Pieczona papryka z serem korycińskim swojskim i truskawką kaszubską





Witajcie, tym razem podążymy Szlakiem Dobrego Smaku!
Wybierzemy się na Podlasie i zakosztujemy kolejny raz sera korycińskiego Czesławy Zarzeckiej- tym razem z aromatycznym szczypiorkiem oraz suszonym pomidorem.




 Muszę Wam powiedzieć, że jest to ser wyjątkowy, tak jak wyjątkowa jest propozycja, którą dziś Wam tutaj zaproponuję.Danie pochodzi z przewodnika Szlakiem Dobrego Smaku „Duma Regionu”.Danie poleca szef kuchni Agata Wojda.


Danie jest wykwintne, przepyszne, lekkie ,a zarazem syte i pełne tradycji. Niebanalne połączenie sera i truskawki sprawia , iż jest to propozycja radosna i świeża.

Składniki
  • 6 czerwonych papryk
  • 200 g sera korycińskiego swojskiego Czesławy Zarzeckiej
  • 2 łyżki miodu u mnie leśny naturalny od Skworcu
  • sok z połowy cytryny
  • 200 g truskawki kaszubskiej
  • 3 łyzki oleju rydzowego
  • 4 gałązki rozmarynu
  • sól, pieprz młotkowany

Rozgrzejcie piekarnik do 180 stopni.
Z papryki usuńcie gniazda nasienne, posmarujcie ją 2 lyżkami oleju rydzowego ze wszystkich stron. Oprószyć solą i grubym pieprzem, natrzeć listkami rozmarynu.



Ułożyc na papierze i piec przez około 20 minut w piekarniku.
Poznajemy, że papryka jest już upieczona, kiedy jej skórka staje się miejscami czarna. Włożenie ciepłej papryki do plastikowej torebki i zamknięcie jej tam na parę minut sprawia, że skórka lekko odchodzi od miąższu.


Obierzcie paprykę ze skórki.
Odłóż kilka turskawek kaszubskich do dekoracji.



Pozostałe zmiksuj z miodem i 1 łyżką oleju rydzowego oraz sokiem z połowy cytryny.
Przetrzyj mus przez sitko, aby pozbyć się pestek.



Sos jest gotowy!
Na talerzu zrób kałużę z sosu truskawkowego, i wyłóż ćwiartki papryki, przekaldając ją serem korycińskim swojskim.



Udekoruj kawałkami truskawek. 



Możesz lekko posolić.
Podałam z musującym rosato, o delikatnym smaku poziomek.



Smacznego !






Komentarze

  1. To musi być na prawdę pyszne, ser albo zamówię, albo....kupię w Auchan, bo podobno ma być, czy to prawda, że będzie dostępny w Auchan?

    OdpowiedzUsuń
  2. Do serów mam w ogóle słabość, ale korycińskie to są jedne z moich ulubionych. Przyznaję, że ta przystawka to musi być niebo w gębie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Takie połączenie smaków daje satysfakcję najbardziej wymagającym podniebieniom!

      Usuń
  3. Danie jest rzeczywiście niebanalne. Nie pomyślałabym o takim zestawieniu składników. Twoja wersja wygląda tak samo pięknie jak na zdjęciu z książki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ciekawe danie. Zjadłabym z przyjemnością. Każdy ze składników wart jest delektowania się.

    OdpowiedzUsuń
  5. Kasiu ta prdydtawak wyglada obłednie :) napatrzeć się nke mogę a już nie wspomnę jak moje kubki smakowe szaleją :) no coś niesamowitego :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ależ zrobiłaś mi teraz smaka! Zjadłabym takie pyszności! Jak tylko będzie sezon na paprykę, chętnie zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zapowiada się bardzo smacznie, zresztą lubię sery tego typu

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!