Crepes



...czyli po prostu naleśniki!
We Włoszech tzw. crepes- naleśniki spożywa się niezwykle rzadko, są rarytasem z górnej półki i podawane są zazwyczaj z nutellą tak od serca i prażonymi orzeszkami ziemnymi...

W roku 2008 mieszkałam jeszcze w regionie Piemont i pojechałam do Turynu na Święto czekolady.
Zapragnęłam słynnych CREPES ze słynną czekoladą GIANDUIOTTO ! Już od dawna wiadomo, że Piemont i jego stolica Turyn są znaczącym centrum przemysłu cukierniczego. Caffarel, najbardziej znany piemoncki cukiernik, wynalazł przepis na słynne turyńskie praliny z orzechami laskowymi zwane gianduiotto.
Zasiadłam wtedy wygodnie pod parasolami i zamówiłam sobie normalnie NALEŚNIKA , sztuk jedna. Przybył naleśnik złożony na pół, w środku czekolada z rozpuszczonych gianduiotto- niesamowity smak. Posypany cukrem pudrem. Bez orzeszków.
Zjadłam tego jednego naleśniczka i... zawału mało nie dostałam kiedy kelner za tego naleśnika z małej patelni zaśpiewał mi calutkie 5 euro i 2.70 euro za espresso! Dodam, że w 2014, w Rzymie , za espresso płaciłam w każdym barze 0.95 cent ! Nie wiem, może podano mi Lavazza, która pochodzi właśnie z Turynu i dlatego mnie tyle kosztowała? No mniejsza z tym...
Ale nie żałuję. Święto czekolady było wyśmienite ! W 2014 roku obchodzono je w Turynie w dniach 21-30 litopada. Pomyślcie ileż czekolady przeznaczono na degustację.
Przypomnialam sobie o tym właśnie dziś. Kiedy piłam moje espersso.


Postanowiłam zrobic naleśniki po prostu. Inaczej, tak na włoską nutkę. Żeby przyciągnąć kilka regionów słynących ze swoich flagowych produktów- czekolada- Turyn, migdał- Sycylia konkretnie Avola prowincja Syrakuzy oraz truskawka z Cassibile prowincja Syrakuzy.

Do moich crepes użyłam
  • 4 szklanki mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 2 szklanki mleka + 2 szklanki wody- z samym mlekiem naleśniki będą zbyt twarde.

Miksujemy wszystko razem. 

Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej smietany. Smażymy na złoto z obydwu stron. Ja smażyłam na oleju kokosowym. Nie pali się!

Nadzienie

-rozpuszczona czekolada Gianduiotto , jak nie posiadamy ,najlepiej czekolada gorzka
-Dżem z truskawek 100% owoców streamline
Posmaruj jeden naleśnik dżemem truskawkowym Streamline 100 % owoców bez cukru


Aby zapewnić niezawodną i wysoką jakość produktów, świeże owoce i warzywa przywożone są bezpośrednio z pola do zakładów, a następnie przetwarzane przy użyciu zaawansowanej technologii, co pozwala na zachowanie w gotowym produkcie maksymalnej ilości witamin, soli mineralnych oraz mikroelementów. Wdrożony system kontroli jakości HACCP, certyfikat EFSiS (BRC) oraz doświadczona kadra zapewniają wysoka jakość produktów.  


Polej gorącą czekoladą, rozsmaruj ją. 


Przykryj drugim naleśnikiem.


Zrób maziaje z czekolady i posyp po wierzchu prażonymi na patelni, płatkami migdała.



Pokrój nożem do pizzy.




Moje święto dwóch regionów ,odległych od siebie około 1510 km ,zamknięte w jednym, aromatycznym i pełnym wspomnień...naleśniku !



Smacznego !





Komentarze

  1. To ja też tak od serca poproszę ! i dużo Nutelli ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj aż dostałam ślinotoku na widok tych naleśników, ale mam na nie ochotę, chyba sobie usmażę ze dwie sztuki :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale ja by zjadła teraz naleśniki! :D

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!