Pierś z kurczaka z kapustą i grzybami na dwóch kaszach
Wymyśliłam
sobie danie ze składników , które miałam w lodówce i na które
miałam wyjątkową ochotę. Same w sobie ,trochę niezjadliwe- ale
połączone w ten sposób- to mistrzostwo świata. Jak nazwać tę
potrawę? Nie wiem...wiem, że dobra i że moje małe dzieci , które
pierś z kurczaka trzymają dobę w buzi...zjadły bez mrugnięcia
okiem i chciały jeszcze!
Że
mnie smakuje to oczywiste, ale dzieci są sędziami bezlitosnymi.
Przeszło ! Mistrzostwo świata!
Składniki
-pierś
z kurczaka
-vinaigrette
Monini pomarańcza limonka
-vinaigrette
Monini classico
-przyprawa do kurczaka
-suszone
pomidory z czosnkiem i bazylią
-seler
naciowy u mnie mrożony
- 4 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
- marchewka
- ćwiartka bialej kapusty
- grzyby ugotowane do miękkości w bardzo małej ilości wody
- Emmentaler w plasterkach
- Gouda topiony w saszetce
- ziarna prażone
- kasza gryczana 1 woreczek
- kasza jaglana 1 woreczek
- 2 łyżki śmietany jeśli chcesz
- -oliwa z oliwek Monini
Wykonanie
bardzo proste. Pokrój pierś z kurczaka na małe cząsteczki, przełóż
do szklanej miski.
Dodaj vinegrety Monini.Wymieszaj dokładnie.
Sprawią, że kurczak skruszeje. Dodaj Pfeffer Gold. Suszone pomidory
oraz czosnek.
Włóż
na 3 godziny do lodówki.
Rozgrzej
rondel z grubym dnem. Wyłóż kurczaka i dodaj selera naciowego. Bez
oleju.
Obsmaż do miękkości.
Dodaj marchewki i duś pod
przykryciem.
Możesz podlać pół szklanki wody.
Dodaj
posztakowana kapustę oraz grzyby.
Przykryj,
duś.
Od
czasu do czasu wymieszaj.
Ugotuj
obydwie kasze.
Przełóż do naczynia i wymieszaj z oliwą z oliwek Monini oraz ziarnami.
Do
kurczaka dodaj sery topione.
Wymieszaj do momentu ,aż się
rozpuści i powstanie sos.
Ja
dodałam śmietany wymieszanej z wywarem z grzybów.
Poddusiłam
chwilke i wyłączyłam.
Wysypałam
kaszę z ziarnami na talerze.
Dodałam
kurczaka z kapusta i grzybami i marchewką.
Polałam
sosem i winegretem Monini classico.
Całość posypalam ziarnami.Danie
bardzo zdrowe, sycące ale zarazem bardzo lekkie.
Lekko grzybowy smak
w sosie serowym z nutą winegretów Monini....zapytajcie dzieci !
Smacznego
!
Prawdziwe Mistrzostwo :-) Wpadłabym na taki obiadek, ale pewnie już wszystko zjadłyście :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję Marzenko!
UsuńWygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuń..i pycha ...było. dziękuję!
UsuńJak dla mnie kulinarne eksperymenty smakuja najlepiej :)
OdpowiedzUsuń..ten był wyjątkowy, i się powiódł, będę do niego wracała, dziękuję!
Usuńsmakowicie to wygląda,łatwe do zrobienia aby tylko mieć takie przyprawy
OdpowiedzUsuń