RYBY SĄ SUPER ! KONKURS!



To, że ryby i owoce morza są super, tego nie muszę Wam mówić!
Pamiętacie zapewne akcję Lidla, gdzie w okresie świątecznym można było zdobyć książkę za 6 znaczków, prawda?
Na pewno są tacy, którzy nie zdążyli, a książkę by mieć chcieli.
Tutaj będą mogli ją zdobyć!


Książka RYBY SĄ SUPER to 80 wcześniej niepublikowanych na stronie kuchnialidla.pl przepisów, zebranych na prawie trzystu stronach z apetycznymi zdjęciami potraw.
Karol Okrasa i Dorota Wellman zgromadzili w niej nie tylko dziesiątki inspirujących przepisów na dania z rybami i owocami morza, ale także eksperckie wskazówki na temat ich wybierania i przyrządzania.
Dorota i Karol zadbali, by w książce RYBY SĄ SUPER każdy znalazł coś dla siebie- zarówno ci, którzy w kuchni cenią sobie prostotę , jak i ci poszukujący szczypty szaleństwa i nieszablonowych rozwiązań!
Zapewniam, że książka dostarczy wielu smakowitych pomysłów i sprawi, że ryby i owoce morza będą teraz częściej gościć na Twoim stole.





Zasady udziału w konkursie

1/ Konkurs odbywa się w całości pod tym postem
2/ Zadanie konkursowe polega na dodaniu komentarza i odpowiedzeniu na pytanie 
ZA CO KOCHASZ RYBY? JAKA RYBA GOŚCIŁA U CIEBIE W OKRESIE ŚWIĄTECZNYM?
Podaj przepis.
3/ Komentarze obraźliwe, kradzione, kopiowane z innych konkursów i niezwiązane z tematem konkursowym będą usuwane.
4/W konkursie nie mogą brać udziału komentarze, które zostały zgłoszone do konkursu o tej samej tematyce i z tym samym sponsorem, ale na innym blogu/portalu. Innymi słowy, jeśli konkurs odbywa się przykładowo na trzech blogach, to proszę nie wklejaj wszędzie tego samego komentarza, bo nie będę mogła go zaliczyć, jako zgłoszenia konkursowego.
3/ Każdy komentarz powinien być opatrzony imieniem, dwoma pierwszymi literami nazwiska oraz miastem. Dane to powinny być identyczne z tymi, które zostaną przez Ciebie podane przy ewentualnej wygranej. Przykład zgłoszenia Zosi Nowak z Zielonej Góry: Zosia No. Zielona Góra.
4/ Można dodać do trzech komentarzy (każdy osobno) , ale nagrodę można zdobyć tylko jedną.
5/ Mamy dla Was 3 książki RYBY SĄ SUPER ,które sponsoruje i wysyła Lidl, dlatego byłoby miło gdybyście polubili sponsora 


6/ Będzie mi przyjemnie ,jeśli polubicie mnie czyli organizatora 


7/ Konkurs trwa od 11.01.2016 – 25.01.2016 – po ogłoszeniu wyników czekam 3 dni na dane teleadresowe laureata ,po czym wybieram następnego itd.
8/ Wysyłka książki tylko na terenie RP

Życzę powodzenia !




Komentarze

  1. Basia Pi., Olsztyn

    Za co kocham ryby? Myślę, że można wymieniać i wymieniać... :) Przede wszystkim za to, że pomimo tego, że są tłuste, ten tłuszczyk dobrze nam służy! Zawiera kwasy nienasycone, a przede wszystkim kwas EPA, który reguluje tworzenie zakrzepów. Są też fantastyczne podczas diety, bo mają niewiele kalorii i dużo łatwo przyswajalnego białka. Kocham je za to, że się nigdy nie znudzą, bo da się je przyrządzić w tak wiele sposobów: rybka w occie, na parze, pieczona, smażona, w galarecie, zupa z ryby... Mmmm :) U mnie w święta tradycyjnie rządził śledź z przepisu z zeszytu babci, którym chętnie się podzielę. Jest pyszny i można go zrobić nawet tydzień przed Wigilią, bo wiadomo, że później to urwanie głowy.

    Składniki:
    0,5 kg śledzia solonego
    2 łyżki cukru
    0,5 szklanki oleju
    4 łyżki octu winnego
    4 łyżki koncentratu pomidorowego
    30 dag cebuli
    15 dag rodzynek
    ziele angielskie
    liść laurowy

    Moczymy śledzia w zimnej wodzie przez 10-12h.
    Smażymy pokrojoną w kostkę cebulę na oleju, dodajemy ocet winny, koncentrat pomidorowy, cukier, rodzynki, ziele i listek laurowy - podsmażamy wszystko razem na wolnym ogniu przez około 10min. Powinien się zrobić taki jakby sos. Czekamy aż przestygnie (ważne!!) i następnie dodajemy pokrojone w kostkę śledzie. Mieszamy wszystko i się zajadamy! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gratuluję!
      Książka jest Twoja!
      Proszę o dane teleadresowe do wysyłki nagrody na adres zkuchnidokuchni77@interia.pl

      Usuń
  2. Maria Ga...Grabiny
    Za co kocham ryby?
    Za to, ze są autentycznym pożywieniem...że mają w sobie tyle dobroci.Za to , ze pokornie dają złapać się do sieci i nie robią nam na złość!

    Na stole świątecznym gościł tradycyjnie karp.
    Dzień wcześniej pozbawiony skóry, pokrojony. I włożony do miski z mlekiem.
    Na drugi dzień, przed samym podaniem,odlewamy mleko i obtaczamy w mące orkiszowej lub kokosowej.
    Smażymy na złoto, od razu podajemy.
    Najwięcej czasu zajmuje doprowadzenie ryby do użytku, czyli do smażenia,ale efekty jak zawsze palce lizać!
    Najprostsze to najlepsze, ale nie ukrywam, że porwałabym się na eksperymenty Karola i Doroty!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ania Wa..., Gdańsk
    Ryby kocham za to, że są pyszne i zdrowe. Kocham je też za to, że to jedyne mięso przy której moje dzieci nie grymaszą! Z racji tego, że dziewczyny wzięły już na tapetę śledzika i karpia, ja przekornie przedstawiam makrelę - idealną na wigilijne, postne śniadanko z rodziną :) Obieramy mięsko, wrzucamy do miseczki, dodajemy kostkę twarogu, po łyżce majonezu i keczupu, posiekany szczypiorek i wszystko gnieciemy widelcem na jednolitą masę. Szybka i pyszna pasta na kanapki gotowa. Pozdrowionka!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gratuluję!
      Książka jest Twoja!
      Proszę o dane teleadresowe do wysyłki nagrody na adres zkuchnidokuchni77@interia.pl

      Usuń
  4. RYBY nie trzeba reklamowac .. sa po prostu pyszne :)
    u mnie na świątecznym stole gościła sałatka z łososiem .. nie byle jakim , ale łososiem wędzonym na zimno .. bardzo często wracamy do łososia zrobionego w ten sposób :)

    przepis na 4 porcje

    400 gram gravlaxa albo wędzonego łososia
    kilka listków boćwiny
    4 łyżeczki chrzanu - świeżo tartego
    2 łyżeczki gęstej kwaśnej śmietany
    2 słodki gruszki
    1 łyżeczka oliwy
    młotkowany czerwony pieprz
    kiełki mięty

    gravlax:
    1 kg łososia surowego ze skórą ale bez ości
    1 szklanka soli morskiej / może być również zwykła - przetestowane ;)
    Łososia zasypujemy od strony mięsa solą i wkładamy do pojemnika następnie przykryć np: folią aluminiową i włożyć do lodówki na 3-4 dni , dwa razy dziennie odlewać wodę którą łosoś "wypuści" , łosoś powinien zrobić się twardy i czerwony. Podawać np: z palonym porem , młodymi liśćmi groszku słodkiego , pieprzem, oliwą cytrynową i pomidorem .

    sałatka:

    Gruszkę kroimy na cienkie plastry marynujemy w oliwie i czerwonym pieprzu następnie grillujemy około 2 minut. Chrzan mieszamy ze śmietaną i smarujemy liście boćwiny na to układamy plastry łososia i zwijamy w rulon. Ruloniki z łososia oraz gruszkę układamy na talerz , posypujemy czerwonym pieprzem i dekorujemy kiełkami mięty.

    Smacznego :)

    (zdjecie przesyłam na funpage z kuchni do kuchni )

    pozdrawiam serdecznie;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Za co kocham ryby ? Za prostotę, szybkość ich przygotowania. Za walory zdrowotne i jak niejednokrotnie potrafi zaskoczyć nas smakiem zmieniając jej przyrządzenie.

    W okresie Świątecznym raczyliśmy się smażonymi filetami z sieji oprószonymi przyprawami i mąką. O tak najprościej ale też najsmaczniej.

    Pozdrawiam serdecznie
    Justyna
    kuchennefascynacje@o2.pl

    OdpowiedzUsuń
  6. Ryby kocham za to, że po prostu są! Mieszkam w okolicach Milicza, gdzie ryby są najlepsze. Nasz karp jest sławny w całej Polsce. Dobrze przygotowana ryba to pyszny i zdrowy obiad, a także danie poprawiające humor. Kieliszek białego wina to idealny dodatek. Taka książka bardzo by mi się przydała, tym bardziej, że nie ma już jej w sklepach. Skompletowałam 5 znaczków i książki nie mam.

    Najlepsza ryba, to oczywiście karp.
    Najprostszy przepis na pysznego karpia:
    Płaty karpia oczyszczam, wyciągam największe ości, przyprawiam solą i pieprzem. Karpia układam w naczyniu żaroodpornym, zalewam bulionem warzywnym – najlepiej delikatnym rosołkiem. Na patelni rozpuszczam dużo masła, podsmażam pieczarki, miękkie dodaje do przygotowanej ryby. Dodaję pociętą natkę pietruszki i wsadzam do pieca na 60 minut, temperatura 160 stopni. Palce lizać!

    Urszula Ba. Gruszeczka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gratuluję!
      Książka jest Twoja!
      Proszę o dane teleadresowe do wysyłki nagrody na adres zkuchnidokuchni77@interia.pl

      Usuń

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!