Podziel się miłością i dobra radą- konkurs z Russell Hobbs



Wielkimi krokami idą do nas Święta, zapach domowych potraw świątecznych, choinka, i nie tylko.. Pyszne ciasta i wspaniałe dania.
Nasze babcie miały sprawdzone przepisy na Wigilię, Święta i....na to, jak utrzymać kuchnię w czystości, jak sprawić ,by nie było osadów z herbaty i kawy na filiżankach, jak wyczyścić chrom, jak usunąć przykre zapachy z lodówki , czy zamrażalnika, jak wyczyścić piekarnik.
Jak obrać czosnek, czy jak nie popłakać się przy cebuli.
A może wiecie jak robić zakupy, jakieś rady na nie kupowanie masy niepotrzebnych rzeczy? Jak zachować świeżość miękkich owoców i sałaty? A może jak zapobiec zwilgotnieniu soli?
Problemów w kuchni jest tak wiele, jak wiele jest na nie sekretów!
Macie taki kuchenny sposób na kuchnię? Sekret , który trzymacie głęboko w sercu?
Jeśli tak, to ten konkurs jest właśnie dla Was!
Właściwie to dwa konkursy!



PODZIEL SIĘ MIŁOŚCIĄ I DOBRA RADĄ- to ogólnopolska akcja, którą organizuje Russell Hobbs. Serdecznie Was zapraszam do zapoznania się z tą akcją, no i do wzięcia w niej udziału, nagrody są naprawdę bardzo fajne.Dla specjalistów od domowych zadań bojowych Russell Hobbs przygotował konkurs, w którym do wygrania są warsztaty kulinarne z Tomaszem Jakubiakiem, ekspresy do kawy Clarity, słoiczki do picia Kilner..a więc warto powalczyć. Szczegóły konkursu znajdują się


Drugi konkurs jest u mnie!
Temat identyczny.
W komentarzu pod tym postem udzielajcie swoich odpowiedzi

SEKRET,DOBRA RADA NA WSZYSTKO CO KOJARZY SIĘ ZE SŁOWEM KUCHNIA-GOTOWANIE-PIECZENIE,SPRZĄTANIE KUCHNI-ZAKUPY DO KUCHNI.
Każda rada- bezcenna!

Warunki
Jeśli masz konto na FB- to będzie nam miło jeśli polubisz
-Sponsora Russell Hobbs
-Organizatora (mnie) Z Kuchni Do Kuchni
-konkurs trwa od 12.11- 28.11.2015
-Zwycięzcy zostaną ogłoszeni 29.11.2015
-Nagrody zostaną wysłane tylko na terenie Polski
-Każdy może zamieścić dowolną ilość rad, ale wygrać tylko jedną nagrodę.
    -Aby uniknąć zamieszania i jeśli dodajesz komentarz jako anonimowy, to pod nim podaj swój adres e-mail lub imię i nazwisko.
    -Odpowiedzi udzielajcie pod tym postem
A teraz NAGRODY
Pierwsze miejsce ,czyli nagroda główna w konkursie to
Ekspress do kawy ILLUMINA



Ekspres do kawy Illumina posiada zaawansowaną technologię filtrowania, zapewniającą szybkie i równe pokrycie wodą zmielonej kawy, oraz gwarantującą lepsze wydobycie smaku. Osiąga temperaturę parzenia o 65%* szybciej i ma funkcję godzinnego utrzymania ciepła - po tym czasie wyłącza się automatycznie.
Więcej szczegółów na temat nagrody znajdziecie 
Mam dla Was jeden taki ekspres, więc jest jedna nagroda główna.
No i mam jeszcze dla was nagrody dodatkowe - takie oto słoiczki widoczne na zdjęciu poniżej - mam 10 takich nagród, czyli nagrody dodatkowe dla 10 osób.



Zapraszam do mojego konkursu i do konkursu u
Życzę wszystkim powodzenia i dobrej zabawy!

Podziel się miłością i dobrą radą!

Komentarze

  1. Aby w lodówce nie było niepotrzebnych zapachów zawsze mam położone dwie połówki cytryny. Może ona spokojnie leżeć ok 2 tyg i świetnie radzi sobie z problemem brzydkiego zapachu w lodówce. Co zapobiega również przenikaniu zapachów z potrawy na potrawę 😀

    OdpowiedzUsuń
  2. Rozbijając mięso na kotlety zawsze na deskę kładę folię a następnie na mięso i rozbijam nie chlapiac przy tym na całą kuchnie

    OdpowiedzUsuń
  3. Ugotowane jajka na twardo najlepiej wyciągnąć z wody po ugotowaniu. Zapobiegnie to powstaniu zielonej obwódki w okół żółtka

    OdpowiedzUsuń
  4. Mój patent na puszyste naleśniki - osobno ubijam białka, dopiero później łącze je z pozostałymi składnikami. Ciasto odstawiam na kwadrans i dopiero wtedy zaczynam smażyć naleśniki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Aby rosół nie zrobił się metny cały proces gotowania prowadzę bez przykrycia. Wtedy nawet kiedy intensywnie się gotuje nie ma obawy ze zmętnieje

    OdpowiedzUsuń
  6. Do ciasta drożdżowego zawsze dodaję odrobinę alkoholu, dodaje ciastu aromatu i puszystości :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Do ciast i deserów z czekoladą zawsze dodaję odrobinę soli - świetnie podbija smak czekolady i wydobywa z niej wszystko co najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Aby rosół nie zrobił się metny cały proces gotowania prowadzę bez przykrycia. Wtedy nawet kiedy intensywnie się gotuje nie ma obawy ze zmętnieje

    OdpowiedzUsuń
  9. Wątróbkę przed smażeniem moczę w mleku, jest wtedy mniej gorzka :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Co zrobić, gdy podczas przygotowania sałatki zorientujemy się że nie mamy majonezu?
    To nie koniec świata!
    Wystarczy że zmiksujemy ze sobą 3 trójkątne serki topione z 3 łyżkami śmietany/jogurtu naturalnego.
    UF! Problem rozwiązany.
    cakecaprice@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  11. Aby beza była lśniąca dodajemy odrobinę ostu winnego

    OdpowiedzUsuń
  12. Na nie przyjemne zapachy w lodówce zawsze w pojemniczku mam wsypana kawę mielona.
    Wiecie jak zrobić żeby chlebek bądź bułki nie robiły się szybko czerstwe? Wystarczy do chlebaka włożyć pół jablka które sprawi że chlebus będzie świeży.
    A skorupki od jajek po ugotowaniu wrzucam do butelki i zalewam zimna woda. Taka miksture zostawiam na dwa trzy dni i jest świetnym nawozem do kwiatów.
    A żeby odkamienic szybko czajnik do zagptowanej wody w Czajnik dolewam octu. Zostawiam na ok pół godzinki i czajnik czysciutki.
    Jak byłam mała to w domu mieliśmy kuchnie polowa i kiedy sztućce... Łyżeczki miały taki kolor brązu od potraw czy herbaty czyscilam je popiołem...sposób mojej mamy na czysciutkie sztućce.potem wystarczy wypolerowac i jak nowe.
    A po za tym kuchnia jest miejscem gdzie najwięcej spędzam czasu wiec musi w niej być czysto i pachnaco tak żeby z podłogi można było jeść:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Pianę z białek ubijamy w szklanym naczyniu co zapobiega wytracaniu się tłuszczu i przyspiesza ubicie sztywnej piany bez obawy przebicia białek

    OdpowiedzUsuń
  14. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  15. Mam jeszcze fajny sposób na upieczonego kurczaka.
    Jeśli nie zjedliśmy całego, a chcemy, aby zachował świeżość następnego dnia, obłóżmy go plastrami pomarańczy i zawińmy w folię spożywczą.
    Drugiego dnia można go śmiało odgrzać w piekarniku i będzie wyśmienity!
    cakecaprice@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  16. Aby odkamienić odpływ w umywalce, okolice kranu, albo rączkę prysznicową kładę płatek kosmetyczny nasączony octem i zostawiam na jakieś pół godziny, potem przecieram twardszą częścią gąbki, kamień ładnie schodzi bez szorowania

    OdpowiedzUsuń
  17. Jeżeli ciasto się zważy - ciasto , krem lub sos mogą się zważyć jeśli poszczególne składniki maja różną temperaturę. W zważonej masie pojawiają się kłaczkowate grudki. Masę możemy uratować podgrzewając ją w kąpieli wodnej. To bardzo przydatna rada, szczególnie przed zbliżającymi się Świętami

    OdpowiedzUsuń
  18. Moja rada na przesoloną zupę : włóż do niej dwa surowe obrane ziemniaczki i jeszcze raz zagotuj :)
    studia_studia@poczta.fm

    OdpowiedzUsuń
  19. Sposób na to aby chleb dłużej zachował świeżość : włóż jabłko do pojemnika w którym trzymasz chleb :) studia_studia@poczta.fm

    OdpowiedzUsuń
  20. Zdarza się że tłuszcz który lejesz na patelnie strasznie pryska...aby temu zapobiec dodaj do wlanego na patelnie tłuszczu szczyptę soli :) studia_studia@poczta.fm

    OdpowiedzUsuń
  21. Nieprzyjemne zapachy z lodówki : jest kilka sposobów np: włóż do niej pomiętą gazetę pochłonie ona brzydki zapach może to byc też rozsypany na talerzyku proszek do pieczenia :)
    studia_studia@poczta.fm

    OdpowiedzUsuń
  22. Aby sól się nie skawalila wsyp do solniczki kilkanaście ziaren ryżu

    OdpowiedzUsuń
  23. Aby sól się nie skawalila wsyp do solniczki kilkanaście ziaren ryżu

    OdpowiedzUsuń
  24. Aby okna nie parowałay wystarczy przetrzeć je wodą z gliceryną, aby awokado, mango szybciej dojrzały wystarczy je umieścić obok bananów, jeśli zważy się sernik z żelatyna wystarczy postawić miskę z serem na garnku z wodą, podgrzać i uratować sernik, Jak poplamisz dywan winem czerwonym albo obrus wystarczy grubo posypać solą kuchenną, wchłonie całe wino a dywan będzie czysty.
    Rad udzielała Dorota Owczarek dolores1264@o2.pl

    OdpowiedzUsuń
  25. Jeśli chcesz obrać i oczyścić z nasion paprykę,połóż ją bezposrednio na palniku na średnim ogniu.Po chwili przewróć na drugą stronę. Następnie jeszcze gorącą owiń folią i przestudz.Skóra zejdzie latwo a pestki usuniejsz płaską stroną noża.

    OdpowiedzUsuń
  26. Męczącą czkawkę przerwie napój przygotowany z 1 łyżeczki octu winnego dodanej do szklanki ciepłej wody

    OdpowiedzUsuń
  27. Wzdęcia. Cierpimy na nie wszyscy od czasu do czasu, a głównym winowajca jest np.fasola.Jeśli mimo to planujemy danie z suszonej fasoli, należy moczyć ją przez noc, po czym wylać tę wodę i uzuełnić świeżą.w ten sposób gotowana fasola nie poowinna spowodować wzdęć.Można również wg rad naszych babć, gotować fasolkę z marchewką, która pozytywnie wplywa na układ trawienny.

    OdpowiedzUsuń
  28. dobrym sposobem na usunięcie woni ryb w kuchni i w całym mieszkaniu jest ocet-wlany do miseczki i ustawiony na blacie. Po kilku godzinach przykry zapach powinien zniknąć.

    OdpowiedzUsuń
  29. Zacznę od tego, że kiedy byłam mała mieszkałam obok babci, więc zawsze przed świętami robiliśmy porządki wspólnie. Moim najczęstszym zadaniem było czyszczenie/ polerowanie sztućców pastą do zębów. Pasta sprawdza się również do srebrnych rzeczy.
    Jeżeli przesolimy zupę to uratuje to wrzucenie dwóch surowych ziemniaków, które wchłoną nadmiar soli, innym zaś rozwiązaniem może być dodanie pokrojonego jabłka na ćwiartki na 10 min. gotowania. Natomiast miód pomoże słonej pieczeni. Na zbyt ostrą zupę dobra jest śmietana, ogólnie produkty mleczne, które zawierają kazeinę, czyli białko, które neutralizuje zapachy. Można również danie lekko posłodzić lub dodać sok z cytryny.
    Co zrobić by zwiędnięta sałata ożyła? Ja zawsze wsadzam ją do zimnej wody z dodatkiem cytryny.
    Kiedy makaron długo stoi i nam wysechł najlepiej przelać go gorącą wodą, wtedy będzie jak świeżo ugotowany. Kiedy nie chcemy aby nam się skleił podczas gotowania dodajemy 1 łyżkę oleju. Tak samo podczas gotowania pierogów.
    Moim patentem na ciasta drożdżowe typu pizza jest to że ciasto nie odstawiam w ciepłe miejsce ani w temp. pokojowej. Najszybciej i najlepiej ciasto drożdżowe czy rozczyn drożdżowy rośnie w lodówce.
    Jeżeli sos wyszedł nam zbyt gęsty, możemy dodać zimny lód wtedy tłuszcz stężeje i z łatwością go wyciągniemy.
    Jeśli nie chcemy popękanych jajek. Można temu zapobiec poprzez dodanie do wody szczyptę soli lub kilka kropel soku z cytryny.
    Dobrym sposobem na to by bakalie w cieście nie opadły na dno, jest obtoczenie je w mące.
    Sposób na płacz podczas krojenia cebuli ? Pewnie wszyscy go znają, ale może czymś zaskoczę.
    Pierwszy sposób by nie płakać to włożenie cebuli na kilka minut do zamrażarki.
    Natomiast drugi jest bardzo stary. Kiedy płakałam krojąc cebulę teściu powiedział, że jego prababcia zawsze kazała mu ( kiedy bardzo oczy piekły ) wtedy patrzeć w ogień w piecyku/ piecu. Sprawdziłam to patrząc w kominek :) Polecam.
    Ostatnio zabrakło mi filtrów do kawy. Co zrobiłam? Użyłam ręcznika papierowego kuchennego.
    Moja mama zawsze kiedy w czajniku pojawiał się osad, kamień, zalewa go octem i gotuje parę minut. Potem wlewa czystą wodę i jeszcze raz gotuje. Czajnik czyściutki.
    W kuchni używam bardzo dobrych noży, ale zauważyłam, że strasznie tępią się kiedy kroje na plastikowej desce. Najlepiej używać drewnianej.
    Co jeśli np. w kuchni w altanie na działce lub domu pojawią się mrówki? Wtedy należy każdą dziurkę zasypać proszkiem do pieczenia.
    Mój mąż często używa termosu do kawy, ale często robi się od środka brązowy. Jest na to sposób. Jedno opakowanie proszku do pieczenia mieszamy z wodą. Zalewamy termos i odstawiamy na dwie godziny. Potem już tylko trzeba dobrze termos umyć.
    Jeśli podczas odkurzania np. dywanu czuć kurz z odkurzacza, można na dywan wysypać proszek do prania lub wlać kilka kropel olejku do filtra odkurzacza, wtedy po mieszkaniu uniesie się przyjemna woń.

    pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  30. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  31. Ile gospodyń, tyle rad. I każda dobra, bo sprawdzona :) Ja mam rade troszkę inną ;)
    Wszystko, co robimy róbmy z miłością. Cierpliwie, spokojnie, z rozwagą. Gotujmy dla najbliższych myśląc o nich ciepło. Pieczmy ciasta dla teściowej z głębokim przekonaniem, że będzie jej smakować, a ona...uśmiechnie się :) Smażmy schaboszczaki dla męża, bo uwielbia je przecież. Zupę owocową dla córki, która od tak dawna o nią prosi, a my zwlekamy, bo przecież tylko ona to zje.
    Róbmy to wszystko z sercem i radością. Dopieszczajmy wszystkich smakiem i zapachem. Serwujmy serce na talerzu, przyprawione szczyptą przywiązania i oddania. To najlepsza rada pod słońcem :)

    OdpowiedzUsuń
  32. Jak sprawdzić, czy mamy świeże jajka bez rozbijania skorupek? Wystarczy wsadzić je do dużej miski z wodą. Jeśli jajka "staną na baczność" - są stare, a jeśli "położą się na bok" - są świeże:)

    OdpowiedzUsuń
  33. Jak w łatwy sposób oddzielić żółtka od białek? Za pomocą pustej plastikowej butelki! Wystarczy do miseczki wbić jajko, a następnie nacisnąć butelkę, przyłożyć do żółtka i powoli odginać butelkę z powrotem tak, aby żółtko wessało się do środka. Tadam:)

    OdpowiedzUsuń
  34. Jeśli chcę upiec ciasto bananowe, ale nie mam bardzo dojrzałych bananów, wsadzam je do piekarnika rozgrzanego do 200 st. na ok. 30 min. (aż skórka zrobi się czarna).

    OdpowiedzUsuń
  35. Lata temu słyszałam często od mojego wychowawcy cenną radę, którą można wcielić w kuchni bez dwóch zdań (no może z wyjątkiem pożaru ;)): TYLKO SPOKÓJ CIĘ URATUJE :) To jest ta złota rada, która sprawdzi się w każdej sytuacji kuchennej, życiowej, zakupowej - zwłaszcza przed Świętami:)
    A jeśli chodzi o inne rady, to np. problem z solą, która nam się zbryla - można do soli wrzucić kilka ziarenek ryżu powinno pomóc i przeciwdziałać zbryleniu (oczywiście musimy to zrobić zanim problem wystąpi:) A gdy w lodówce mamy milion zakupów i zapachów - ziarna kawy bądź soda oczyszczona trzymana na talerzyku pomoże w pochłanianiu zapachów. Gdy znajdziemy w kuchni jakiegoś mola zbożowego - ocet w miseczce postawmy na szafce - tego mole nie zniosą. Aby nam jasne owoce nie ciemniały czekając na zrobienie z nich sałatki - skropmy je sokiem z cytryny. Takie pomysły przyszły mi do głowy :) Ho ho ho - idą święta :)
    Pozdrawiam, Ania (sticzusia@gmail.com)

    OdpowiedzUsuń
  36. Porady- jak uniknąć zakalca w cieście:

    Wszystkie suche składniki powinny być przesiane. Nie tylko mąka...wszystkie!. Dzięki czemu wprowadzimy do nich więcej powietrza i unikniemy grudek w cieście, a samo ciasto po upieczeniu będzie lżejsze.

    •Masło ucieramy z cukrem do puszystości. Najlepiej za pomocą miksera. Zbyt długie ucieranie może spowodować zważenie się masła. Trzeba na to uważać. Dobrze utarte powinno być puszyste i jasne.

    •Składniki ciasta należy krótko zmiksować mikserem, tylko do ich połączenia. Jeśli jest to ciasto ucierane, to składniki należy wmieszać do utartego masła. Zbyt długie mieszanie/miksowanie spowoduje niepotrzebnie napowietrzenie ciasta, a co za tym idzie, ciasto pięknie wyrośnie w trakcie pieczenia, a po wyciągnięciu z piekarnika opadnie i pojawi się zakalec. Warto tu dodać, by mieszać składniki tylko w jednym kierunku, dzięki czemu nie rozerwiemy włókien glutenu zawartych w mące (nie dotyczy to oczywiście ciast drożdżowych, w których uwolnienie glutenu jest bardzo ważne :-D)

    •Jeśli do naszego ciasta używamy owoców, to ważne, by były one dobrze odsączone i wysuszone. Podczas pieczenia wypuszczają mnóstwo soku, który może namoczyć nasze ciasto i przyczynić się do zakalca. Dobrym sposobem, by tego uniknąć jest również wymieszanie owoców z niewielką ilością mąki lub bułki tartej, które działają jak gąbka-wchłaniają nadmiar soku.

    •Nie należy otwierać piekarnika podczas pieczenia. Ciasto potrzebuje stałej temperatury, by dobrze się upiec. Jeśli co chwilę będziemy otwierać piekarnik, to obniżymy zawartą w nim temperaturę , dzięki czemu zwiększamy możliwość wystąpienia zakalca. Dopiero pod sam koniec pieczenia, możemy sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone.

    •Upieczone ciasto pozostawiamy w uchylonym piekarniku do przestygnięcia. Dopiero wtedy możemy je wyjąć i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Tak jak w przypadku pieczenia- nagły spadek temperatury skutku zakalcem.

    OdpowiedzUsuń
  37. Zanim natłuszczoną blaszkę napełnimy ciastem, polecam włożyć ją na chwilę do lodówki. Dzięki temu ciasto po upieczeniu łatwiej wyjmiemy z formy ;)

    OdpowiedzUsuń
  38. By kruche ciasteczka nie rozpłynęły się w piekarniku, polecam przed samym pieczeniem schłodzić je jeszcze około 10-15 minut w lodówce. ;)

    OdpowiedzUsuń
  39. Porady- perfekcyjny sernik pieczony ;)

    SER NA SERNIK Z WIADERKA
    Na rynku jest ich całe mnóstwo. Te sery nie trzeba już mielić, ponieważ zostały zmielone przez producenta (najczęściej trzykrotnie) Bez wątpienia ułatwiają nam pracę, ale czy z takiego twarogu można zrobić prawdziwy sernik? Wszystko zależy od jego składu. Jeśli znajdziemy w nim sztuczne dodatki, to absolutnie go nie kupujmy! Sernik może by i wyszedł, ale byłby całkiem inny w smaku. Jeśli po otwarciu wiaderka ten że twaróg jest rzadki, wręcz płynny to nie nada się do sernika pieczonego. Możemy wykorzystać go do tego na zimno. Ser z wiaderka powinien być kremowy i co ważne gęsty. Jeśli po odwróceniu wiaderka o 180 st. ser nie spłynie, to możemy być pewni, że jest dobrej jakości (oczywiście, jeśli skład jest w porządku)
    Zatem podsumowując. Można znaleźć dobry jakościowo ser na sernik z wiaderka. Liczmy się jednak z tym, że będzie on cenowo porównywalny do tego w kostce. Nie żałujmy złotówki więcej! Lepiej kupić troszkę droższy ser, niż później po raz kolejny złościć się, że sernik nie wyszedł.

    TWARÓG Z KOSTKI
    Sernik z takiego twarogu będzie NAJLEPSZY! Zastanówmy się, z jakiego sera robiły serniki nasze mamy, babcie??! Właśnie z kostki ;) I trzeba przyznać, że były one najlepsze z najlepszych! Fakt, w porównaniu do tych "wiaderkowych" ten twaróg trzeba zmielić samemu, co czasem nas do niego zniechęca. Jak go zmielić?? Np. w maszynce do mielenia mięsa lub przecisnąć przez praskę. Minimum dwukrotnie, dzięki czemu w serniku nie będzie grudek, które mogłyby być widoczne, np. w serniku z dodatkiem czekolady.
    Jeśli decydujemy się na ten w kostce, to wybierajmy półtłusty lub tłusty. Nie polecam chudego, ponieważ nie upieczemy dobrego sernika bez tłuszczu. Jeśli nie mamy wyjścia i musimy go użyć, to podczas przygotowywania masy serowej dodajmy do niego odrobinę masła.
    Dobrej jakości twaróg z kostki powinien być lekko kwaśny, wilgotny i mieć zbitą konsystencję.

    JAJKA
    Tak jak w przypadku twarogu, jeden z podstawowych i niezbędnych składników sernika. Jest zasada, że na 1 kg sernika nie powinno być mniej niż 3 jajka. Wszystko zależy od przepisu z jakiego korzystamy. Są takie, do których użyjemy nawet i 10 jajek ;). Jestem zdania, że im ich więcej tym lepiej, ponieważ mają działanie spulchniająca.

    ŚMIETANA
    Jej dodatek powoduje, że sernik jest bardziej kremowy i delikatny. Wybierajmy tą z dużą zawartością tłuszczu, tzw. kremówkę 30-36%. Jeśli jednak zależy nam, aby nasz sernik nie był "bombą kaloryczną" śmietanę można zastąpić jogurtem naturalnym, greckim lub kwaśną śmietaną 12-18%. Sprawdzą się równie dobrze :D

    MĄKA
    Używajmy pszennej lub ziemniaczanej. To właśnie ona zagęszcza strukturę sernika i przedłuża jego świeżość. Jeśli lubisz maziste, aksamitne serniki to pomiń ten składnik.

    PROSZEK DO PIECZENIA
    Absolutnie mówimy mu NIE! Jego dodatek NIE spowoduje lepszego sernika. Zaśmieci go tylko swoim składem.

    INNE DODATKI
    Nie bójmy się eksperymentować. Próbujmy nowych smaków, uruchommy naszą wyobraźnię! W bardzo łatwy sposób można całkowicie odmienić smak naszego sernika. Wystarczy, że podczas przygotowywania masy serowej dodamy do niej, np. wanilię, bakalie, skórki owocowe, czekoladę, przyprawy itp. Efekt końcowy może nas naprawdę pozytywnie zaskoczyć ;)

    OdpowiedzUsuń
  40. Oto moja "ZŁOTA 10" do perfekcyjnego biszkoptu:

    1. SKŁADNIKI
    Wszystkie składniki biszkoptu powinny być w temperaturze pokojowej!

    2. PRAWIDŁOWE UBICIE BIAŁEK
    Ubita piana z białek powinna być lśniąca, a po odwróceniu miski do góry dnem, nie powinna spływać z jej ścianek.

    3. STOPNIOWE DODAWANIE SKŁADNIKÓW
    Cukier powinno dodawać się stopniowo, łyżka po łyżce. Żółtka dobrze roztrzepać w misce, a następnie również powoli wlewać do ubitej piany z białek.

    3. PRZESIANE, SUCHE SKŁADNIKI
    Suche składniki powinny być przesiane i delikatnie wmieszane do piany.

    4. WYKŁADANIE BLASZKI PAPIEREM DO PIECZENIA
    Jeśli biszkopt pieczemy w tortownicy, papierem do pieczenia wykładamy tylko DNO formy,boki niczym nie smarujemy.

    5. PIECZENIE
    Czas oraz temperatura pieczenia zależy od ilości składników z jakiej przygotowujemy biszkopt, od wielkości formy oraz naszego piekarnika. Ja piekę najczęściej w 160-180 st.C, choć nie raz napotkałam się na przepis, gdzie biszkopt zalecano piec w 200 st.C. Ważne, aby nie otwierać piekarnika podczas pieczenia (może skończyć się to zakalcem, lub opadnięciem biszkoptu)

    6. TEST "SUCHEGO PATYCZKA"
    Jak sprawdzić, czy nasz biszkopt jest upieczony? Wystarczy lekko uchylić piekarnik i wbić w biszkopt np. wykałaczkę lub patyczek do szaszłyków. Jeśli po wyjęciu będzie suchy- biszkopt jest upieczony. Jeśli patyczek będzie mokry i będzie na nim surowe ciasto- należy kontynuować pieczenie.

    7. STUDZENIE
    Upieczony biszkopt należy wyjąć z piekarnika i od razu spuścić na na podłogę z około 60 cm ( dzięki temu nie opadnie) Następnie pozostawić do całkowitego wystudzenia w uchylonym piekarniku.

    8. PROSZEK DO PIECZENIA
    Jest niepotrzebny! Jeśli przygotujemy biszkopt według tych zasad, na pewno się uda ;) Oczywiście, nie jest to zakazane. Ja również w niektórych przepisach go używam.

    9. BISZKOPT CIEMNY
    Jeśli chcemy przygotować biszkopt ciemny-z dodatkiem kakao, należy zastąpić tyle łyżek mąki ile chcemy dać kakao (np. odejmuje 3 łyżki mąki, a w zamian dodaje 3 łyżki kakao)

    10. NASTAWIENIE
    Człowiek uczy się na błędach...najgorsze co można zrobić, to poddać się, gdy znów wyjdzie zakalec. Przygotowując biszkopt rób to z radością i zaangażowaniem. Na pewno się uda. Powodzenia!!

    OdpowiedzUsuń
  41. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  42. Moja mama pochodzi z Wielkopolski
    z dużego Poznania, nie z jakiejś małej wioski.
    Ziemniaki we wszelkiej postaci więc jadła od urodzenia,
    wpajała nam miłość do nich, nie mogło być marudzenia.
    Knedle, pyzy, kopytka i kluski ziemniaczane,
    były nam prawie na każdy obiad podawane.
    Pokochałam także te cenne warzywa,
    nie wiedziałam tylko, że przy gotowaniu ich ta „wredna” piana po garnku spływa.
    Z oszczędności czasu wstawiałam je na dużym płomieniu,
    zaoszczędzony czas spędzałam wtedy na kuchenki czyszczeniu.
    Najpierw na kuchenkę wylewałam hektolitry wody,
    licząc, że w ten sposób pozbędę się szybko szkody,
    To co nie zeszło pucowałam szorstką gąbką albo druciakiem,
    najchętniej rzuciłabym w kogoś wtedy tym ugotowanym ziemniakiem.
    Miłość do ziemniaka prysła jak bańka mydlana,
    „Trudno- teraz na obiad będzie zawsze kasza podana”.
    Tak było do czasu aż nie usłyszałam o patencie koleżanki,
    „Daj łyżkę masła a nie będzie pianki”.
    Nie chciało mi się wierzyć w tak wielkie cuda,
    ale spróbowałam „Cóż może się uda”.
    Wstawiłam ziemniaki na duży płomień,
    wyszłam robić inne rzeczy, jak co dzień.
    Pranie, prasowanie, odkurzyć zdążyłam,
    gdy wróciłam do kuchni wnet nie uwierzyłam.
    Oczy ogromne zrobiłam ze zdziwienia,
    na kuchence nie zobaczyłam żadnego zabrudzenia.
    Znowu pokochałam cudowne ziemniaki,
    objadam się nimi codziennie, ja, mąż i nasze dzieciaki.

    OdpowiedzUsuń
  43. Klarowny rosół-
    do rosołu należy dodać ubite białko jaja na sztywną pianę. Powoli doprowadzić do wrzenia i łyżką cedzakową wyjąć białko

    Nie rozgotowany i śnieżno biały ryż- podczas gotowania należy dodać kilka kropel soku lub odribnę kwasku cytrynowego

    Ciasto naleśnikowe kruche lub puszyste- aby były kruche należy dodać mleko pół na pół z wodą, natomiast aby były puszyste należy wlać wodę gazowaną

    Jak sprawdzić świeżość proszku do pieczenia?

    Należy wsypać pół łyżeczki proszku do pieczenia do szklanki, nstępnie zalać wrzątkiem. Jeśli roztwó będzie mocno burzyć, to znaczy ,że możemy go użyć do ciasta, a gdy pojawią się bąbelki należy go wyrzucić

    Aby nie płakać przy krojeniu cebuli-Trzymaj w ustach zapałkę podczas krojenia lub Zanurz cebulę w zimnej wodzie

    Rdza, czyszczenie biżuteri, zatkane rury w domu- użyć coca-colę, która to rozwiąże!

    Agnieszka
    Aga-144@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  44. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  45. Spodobała ci się jakaś butelka i słoik i chcesz go ponownie wykorzystać. Super, ale myjąc ją został ci na niej paskudny klej z pod naklejki? To już nie problem. Posmaruj go olejem i odstaw na 15 minut, po tym czasie klej zejdzie bez problemu, a ty będziesz mogła tchnąć nowe życie w słoik lub butelkę :)
    k.walega@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  46. Aby lukier na naszych słodkościach był błyszczący posmarujmy go koniakiem a zabłysnie niczym gwiazdka na niebie, natomiast jeśli chcemy otrzymać lukier seledynowy to dodajmy surowe białko kurze w którym przez noc moczyły się ziarenka kawy :)

    OdpowiedzUsuń
  47. Jeśli chcemy uzyskać nie drogą, a smakowitą białą domowa polewę to weźmy 1/2 szklanki cukru + trochę cukru waniliowego, dodajmy 3 łyżki mleka oraz 1/4 kostki margaryny oraz zapach migdałowy bądź pomarańczowy. Wszystko razem gotujemy przez 7-10 min na małym ogniu, ciągle mieszając by się nie przypaliło ;) Po tym czasie zdejmujemy z ognia i polewamy nasze ciasto. Drugim sposobem i przepisem aby otrzymać taką białą polewę ( bez użycia białej czekolady ) jest nam potrzebne: 3/4 szklanki cukru, 4-5 łyżek kwaśnej lub słodkiej śmietany oraz 1-2 łyżeczki masła. Śmietanę z cukrem gotujemy przez około 10 minut, po tym czasie dodajemy masło, mieszamy i wylewamy na nasze ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  48. Co zrobić aby lukier miał połysk?
    Należy jego ucierać, a nie ubijać

    Co zrobić jeśli zupa wyszła za słona?
    Należy do gotującej zupy dodać pokrojone ziemniaki i czekać aż będą miękkie

    Brzydki zapach w trakcie gotowania kalafiora- umieść na dnie garnka kawałek wysuszonej skórki od chleba lub liść laurowy. Po kilku minutach wyciągnij

    Jeśli poddczas smażenia tłuszcz mocno chlapie i pryska- należy dodać do niego odrobinę soli.

    Kawa straciła swój aromat? NIe wyrzucaj jej! Wystarczy, że na dno opakowania umieścisz kostkę czekolady. Zamknij opakowanie i nie otwieraj jego przed dwie doby.

    Marzena
    Marta699@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  49. Ekspres bardzo by mi się przydał,
    wtedy w kuchni każdy by u mnie bywał.
    Kawa sypana między zębami zostaje,
    troszkę więc cynamonu do kawy dodaję.
    Zlepia on fusy skutecznie,
    by móc wtedy pić kawkę bezpiecznie :)

    Pozdrawiam
    Ala
    alice1991@o2.pl

    OdpowiedzUsuń
  50. Zbliżają się Święta , co za tym idzie, częściej zaczniemy wyruszać na zakupy, te planowane mniej lub bardziej. Za każdym razem w supermarkecie zostawimy sporą sumę pieniędzy. Co zrobić żeby nie popaść w ruinę?
    *Na zakupy wybierajmy się najedzeni, jesli jesteśmy głodni wtedy każdy zapach świeżo wypiekanego pieczywa,itp, kusi do zakupu. W domu sie potem okazuje że połowa z tych rzeczy jest niepotrzebna
    *Wybierajmy się na zakupy sami, bez dzieci( one mają moc przekonywania!) oraz z dokładną karteczką i kupujmy tylko to co mamy na liscie. To nic że promocje kuszą ( często ,,przecenione" na wyższą cenę) -kupujemy to co mamy na liście. Warto też nie zabierać za dużej sumy pieniędzy
    * Co ważne jesli potrzebujemy tylko jednej rzeczy np tylko bakalii do ciasta, wybierzmy osiedlowy sklepik. Co prawda moze w super czy hipermarkecie zaplacimy 1-2 zł taniej, ale na pewno przyniesiemy do domu jeszcze kilka rzeczy z mega promocji ;)
    Staram sie dostosowywać do tych rad i powiem Wam szczerze, że skutkują ;) Polecam !

    OdpowiedzUsuń
  51. moja porada:
    robić wszystko z sercem, ale nie stresować się czy wyjdzie- kuchnia nie lubi zbędnych emocji
    mieć każdego czasu chwilkę dla siebie nie zapracuj się, aby nie paść przy stole
    napisz do kogoś zapomnianego, na pewno ucieszysz go podwójnie, a siebie również
    weź udział w jakieś akcji dobroczynnej, choćby zwbiórka żywności- pomagając czujesz magie świąt
    zrob ozdoby choinkowe
    słuchaj świątecznych piosenek mega głośno
    zaparz kawkę z cynamonem ;)
    pocałuj się pod jemiołą ;))

    patrycja.obki@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  52. Pamiętasz papierowe łańcuchy na choinkę, tworzone z setek drobnych paseczków kolorowego papieru? Albo wiszące Mikołaje z tektury, bibuły i waty robiącej za brodę? A może tak jak ja suszyłaś na grzejnikach plastry pomarańczy, które następnie nawlekałaś na nitkę i wieszałaś na gałązkach świeżej choinki? Na bank jednak radością ubierałaś bożonarodzeniowe drzewko, rozkładałaś na nim watę robiącą za śnieg i podkradałaś cukierki, które z założenia miały wisieć na choince, a często lądowały w brzuchu (a potem na choince dyndały puste, błyszczące papierki), prawda? Uwielbiam święta w wersji DIY. Takie, w których trzeba samodzielnie wykonać ozdoby świąteczne, odręcznie wypisać kartki z życzeniami i wysłać pocztą, a nie mailem czy SMSem. :) Kocham święta, gdzie ręcznie trzeba wyrobić około setki pierogów (jesteśmy rodziną pierogożerców), ulepić te mikroskopijne uszka do barszczu, ukisić odpowiednio wcześniej kapustę, a przed Wigilią zorganizować sianko, by móc się przekonać, która z nas (mam dwie siostry) pierwsza wyjdzie za mąż. Tradycyjne, rodzinne, wspólne święta, gdzie trzeba coś od siebie dać, to jest moja rada na Boże Narodzenie. Nie skupiajmy się zbytnio na "gotowcach", a poświęćmy czas na wspólne przygotowania, by móc docenić ten szczególny czas w takim samym stopniu, jak święta ceniło się za czasów dzieciństwa. Tylko taką mam radę. Bo gdy ma się odpowiednią bożonarodzeniową oprawę, całą resztę załatwi rodzina i wspólne świętowanie. :)

    OdpowiedzUsuń
  53. Kamień w czajniku - wlewamy max wody i dodajemy opakowanie kwasku cytrynowego, gotujemy kilka minut od zagotowania, a po tym czasie wylewamy wodę i opłukujemy czajnik - po kilku minutach nie ma śladu po kamieniu i unikamy drażniącego zapachu octu. Przy użyciu kwasku cytrynowego można w prosty sposób wyczyścić kuchenkę mikrofalową. Do szklanej miseczki wlewamy trochę wody i dodajemy kwasek cytrynowy, wstawiamy do kuchenki i włączamy na kilka minut. Po tym czasie przecieramy szmatką i gotowe.
    Pozdrawiam,
    Aneta
    a.kalembkiewicz@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  54. Łatwy sposób na obrani pomidora - nacinamy skórkę na krzyż, zalewamy gorącą wodą i bez problemu obieramy.
    Pozdrawiam,
    Aneta
    a.kalembkiewicz@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  55. Dawno, dawno temu za górami, za lasami
    żyła sobie Księżniczka z siedmioma krasnoludkami.
    Codziennie prała im,gotowała i sprzątała,
    aż pewnego dnia w końcu się zbuntowała!
    Dzisiaj radźcie sobie sami,
    ugotujcie obiad z siedmioma daniami!
    I usiadła przed chatką w cieniu,
    zapominając o kuchni istnieniu.
    Po chwili znudzona zerknęła do środka,
    i ujrzała krasnala płaczącego niczym sierotka.
    - Krasnalu, jest jedna rada,
    by przy cebuli nie płakać jak przysłowiowa baba.
    Włóż między zęby jedną zapałkę,
    już możesz kroić cebuli nawet kobiałkę.
    Spojrzała kątem oka na zwiędniętą sałatę,
    - Chyba za te rady będę pobierać opłatę.
    Daj tu sałatę i zimnej wody,
    i na to wszak znajdę metody!
    Dodaj trochę mąki z ziemniaka,
    a Ty nie maltretuj tak tego buraka!
    Co znowu? Ser zaschnięty?
    Zalej do mlekiem i odstaw na chwile.
    Wyjmujesz już ciasto z piekarnika?
    Połóż blaszkę na chwilę z dala od palnika,
    najlepiej połóż na mokrej ścierce,
    dobrze Ci radzę, bo mam wielkie serce!
    Wtedy ciasto wyjmiesz bez problemu,
    wszystko Wam to mówię - nie wiedzieć czemu....
    I tak Księżniczka pełna dumy,
    poszła do spiżarni, w której krasnali były aż tłumy.
    Kłóciły się o to, czemu chleb jest suchy,
    i żaden nie wykazywał najmniejszej skruchy.
    - Trzeba włożyć kawałek jabłka,
    wtedy z chleba nie zrobi się twarda kanapka!
    I tak Księżniczka radami sypała,
    aż w końcu padła na hamaku i spała... i spała!

    Pozdrawiam :)
    senninha@vp.pl



    OdpowiedzUsuń
  56. Szybki schabowy - zawsze mam w zamrażarce mięso na kotlety schabowe - by było szybciej porcjuję je , następnie rozbijam tłuczkiem i w takiej postaci każdy osobno kotlet wkładam do foliowego woreczka i zamrażam - dzięi czemu mogę wyjąć z zamrażarki tyle kotletów ile jest mi potrzeba a rozmrożenie mięsa trwa chwilkę wystarczy wrzucić z woreczkem w wodę o temp pokojowej i właściwie za chwilę jest gotowe do przyprawiania i smażenia.
    slodkoscijustyski@onet.pl

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!