KONKURS z sosami FOLWARK!




Z ogromną przyjemnością zapraszam wszystkich na pyszny i pełen aromatów konkurs!
Zatrzymajmy smaki lata na dłużej, rodzinne, towarzyskie spotkania w domu i w plenerze!
Zadanie polega na stworzeniu dania -śniadanie,obiad lub kolacja,od przystawek, przekąsek, aż po dania główne- czyli szerokie pole do popisu- w którym został/by/ użyty jeden z wybranych sosów ze strony FOLWARK. Pisząc przepis podaj link do sosu ze strony folwark.com.pl, który użyłeś/aś w swojej potrawie.


Można wysłać maksymalnie do 3 przepisów

Przepis zamieście jako komentarz pod tym postem, a zdjęcie oraz zgodę -na publikację przepisu wraz ze zdjęciem prześlijcie na zkuchnidokuchni77@interia.pl – stworzę specjalną galerię konkursową na moim Fp na FB. Wysyłając maila nie zapomnijcie podać Waszego nicku, którym komentowaliście ten post konkursowy.

Sponsorem nagród jest Folwark, dlatego byłoby fajnie aby ...polubić Sponsora na FB tutaj
Organizatorem jestem ja, będzie mi również miło jeśli polubicie ZKDK
Jury wybierze 3 zwycięzców- I główny oraz 2 drugie miejsca


Czas trwania konkursu 

01.09-30.09.2015 - miesiąc

NAGRODA za zajęcie I miejsca to widoczny na zdjęciu kosz z zestawem sosów Folwark

A dwa równorzędne miejsca drugie otrzymają zestaw sosów Folwark.
Ogłoszenie wyników- do 3 dni roboczych, od zakończenia konkursu u mnie na blogu.

Sponsor wysyła nagrody tylko na terenie Polski.
Życzę wszystkim dobrej zabawy i kulinarnych inspiracji.




Komentarze

  1. domowe hot- dogi z ketchupem i musztardą Folwark
    gotowe bułki do hot - dogów rozcinamy wzdłuż , bułkę smarujemy lekko ketchupemnakladamy :
    - sałatę lodowa
    - parówkę drobiową
    - pomidor
    -korniszon
    - cebula
    - cebulka prażona
    polewamy ketchupem i musztardą
    monika lachecinska monika.schult@buziaczek.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. naleśniki a'la kebab ze sosem kebab - gyros łagodny Folwark
    smażymy naleśniki, do srodka nakładamy
    - kapustę pekińską lub sałatę lodową
    - fasolę czerwona
    - cebulę
    - pomidor
    -ogórek
    - kukurydza
    - pierś z kurczaka podsmażona z przyprawą kebab - gyros
    polewamy sosem kebab - gyros łagodny folwark i zawijamy. posypujemy na wierzch cebulką prażoną
    monika lachecinska monika.schult@buziaczek.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. pizza domowa na grubym cieście ze sosem do pizzy i ketchupem folwark
    ciasto :
    - kg.maki
    - 0,7 cieplego mleka
    - 3opakowania drożdży instant
    - 1jajko
    - odrobina soli
    ciasto zagniatamy i zostawiamy pod przykryciem do wyrosnięcia, Rozciągamy ciasto rękoma na natłuszczoną blachę, smarujemy sosem do pizzy Folwark i układamy kolejno co kto lubi plus
    przyprawa do pizzy
    pieczemy w 180 stopniach około 20 minut,polewamy ketchupem Folwark
    monika lachecinska monika.schult@buziaczek.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. Kurczak w sosie barbecue z ananasem

    Składniki:

    6 pałek z kurczaka
    400ml pomidorów z puszki
    2 cebule szalotki
    skórka z 1 limonki
    cynamon, kurkuma, pieprz, papryka, imbir, pieprz cytrynowy, 6 goździków
    1/2 świeżego ananasa
    sos barbecue Folwark


    Na pierwszy rzut oka to niezbyt zgrana ta lista składników - ale to mylne wrażenie :) Po kurczaku zostało tylko słodko-ostre wspomnienie i kości.

    W żaroodpornym naczyniu układam pałki kurczaka, doprawiam pieprzem i papryką słodką. Szalotkę kroję na grubsze plasterki. Pomidory z puszki wlewam do miski, doprawiam sporą ilością cynamonu, kurkumy, pieprzu cytrynowego, goździków i imbiru. Sos pomidorowy powinien smakować delikatnie korzennie, nie bójcie się dodać więcej cynamonu czy imbiru. Szalotkę dodaję do pomidorów i całość wylewam na kurczaka. Ananasa obieram ze skorupki, kroję na duże kawałki i dodaję do kurczaka.

    I teraz nowość.. lubię eksperymentować, więc całe danie polałam jeszcze sosem barbecue z folwarku. Smakuje idealnie i bardzo wyraźnie czuć aromat powideł śliwkowych oraz dymu wędzonego.

    Naczynie przykrywam, wsadzam do zimnego piekarnika i nastawiam temperaturę 200*C. Piekę 75minut od momentu, gdy piekarnik się nagrzeje.


    Gotowego kurczaka podałam również z odrobiną sosu barbecue. Smakował genialnie.

    zdjęcia poszły na maila :) Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
  5. Pita z kurczakiem i świeżym ananasem


    Składniki:

    8 bułek pita
    1 pierś z kurczaka
    1 łyżeczka oliwy lub oleju kokosowego
    0,5 kapusty pekińskiej
    100g rukoli
    100g roszponki
    1 duży ogórek
    2 czerwone papryki
    3 cebule szalotki (może być czerwona cebula)
    100g sera smażonego
    100g sera żółtego wędzonego
    400g fasoli czerwonej z puszki
    0,5 świeżego ananasa
    przyprawy (pieprz, papryka słodka, curry, kminek, oregano)
    sos kebab-gyros Folwark

    Pierś kurczaka kroimy w paski, przyprawiamy i podsmażamy z łyżką oliwy. Fasolę płuczemy, zostawiamy na sitku. Kapustę pekińską, ogórek, paprykę, szalotkę i ananasa kroimy na kawałki. Ser smażony i wędzony kroimy w drobne paski. W wysokiej misce mieszamy wszystkie składniki i zalewamy sosem kebab-gyros. Odstawiamy na 30 minut do lodówki.
    Pitę nadziewamy sporą porcją sałatki. Dla koneserów ostrego smaku polecam dodatkowo polać całość sosem.

    OdpowiedzUsuń
  6. Pizza czosnkowo-pieczarkowa z mozzarellą
    Składniki
    Ciasto:
    Na dwie duże pizze
    3 szklanki mąki pszennej
    1 jajko
    2 czubate łyżki semoliny
    30 g drożdży świeżych
    1/2 szklanki ciepłego mleka
    3/4 szklanki ciepłej wody
    1/2 łyżeczki cukru
    1 łyżeczka soli
    3 łyżki oliwy
    Sos czosnkowy Folwark
    Wierzch:
    dowolna wędlina
    pieczarki
    ser mozzarella starty
    przyprawa do pizzy

    Ciasto: Wodę wymieszać z ciepłym mlekiem, dodać cukier zamieszać,dodać poruszone drożdże, oprószyć łyżeczką mąki, odstawić zaczyn do wyrośnięcia. Mąkę pszenna wymieszać z semoliną oraz solą wbić jajko dodać oliwę oraz zaczyn i wyrobić ciasto. Uformować kulę odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    Ciasto dzielimy na 2 części wałkujemy na dwa placki, smarujemy sosem czosnkowym Folwark
    układamy pokrojoną wędlinę oraz pieczarki, oprószamy przyprawą do pizzy, posypujemy startym serem pieczemy 15-20 minut w temp 195*c, podajemy gorącą.
    Smacznego:)
    Zdjęcia poszły na maila pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń
  7. Parówki z nadzieniem w panierce orzechowej
    Choć staram się unikać parówek i nie jem ich często, czasem można sobie na nie pozwolić, ważne żeby wybierać te dobrej jakości, by nie było nudno nadziałam je pysznym farszem i obsmażyłam w orzechowej panierce. Na gorące śniadanie w sam raz!

    Składniki
    5 cienkich parówek dobrej jakości

    Nadzienie:
    3 łyżki startego drobno sera żółtego
    3 łyżki mielonych orzechów laskowych
    1 łyżka łagodnej musztardy
    2 łyżki ketchupu premium Folwark
    szczypta pieprzu

    Panierka
    2 białka
    4 łyżki bułki tartej
    4 łyżki mielonych orzechów laskowych
    olej do smażenia
    Sposób przygotowania
    Parówki obieramy z foliowej osłonki, nacinamy delikatnie wzdłuż tak aby nie przeciąć do końca a zrobić kieszonkę na nadzienie. Farsz: Drobniutko starty ser żółty, łączymy z mielonymi orzechami, dodajemy ketchup i musztardę doprawiamy szczyptą pieprzu do smaku, mieszamy całość w miseczce.Nadzienie wkładamy delikatnie łyżeczką w nacięcie . Białka ubijamy trzepaczką na pianę panierujemy parówki obtaczamy w bułce wymieszanej z orzechami, nadmiar strzepujemy i obsmażamy krótko w małej ilości oleju na patelni . Podajemy od razu gorące np z pieczywem i sałatką z pomidora.
    Smacznego:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Sałatka z kurczakiem i brzoskwinią

    Składniki:
    50 dag piersi z kurczaka,
    1,5 szklanki ryżu,
    puszka brzoskwiń,
    2 czerwone papryki,
    1 duża cebula;
    marynata do kurczaka:
    2 łyżki przyprawy do kurczaka,
    2 łyżki sosu sojowego,
    łyżeczka soli,
    łyżeczka pieprzu,
    2 łyżki mąki ziemniaczanej,
    sok z połowy cytryny,
    2 jajka;
    sos: 5 łyżek sosu Folwark "Dresign 1000 wysp" http://folwark.com.pl/produkty/dressing-1000-wysp-d/,
    5 łyżek soku z brzoskwiń,
    pół łyżeczki pieprzu cayenne,
    3 płaskie łyżki tymianku,
    sól i pieprz do smaku.
    Sposób przygotowania: Kurczaka kroimy w kostkę. Wszystkie składniki marynaty mieszamy w osobnym naczyniu. Dodajemy kurczaka, mieszamy aby składniki marynaty dokładnie pokryły mięso. Odstawiamy na min. 30 minut aby smaki się przegryzły. W tym czasie gotujemy ryż według przepisu na opakowaniu. Brzoskwinie, paprykę i cebulę kroimy w kostkę. Sok z brzoskwiń zachowujemy. Piersi z kurczaka smażymy na patelni na złoty kolor. Składniki sosu mieszamy razem. Wszystkie składniki sałatki łączymy razem i mieszamy z przygotowanym sosem.

    OdpowiedzUsuń
  9. Sałatka z kurczakiem i brzoskwinią

    Składniki:
    50 dag piersi z kurczaka,
    1,5 szklanki ryżu,
    puszka brzoskwiń,
    2 czerwone papryki,
    1 duża cebula;
    marynata do kurczaka:
    2 łyżki przyprawy do kurczaka,
    2 łyżki sosu sojowego,
    łyżeczka soli,
    łyżeczka pieprzu,
    2 łyżki mąki ziemniaczanej,
    sok z połowy cytryny,
    2 jajka;
    sos: 5 łyżek sosu Folwark "Dresign 1000 wysp" http://folwark.com.pl/produkty/dressing-1000-wysp-d/,
    5 łyżek soku z brzoskwiń,
    pół łyżeczki pieprzu cayenne,
    3 płaskie łyżki tymianku,
    sól i pieprz do smaku.
    Sposób przygotowania: Kurczaka kroimy w kostkę. Wszystkie składniki marynaty mieszamy w osobnym naczyniu. Dodajemy kurczaka, mieszamy aby składniki marynaty dokładnie pokryły mięso. Odstawiamy na min. 30 minut aby smaki się przegryzły. W tym czasie gotujemy ryż według przepisu na opakowaniu. Brzoskwinie, paprykę i cebulę kroimy w kostkę. Sok z brzoskwiń zachowujemy. Piersi z kurczaka smażymy na patelni na złoty kolor. Składniki sosu mieszamy razem. Wszystkie składniki sałatki łączymy razem i mieszamy z przygotowanym sosem.

    OdpowiedzUsuń
  10. Karkówka w sosie czosnkowym

    Składniki:
    4 plastry karkówki,
    4 duże pieczarki,
    1 cebula,
    sól, pieprz,
    8 łyżek sosu czosnkowego Folwark http://folwark.com.pl/produkty/sos-czosnkowy-d/
    Sposób przygotowania: Kotlety rozbijamy tłuczkiem. Solimy i pieprzymy. Układamy na blaszce i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Pieczemy około pół godziny. W tym czasie pieczarki kroimy w plasterki, cebulę w piórka. Podsmażamy je na patelni. Karkówkę wyciągamy, kładziemy na nią pieczarki i cebulę. Smarujemy sosem czosnkowym. Zapiekamy całość jeszcze około 10-15 minut.

    OdpowiedzUsuń
  11. Makaronowa sałatka z kurczakiem
    Składniki:
    2 piersi z kurczaka,
    2 czerwone papryki,
    20 dag makaronu (u mnie świderki),
    2 duże cebule,
    8 ogórków konserwowych,
    puszka kukurydzy,
    tłuszcz do smażenia;
    marynata do kurczaka: łyżka przyprawy maggi w płynie,
    łyżka przyprawy do drobiu,
    łyżka oleju,
    łyżka mąki ziemniaczanej,
    łyżka słodkiej papryki;
    8 łyżek sosu "Dresing 1000 wysp klasyczny" Folwark http://folwark.com.pl/produkty/dressing-1000-wysp-m/
    Sposób przygotowania: Piersi z kurczaka kroimy w kostkę. Mieszamy składniki marynaty. Mięso marynujemy w marynacie min. 2 godziny. Mięso podsmażamy na patelni na złoty kolor. Odstawiamy do ostygnięcia. Makaron gotujemy al. Dente. Cebulę kroimy w piórka, ogórki kroimy w półplasterki a paprykę w paski. Kukurydzę odcedzamy z zalewy. Wszystkie składniki. Wszystkie składniki mieszamy z sosem. Schładzamy w lodówce.

    OdpowiedzUsuń
  12. Tortilla
    Składniki:

    placki tortilla (u mnie z Lidla)

    pierś z kurczaka

    sałata (u mnie rzymska)

    200 g surówki colesław

    przyprawa kebab-gyros

    sól, pieprz

    olej



    Pierś z kurczaka pokroić w długie, cienkie paseczki, wymieszać dokładnie z przyprawami i olejem. Odstawić do lodówki na co najmniej 30 minut do zamarynowania. Po tym czasie mięso przełożyć na rozgrzaną patelnie i usmażyć. W międzyczasie przygotować liście sałaty oraz sos grecki do gyrosa (http://folwark.com.pl/produkty/sos-grecki-do-gyrosa-d/).

    Dominika S. misia104@o2.pl
    SMACZNEGO

    OdpowiedzUsuń
  13. Frittata ze szpinakiem
    Składniki:

    100 gram sera żółtego

    500 gram szpinaku w liściach

    6 jaj

    3 ząbki czosnku

    łyżka oleju

    3 łyżki śmietany 12%

    sól, pieprz



    Szpinak dokładnie myjemy i usuwamy łodygi. Czosnek kroimy w drobną kosteczkę ub przeciskamy przez praskę. Na rozgrzanym oleju podsmażamy czosnek, następnie dodajemy szpinak i smażymy kilka minut. Jajka wbijamy do dużej miski, dodajemy śmietanę, przyprawy i roztrzepujemy za pomocą rózgi. Ser żółty ścieramy na tartce na małych oczkach i dodajemy do jajek. Usmażony szpinak studzimy i także dodajemy do jajek. Wszystko dokładnie mieszamy. Formę do tarty smarujemy olejem. Wylewamy masę jajeczną. Pieczemy 30 minut (do momentu ścięcia się jajek) w temperaturze 160 stopni z termoobiegiem. Podajemy na ciepło z sosem czosnkowym Folwark (http://folwark.com.pl/produkty/sos-czosnkowy-m/)

    Dominika S. misia104@o2.pl
    SMACZNEGO

    OdpowiedzUsuń
  14. Witam,

    Przesylam Przepis na donuty z bobu z twarożkiem botwinkowo-czosnkowym

    Skladniki mokre:
    2 szklanki obranego bobu
    4 łyżki sosu sojowego
    4 jajka
    3/4 szklanki oleju ziołowego z suszonymi pomidorami
    1/2 szklanki wody

    Skladniki suche:
    1 i 1/3 szklanka mąki pełnoziarnistej
    8 suszonych pomidorów
    4 łyżki tartego sera
    1/2 łyżeczki sody
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    olej do smarowania

    Twarożek
    1 kostka chudego twarogu
    1/2 pęczka drobno posiekanej botwinki
    4 łyżki sosu czosnkowego FOLWARK http://folwark.com.pl/produkty/sos-czosnkowy-m/
    2 łyżki siekanego koperku

    Potrzebne: maszynka do minipączków (ps. równie dobrze można wedle tego przepisu zrobić gofry jak i tradycyjnie upiec muffiny ;)

    1. Składniki suche łaczymy, mieszamy. Składniki mokre miksujemy na gładką masę. Łączymy jedno z drugim i miksujemy razem jeszcze przez 2-3 minuty.
    2. Maszynkę przecieramy pedzelkiem zanurzonym w oleju po czym podłączamy do sieci i nagrzewamy. Wylewamy ciasto i pieczemy przez ok 4-5 minut (po 2 można zwolnić zatrzask,żeby uszło trochę pary ;))
    3. Wszystkie składniki twarożkowe porządnie miksujemy.
    4. Zimne już oponki przecinamy na pół "po linii szwa" i smarujemy twarożkiem. Składamy razem i przyozdabiamy. Najprostszy przepis na świecie zrealizowany ;) smacznego

    OdpowiedzUsuń
  15. Moja ostatnia 3 propozycja konkursowa :)
    Sałatka gyros z chipsami o smaku grillowanych warzyw
    Popularna i dobra sałatka gyros z kapustą pekińską sosem kebab -gyros z warstwą chipsów o smaku grillowanych warzyw, na imprezach rodzinnych niezastąpiona, zapraszam do wypróbowania jej w tej nowej wersji!
    Składniki
    1/2 kapusty pekińskiej-(u mnie dość duża)
    1 podwójny filet z kurczaka
    2 łyżki oliwy
    przyprawa do gyrosa
    sól do smaku
    100 g chipsów o smaku grillowanych warzyw
    1 cebula
    5 ogórków konserwowych
    1 papryka czerwona
    1/2 puszki kukurydzy
    4 łyżki sosu kebab-gyros ostrego Folwark
    2 łyżki majonezu
    1 łyżka ketchupu łagodnego

    Kapustę pekińską myjemy osuszamy kroimy cieniutko, cebulkę szatkujemy drobno. Resztę warzyw kroimy w kostkę. Mięso myjemy kroimy oprószamy przyprawą do gyrosa, smażymy do miękkości na oleju. Studzimy.
    Poszatkowaną kapustę mieszamy z cebulką układamy pierwszą warstwę w naczyniu szklanym polewamy sosem kebab gyros.
    Następnie wykładamy warstwę mięsną.Przykrywamy znów warstwą z kapusty.Smarujemy cienko majonezem, układamy pozostałe składniki tak aby ogórki były na wierzchu, delikatnie solimy całość, polewamy ketchupem, przykrywamy reszta kapusty i chipsami.Wstawiamy do lodówki do schłodzenia.Podajemy.
    Pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Pieczone podudzia z kurczaka

    Składniki (na 2 porcje):
    4 podudzia z kurczaka
    przyprawa do grilla (pikantna)
    sól
    pieprz

    Marynata:
    3 łyżki sosu teriyaki Folwark
    ½ sok z limonki
    czosnek niedźwiedzi
    2 łyżki oliwy

    Podudzia umyć, osuszyć i przyprawić przyprawą do grilla, solą i pieprzem. Z podanych składników przygotować marynatę i dokładnie natrzeć mięso. Przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki na kilka godzin. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 190°C
    przez ok. 50 minut.

    OdpowiedzUsuń
  17. Sałatka z grillowanych warzyw

    Składniki:
    1/2 małego bakłażana
    1 mała cukinia
    ½ papryki czerwonej
    1 cebula czerwona
    kilka liści sałaty rzymskiej
    5 pomidorów koktajlowych
    olej
    sól
    pieprz
    garść zielonych oliwek
    2-3 łyżki sosu salsa mexicana Folwark

    Warzywa umyć i pokroić. Bakłażan, cukinię i cebulę w cienkie plasterki, a paprykę w paski.
    Warzywa posmarować olejem i posolić. Grillować przez kilka minut z obu stron. Pomidorki pokroić na mniejsze części, sałatę porwać, dodać oliwki a na końcu wrzucić grillowane warzywa, przyprawić do smaku solą i pieprzem oraz dodać sos. Wymieszać.

    OdpowiedzUsuń
  18. Cukinia faszerowana kaszą jaglaną:
    Składniki:
    2 średnie cukinie
    1 średnia marchewka
    1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
    4 łyżki sosu salsa mexicana Folwark
    1 cebula
    1 ząbek czosnku
    sól, pieprz, słodka i ostra papryka w proszku
    trochę fety
    2 łyżeczki oliwy z oliwek

    Przygotowanie:
    Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę obrać, drobniutko posiekać, ząbek czosnku przecisnąć przez praskę. Na łyżeczce oliwy podsmażyć przygotowane warzywa. Dodać pomidory z puszki i kaszę jaglaną, dusić około 10 minut. Doprawić solą, pieprzem i papryką.
    Cukinie umyć i osuszyć. Przekroić na pół wzdłuż. Łyżeczką wydrążyć miąższ tak, aby powstała łódeczka. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, skropić pozostałą oliwą, posypać solą i pieprzem i piec w 200'C 10 minut. Następnie wyjąć, nafaszerować przygotowanymi warzywami z kaszą, na wierzchu ułożyć grudki fety i zapiekać w 200'C 20 minut.

    Katarzyna Załuska
    cakesbykejt.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  19. Kapsalon

    Składniki:

    foremki aluminiowe
    6-8 średnich ziemniaków
    olej do smażenia
    1 pojedyncza pierś kurczaka
    1 łyżka przyprawy kebab shoarma (lub kebab-gyros)
    10 dag żółtego sera
    1/2 kapusty pekińskiej
    1 pomidor
    1 ogórek świeży
    sos czosnkowy Folwark http://folwark.com.pl/produkty/sos-czosnkowy-m/

    Sposób przygotowania:

    1. Pierś kurczaka pokroić w małą kostkę, oprószyć przyprawą kebab shoarma i włożyć do lodówki na godzinę. Po tym czasie usmażyć na rumiano na niewielkiej ilości oleju. Ziemniaki obrać i pokroić na frytki. Usmażyć na rumiano w gorącym oleju. Odstawić do miski wyłożonej ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru oleju. Ogórka i pomidora pokroić w półplasterki. Kapustę drobno poszatkować.
    2.Przygotować 3-4 małe foremki aluminiowe (1 foremka na jedną osobę). Na dno włożyć frytki. Na frytki położyć kurczaka. Przykryć startym żółtym serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180-200 stopni na ok. 10 min. do momentu rozpuszczenia się sera. Po tym czasie wyjąć, polać sosem czosnkowym, przykryć kapustą, pomidorem, ogórkiem i znów polać sosem (można polać także ostrymi sosami). Smacznego :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Hamburgery
    Składniki:
    50 dag. mielonego mięsa
    2 cebule
    1 płaska łyżka musztardy Dijon
    1 łyżka keczupu http://folwark.com.pl/produkty/ketchup-standard-ostry/
    1 jajko
    Sól, pieprz ziołowy
    1 łyżka bułki tartej
    Bułki do hamburgerów
    Sałata
    Sos ziołowy Knorra
    3 łyżki oliwy
    1cebula
    1 pomidor
    Bazylia
    Pikantny keczup http://folwark.com.pl/produkty/ketchup-standard-ostry/
    Oliwa do smażenia
    Wykonanie:
    Mięso mielone wymieszać z drobno pokrojoną 1 cebulą, dodać musztardę, keczup, jajko, bułkę tartą. Doprawić do smaku solą i pieprzem ziołowym. Z mięsa uformować płaskie kotlety i obsmażyć z obu stron. Sałatę drobno posiekać i wymieszać z oliwą i sosem ziołowym knorra. Drugą cebulę pokroić w krążki i lekko zeszklić na oliwie. Bułki posmarować keczupem, nakładać kolejno: sałatę, usmażone kotlety, podsmażoną cebulkę, znowu keczup i plaster pomidora posypany suszoną bazylią.


    OdpowiedzUsuń
  21. Bułeczki z pikantnym nadzieniem

    Składniki:
    1. 2 kajzerki lub inne okrągłe bułki
    2. 4 łyżki ketchupu standard ostrego Folwark
    3. 2 parówki
    4. 3 ząbki czosnku
    5. 1 papryka czerwona
    6. Szklanka startego żółtego sera
    7. 1 cebula
    8. Przyprawa do zapiekanek i pizzy

    Przygotowanie:
    1. Bułki przekroić na pół, wyjąć z nich niewielką ilość miąższu.
    2. Parówki pokroić w plasterki.
    3. Paprykę umyć, osuszyć, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w kostkę.
    4. Cebulę obrać, umyć, osuszyć i pokroić w drobną kostkę.
    5. Czosnek obrać.
    5. Bułki posmarować ketchupem ostrym Folwark, włożyć cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, parówki i paprykę, tak, aby napełnić farszem każdą bułkę, posypać przyprawą i startym serem.
    6. Bułki włożyć do naczynia żaroodpornego i zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C około 5 minut.
    7. Przed podaniem gorące bułki polać ketchupem standard ostrym Folwark.

    Smacznego! :)

    Katarzyna Prosińska
    kazikonda0@o2.pl

    OdpowiedzUsuń
  22. http://folwark.com.pl/produkty/ketchup-standard-ostry/

    Katarzyna Prosińska
    kazikonda0@o2.pl

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!