Wilgotny piernik z jabłkami
Tak
naprawdę to nie wiem skąd ten piernik jest. Nie wiem kto jest
autorem tego cudownego wypieku.
Spisałam
go z zeszytu mojej mamy, z zeszytu, który sięga lat jej młodości.
Piernik
jest bardzo czekoladowy, rozpływa się w ustach i gdyby nie dodatek
ubitej piany z białek, można by rzec , że w całości jest łychą
mieszany.
Składniki
na bardzo długą keksówkę
- 800 g jabłek już obranych i pokrojonych w kostkę
- 1 łyżka cynamonu
- 3 duże wiejskie jaja
- pół szklanki brązowego cukru
- 2 szklanki mąki
- 3 płaskie łyżki kakao
- pół szklanki płynnego miodu u mnie gryczany
- 1 łyżka oleju
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 60 g masła
- 3 łyżki przyprawy do piernika
- żurawina, rodzynki, śliwki- to co lubicie do środka
Wykonanie
jest bardzo proste, ale efekt wzbudzi podziw niejednego
wyrafinowanego zjadacza pierników.
Umyj,obierz
i pokrój w kostkę jabłka.
Ma
być 800 g, ja dałam ciut więcej.
Umieść
je w misce i zasyp cukrem i cynamonem. Wymieszaj dokładnie i odstaw
na półtorej godziny od czasu do czasu mieszając.
Wytworzy się
sok, nie odlewaj go.
Oddziel
białka od żółtek.
Masło
rozpuść i odstaw.
Mąkę
przesiej do miski, dodaj kakao i wymieszaj razem z miodem, sodą i
przyprawą do piernika.
Dodaj
jabłka z wytworzonym sokiem, wymieszaj dokładnie , będzie ciężko
,ale tak ma być. Najlepiej robić to łopatką.
Masło,
żółtka roztrzepać z olejem i dodać do ciasta, wmieszać.
Ubić
na sztywno białka i powoli wmieszać je we wszystko.
Na
koniec bakalie.
Długa
keksówkę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż ciasto.
Piecz w 180 stopniach około godzinki.
Sprawdzać, do suchego patyczka.
Piernik
może poleżeć nawet ponad tydzień.
Jest
wilgotny dzięki jabłkom.
Im
starszy tym lepszy!
Możecie polać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą!
Smacznego!
Może następnym razem uda mi się przygotować nie tylko piernika w tym rewelacyjnym piekarniku
MARKI AMICA ? KTO WIE... KTO WIE?
Może następnym razem uda mi się przygotować nie tylko piernika w tym rewelacyjnym piekarniku
MARKI AMICA ? KTO WIE... KTO WIE?
Bardzo długa keksowka tzn?
OdpowiedzUsuń