Fasola mung, ryż dziki i makaron gryczany.





To był ciekawy obiad!
Zdrowy przede wszystkim.
Polecam, bo warto. Przynajmniej raz w tygodniu.

Fasola Mung u mnie od SKWORCU


Jest bogatym źródłem błonnika, białka, witaminy B9, manganu i magnezu.
W fasoli mung znajdziemy ponadto fosfor, żelazo, miedź, potas, cynk, selen, wapń oraz witaminy B1, B2, B1, B6, K, E, C i A.

Ryż dziki u mnie od SKWORCU



Dziki ryż, nazywany także kanadyjskim lub indiańskim ryżem, ceniony jest ze względu na swoje wartości odżywcze, stanowi doskonałe źródło przeciwutleniaczy. Zawiera także białko, błonnik, wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Dziki ryż jest bogatym źródłem witaminy B1, B2, B3, i B6, żelaza, magnezu, cynku, fosforu oraz kwasu foliowego. Jest to produkt bezglutenowy, więc spokojnie mogą go spożywać osoby z celiaką. W porównaniu do ryżu brązowego mają więcej błonnika, żelaza, miedzi oraz białka, a mniej węglowodanów, co oznacza, że charakteryzują się także niższym indeksem glikemicznym.

Makaron gryczany.

Ugotuj wszystkie trzy skarby natury osobno.
Połącz ze sobą.



Dodaj oliwę z oliwek.
Wszystkie trzy składniki mają lekko orzechową nutkę, wyrazny i ciekawy smak i są niesamowitym zródłem zdrowia!

Podałam w towarzystwie chrupiących dodatków, smacznego!



Komentarze

  1. Bardzo fajnie to wymyśliłaś :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo, ale to bardzo pomysłowe. No i w dodatku jest to lekkie danie. Nie może być lepiej. Jestem ciekawa tych smaków :) Wygląda zachęcająco :) No i świadomość, że wszystko jest zdrowe też działa na plus. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!