz,sol
-smietana - ja uzylam celowo MASMAL 18% Gospodyni bo jest to mix do sosw i zup ..i nie musze robic beszamelu..



Podsmażamy mięso tak długo, aż większość płynu z mięsa odparuje i dodajemy sos pomidorowy albo sloiczek koncentratu pomidorowego Pudliszki  wymieszanego w pol litrze wody,oraz zmiażdżone ząbki czosnku. Teraz jest idealny moment, żeby przyprawić sos. Dlatego dajemy wg.uznania- soli no i sporo pieprzu - jak dla mnie. Najlepiej próbować po każdym przyprawieniu i posoleniu -kazdy ma inny smaczek...Dodajemy swieze liscie bazylii, i uwaga marchewke- ja uzywam blendera i rozbie z niej pylek... Wlasciwie nie wiem dlaczego ale we Wloszech ta marchewka z cebula zmiksowana, jest wszedzie od Sycylii po Turyn przez Rzym!



Smarujemy cale nasze naczynie TERMISIL maslem.



 Nastepnie zaczynamy ukladac warstwa po warstwie. 



Najpierw nasz sos,nastepnie platy lasagne,znow sos,oczywiscie ser i smietane i tak w kolko do skonczenia warstw ..Ilosc warstw zawsze zalezy od...wysokosci naszego naczynia. 



Ostatnia warstwa to oczywiscie sporo sosu pomidorowego i beszamel oraz ser.




Zapiekamy okolo 20-30 minut . Nie kroimy mocno goracego ale odczekujemy nie wyjmujac z piekarnika jakies 10-15 minut.Smacznego! Najlepsza wg.mnie jest ta lasagna z dnia nastepnego...a juz rewelacyjna jest wtedy kiedy...sie konczy...


















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !