Lasagne al forno


Ile regionów, tyle lasagne.Cała prawda.
My zrobimy sobie klasyk- lasagne emiliane lub po prostu lasagne bolognese. Lasagne , które jadłam setki razy w różnych regionach i..każde było inne i cudownie pyszne i soczyste!
Lasagne to – prostokątne płaty makaronu + ragu bolognese + sos beszamelowy + ser tarty
Na Sycylii wzbogacane dodatkowo szynką i groszkiem oraz jajem na twardo. W Rzymie serwowane na zielono- ze szpinakiem... Można spotkać słodkie wersje.



Najpierw przygotowujemy ragu- czyli sos mięsny.
Składniki- podam tyle, ile ja użyłam w moim przepisie
  • mięso mielone wieprzowo wołowe .Jeśli wieprzowe to z szynki bez kości. U mnie 1300 g.
  • Sos pomidorowy 1 litr


  • puszka pomidorów w zalewie 400 g
  • cebula- 3 szt. średnie
  • marchewka- 4 sztuki duże
  • malutka główka czosnku

  • przyprawy od Skworcu zamiast soli- kuchmistrz oraz suszone pomidory z czarnuszką i czosnkiem niedzwiedzim
  • oliwa z oliwek
  • pieprz
  • seler naciowy powinno się dać ale JA NIE DAŁAM bo nie miałam



Do dużego rondla z grubym dnem wlewamy trochę oliwy.
Ścieramy cebulę i marchewkę na dużych oczkach i wrzucamy na gorącą oliwę z oliwek, podsmażamy, przykrywamy, dusimy.


Doprawiamy przyprawami Skworcu.
Dokładamy mięso. Dokładnie mieszamy aby rozbić grudki.Przykrywamy. Dusimy.

Następnie dokładamy pomidorów z puszki ,wcześniej rozgniecionych widelcem na papkę.
Mieszamy , dusimy.
Na koniec wlewamy litr sosu pomidorowego. Mieszamy, przykrywamy i doprowadzamy do wrzenia. Gdy całość zacznie się gotować, przekładamy na najmniejszy palnik i dusimy około 3 godzin, czasem więcej.
Sprawdzamy stopień słoności i słodkości. To na końcu oczywiście, bo głównie od sosu i marchewki będzie zależało czego musimy dodać.
Ważne by nie było kwaśne. Sos ragu jest lekko słodkawy.
Gdy sos się zrobi, należy go odstawić do ostygnięcia. Ja mój sos przygotowuję czasami w nocy i na drugi dzień taki super przegryziony jest gotów do przekładania naszego lasagne.

Kolejne składniki to
-płaty lasagne- od Ciebie zależy ile, gdyż wielkość brytfanny, ilość warstw decydują o tym czy zrobisz z
 500 g czy z 800 g gotowych płatów.


-sery- Edam rycki, mozzarella, Grana Padano – dajesz ile chcesz. Zetrzyj na dużych oczkach



-beszamel

Sos beszamelowy jest prosty do przygotowania
-masło roztopiłam w rondelku, dodałam mąki i podsmażyłam, mieszając dało mi to taką jakby pastę, nie ma powstać klucha. Dolałam mleka- u mnie pół litra i ciaglę mieszając doprowadziłam do zagęstnienia, posoliłam, dodałam gałki muszk. Oraz garść serów tartych. Mieszając doprowadziłam do zagęstnienia. Beszamel należy zrobić w ostatniej chwili gdyż pod wpływem leżenia gęstnieje i robi się taki brzydki kożuch.

Blachę- najlepiejnajwiekszą jaką mamy- gdyż lasagne upieczone i wystudzone można śmiało zamrozić!----- wysmarować dokładnie masłem.




Na dno wylać sos .Ułożyć obok siebie płaty lasagne. Następnie sos, kolejno beszamel i ser tarty i znów lasagne, sos, beszamel i ser..i tak w kółko. Ostania warstwa to zawsze sos+beszamel+ser.

Wkładamy do piekarnika na 180 stopni na około pół godziny, można ciut więcej.
Po upieczeniu zostawiamy jeszcze w piekarniku, aby lasagne stężało, na świeżo nie będzie chciało się kroić ładnie. 

Bardzo gorące lasagne potrafi niezle oparzyć i tylko z lekko ostudzonego lasagne można wydobyć prawdziwy smak.


Kroimy w kostkę, podajemy z winem.
Smacznego.





Komentarze

  1. lasagne to po prostu najlepsza obok pizzy rzecz na świecie <3

    OdpowiedzUsuń
  2. lubię to danie ale żeby ktoś mi zrobil hii

    OdpowiedzUsuń
  3. doskonały kawałek lasagni. Gratuluję bo na pewno dużo się napracowałaś :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mam tylko małą uwagę ortograficzną - do dużego rondla ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję bardzo ! Już poprawiłam, i bardzo bardzo bardzo mi miło, że zwróciłaś mi na to uwagę...czytałaś jednym słowem uważnie! Cium!

      Usuń
  5. Pięknie wyszła :) Uwielbiam lasagne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Twoja lasagne wygląda idealnie :) Bardzo ją lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękna lazania, ustawiam się w kolejce po kawałek :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!