Ciasto francuskie a'la pizza z cukinią, pesto rosso i serem korycińskim

ser koryciński swojski,Czesława Zarzecka,Zarzeccy,pesto rosso,woj-len,olej kokosowy,olej z ostropestu,cukinia,czerwona cebula,pieczarki,ciasto francuskie,kuchnia śródziemnomorska,cucina italiana,pizza,Graciarnia,skworcu


Kilka dni temu dotarł do mnie ORYGINALNY SER KORYCIŃSKI .
Ser Koryciński Swojski to produkt całkowicie naturalny, nie zawiera żadnych sztucznych konserwantów, chemicznych polepszaczy czy barwników. 
Więcej o serku i jego historii w tym miejscu!


To ser dojrzewający, zmieniający swój smak, konsystencję i barwę, w zależności od okresu leżakowania. Jest produktem zdrowym, posiadającym wysokie walory odżywcze, produkowanym ze świeżego, surowego mleka pochodzącego od krów swobodnie pasących się na zielonych łąkach malowniczego Podlasia.

ser koryciński swojski,Czesława Zarzecka,Zarzeccy,pesto rosso,woj-len,olej kokosowy,olej z ostropestu,cukinia,czerwona cebula,pieczarki,ciasto francuskie,kuchnia śródziemnomorska,cucina italiana,pizza,Graciarnia,skworcu

ser koryciński swojski,Czesława Zarzecka,Zarzeccy,pesto rosso,woj-len,olej kokosowy,olej z ostropestu,cukinia,czerwona cebula,pieczarki,ciasto francuskie,kuchnia śródziemnomorska,cucina italiana,pizza,Graciarnia,skworcu

Do wyboru mamy 3 rodzaje sera, w zależności od okresu leżakowania i z różnymi naturalnymi dodatkami takimi jak np.: suszone zioła i owoce, czosnek, orzechy lub oliwki, możemy nawet sami skomponować swój serek!
Ja właśnie stworzyłam swój rodzaj sera targnięta tęsknotą za słoneczną Italią, konkretniej Sycylią, gdzie podstawą każdej przekąski jest oliwka, pomidor,bazylia!
I tak powstał całkiem nowy smak SERA.

ser koryciński swojski,Czesława Zarzecka,Zarzeccy,pesto rosso,woj-len,olej kokosowy,olej z ostropestu,cukinia,czerwona cebula,pieczarki,ciasto francuskie,kuchnia śródziemnomorska,cucina italiana,pizza,Graciarnia,skworcu

Gwarantuję Wam, że ser jest przepyszny na zimno, rewelacyjny na ciepło, wspaniale się rozpuszcza pod wpływem pieczenia w piekarniku, jak i podczas mieszania go z gorącym makaronem.
Niezastąpiony do sałatek, lasagne czy jako ekskluzywny dodatek do zup.

ser koryciński swojski,Czesława Zarzecka,Zarzeccy,pesto rosso,woj-len,olej kokosowy,olej z ostropestu,cukinia,czerwona cebula,pieczarki,ciasto francuskie,kuchnia śródziemnomorska,cucina italiana,pizza,Graciarnia,skworcu


Oryginalny Ser Koryciński „Swojski” powinien posiadać etykietę z logo Chronione Oznaczenie Geograficzne oraz logo Ser Koryciński „Swojski”.
Ser Koryciński „Swojski” z firmy Zarzeccy posiada Świadectwo Jakości wydane przez Wojewódzki Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych oraz logo Chronione Oznaczenie Geograficzne.


ser koryciński swojski,Czesława Zarzecka,Zarzeccy,pesto rosso,woj-len,olej kokosowy,olej z ostropestu,cukinia,czerwona cebula,pieczarki,ciasto francuskie,kuchnia śródziemnomorska,cucina italiana,pizza,Graciarnia,skworcu

Dziś pragnę przenieść Was na słoneczną Sycylię, stąd mój pomysł stworzenia smaku sera, który by godnie reprezentował ,nie tylko Sycylię ,ale cały Półwysep Apeniński!
Zrobimy sobie coś na szybko.
Pizza wymaga trochę poświęcenia, szczególnie czasu, my sobie zrobimy coś a'la pizza.

ser koryciński swojski,Czesława Zarzecka,Zarzeccy,pesto rosso,woj-len,olej kokosowy,olej z ostropestu,cukinia,czerwona cebula,pieczarki,ciasto francuskie,kuchnia śródziemnomorska,cucina italiana,pizza,Graciarnia,skworcu

ser koryciński swojski,Czesława Zarzecka,Zarzeccy,pesto rosso,woj-len,olej kokosowy,olej z ostropestu,cukinia,czerwona cebula,pieczarki,ciasto francuskie,kuchnia śródziemnomorska,cucina italiana,pizza,Graciarnia,skworcu


Parę grających ze sobą składników i rozpływająca się w ustach przekąska, którą Sycylijczycy zabierają ze sobą do pracy, bądź na plażę- gotowa!

Składniki
- 1 płat gotowego ciasta francuskiego
  • ser koryciński swojski oliwka, pomidor, bazylia
  • olej z ostropestu tłoczony na zimno WOJ-LEN
  • olej kokosowy tłoczony na zimno WOJ-LEN
  • czerwona cebula
  • cukinia baby
  • natka pietruszki
  • koncentrat czosnku PROECO
  • pesto rosso oraz oliwa z oliwek Olitalia /IndexFood
  • pieczarki, u mnie na oko
  • tarty parmezan, który świeżo po starciu trzymam zawsze w szkle ! Nigdy nie używam plastiku do przechowywania parmezanu. To zbyt dobry i wartościowy ser, dlatego też spoczywa sobie w słoikach I love glass! Od Friends of glass
  • sól himalajska różowa
  • pieprz ziołowy do smaku Skworcu


Danie piekłam w formie do pieczenia TEFAL
 Rewelacyjna forma, która nie wymaga smarowania i wykładania papierem.

Piekarnik rozgrzej do 200 stopni.
Ser koryciński – ile dusza zapragnie- pokrój w kostkę.


ser koryciński swojski,Czesława Zarzecka,Zarzeccy,pesto rosso,woj-len,olej kokosowy,olej z ostropestu,cukinia,czerwona cebula,pieczarki,ciasto francuskie,kuchnia śródziemnomorska,cucina italiana,pizza,Graciarnia,skworcu

ser koryciński swojski,Czesława Zarzecka,Zarzeccy,pesto rosso,woj-len,olej kokosowy,olej z ostropestu,cukinia,czerwona cebula,pieczarki,ciasto francuskie,kuchnia śródziemnomorska,cucina italiana,pizza,Graciarnia,skworcu

Cukinię, cebulę oraz pieczarki umyj i poszatkuj.
Rozgrzej olej kokosowy  na patelni.
Wrzuć wszystkie warzywa.
Duś i zatroszcz się o wątrobę -dosmacz olejem z ostropestu, dodaj łyżeczkę koncentratu z czosnku.

ser koryciński swojski,Czesława Zarzecka,Zarzeccy,pesto rosso,woj-len,olej kokosowy,olej z ostropestu,cukinia,czerwona cebula,pieczarki,ciasto francuskie,kuchnia śródziemnomorska,cucina italiana,pizza,Graciarnia,skworcu

ser koryciński swojski,Czesława Zarzecka,Zarzeccy,pesto rosso,woj-len,olej kokosowy,olej z ostropestu,cukinia,czerwona cebula,pieczarki,ciasto francuskie,kuchnia śródziemnomorska,cucina italiana,pizza,Graciarnia,skworcu

Dosmacz solą i pieprzem.
Formę wyłóż ciastem francuskim. Jeśli macie okrągłą jak ja, musicie je trochę przyciąć , jeśli macie prostokątną , wyłóżcie ją ciastem. Ja używam okrągłej ,bo lubię , bo po upieczeniu są takie fajne puchate brzegi, mniam!
Ciasto wysmaruj pesto rosso- po upieczeniu w połączeniu z warzywami i serem daje niesamowity smak!

ser koryciński swojski,Czesława Zarzecka,Zarzeccy,pesto rosso,woj-len,olej kokosowy,olej z ostropestu,cukinia,czerwona cebula,pieczarki,ciasto francuskie,kuchnia śródziemnomorska,cucina italiana,pizza,Graciarnia,skworcu

ser koryciński swojski,Czesława Zarzecka,Zarzeccy,pesto rosso,woj-len,olej kokosowy,olej z ostropestu,cukinia,czerwona cebula,pieczarki,ciasto francuskie,kuchnia śródziemnomorska,cucina italiana,pizza,Graciarnia,skworcu

Podsmażone i wychłodzone warzywa wyłóż do miski.
Dodaj sera korycińskiego, i wymieszaj.

ser koryciński swojski,Czesława Zarzecka,Zarzeccy,pesto rosso,woj-len,olej kokosowy,olej z ostropestu,cukinia,czerwona cebula,pieczarki,ciasto francuskie,kuchnia śródziemnomorska,cucina italiana,pizza,Graciarnia,skworcu

Dodaj  oliwy z oliwek Olitalia , wymieszaj.
Spróbuj, w razie potrzeby dosmacz pieprzem ziołowym i solą.
Wyłóż delikatnie na ciasto posmarowane pesto.

ser koryciński swojski,Czesława Zarzecka,Zarzeccy,pesto rosso,woj-len,olej kokosowy,olej z ostropestu,cukinia,czerwona cebula,pieczarki,ciasto francuskie,kuchnia śródziemnomorska,cucina italiana,pizza,Graciarnia,skworcu

ser koryciński swojski,Czesława Zarzecka,Zarzeccy,pesto rosso,woj-len,olej kokosowy,olej z ostropestu,cukinia,czerwona cebula,pieczarki,ciasto francuskie,kuchnia śródziemnomorska,cucina italiana,pizza,Graciarnia,skworcu

ser koryciński swojski,Czesława Zarzecka,Zarzeccy,pesto rosso,woj-len,olej kokosowy,olej z ostropestu,cukinia,czerwona cebula,pieczarki,ciasto francuskie,kuchnia śródziemnomorska,cucina italiana,pizza,Graciarnia,skworcu

Aby nadać wyraźnego akcentu, na koniec dosmacz tartym parmezanem.
Włóż do nagrzanego piekarnika i podziwiaj jak ciasto puchnie, rośnie i pachnie.

ser koryciński swojski,Czesława Zarzecka,Zarzeccy,pesto rosso,woj-len,olej kokosowy,olej z ostropestu,cukinia,czerwona cebula,pieczarki,ciasto francuskie,kuchnia śródziemnomorska,cucina italiana,pizza,Graciarnia,skworcu

Przygotuj nóż i widelec , bo pieczenie to kwestia zaledwie maks 15 minut!
Przed podaniem możesz skropić olejem z ostropestu.
Ma cudowne właściwości.
Wyjmij z piekarnika.
Buon appetito!

ser koryciński swojski,Czesława Zarzecka,Zarzeccy,pesto rosso,woj-len,olej kokosowy,olej z ostropestu,cukinia,czerwona cebula,pieczarki,ciasto francuskie,kuchnia śródziemnomorska,cucina italiana,pizza,Graciarnia,skworcu

ser koryciński swojski,Czesława Zarzecka,Zarzeccy,pesto rosso,woj-len,olej kokosowy,olej z ostropestu,cukinia,czerwona cebula,pieczarki,ciasto francuskie,kuchnia śródziemnomorska,cucina italiana,pizza,Graciarnia,skworcu

Ser Koryciński pięknie się rozpuścił i wmieszał w warzywa.
Olej z ostropestu i pesto rosso nadały całości charakteru i mocno zaakcentowały smak.
Ciasto francuskie nadało delikatności.
Podałam na mojej drewnianej desce zrobionej dla mnie w pracowni rzeźbiarskiej pana Grzegorza. Zajrzyjcie koniecznie do GRACIARNI!

ser koryciński swojski,Czesława Zarzecka,Zarzeccy,pesto rosso,woj-len,olej kokosowy,olej z ostropestu,cukinia,czerwona cebula,pieczarki,ciasto francuskie,kuchnia śródziemnomorska,cucina italiana,pizza,Graciarnia,skworcu

ser koryciński swojski,Czesława Zarzecka,Zarzeccy,pesto rosso,woj-len,olej kokosowy,olej z ostropestu,cukinia,czerwona cebula,pieczarki,ciasto francuskie,kuchnia śródziemnomorska,cucina italiana,pizza,Graciarnia,skworcu

ser koryciński swojski,Czesława Zarzecka,Zarzeccy,pesto rosso,woj-len,olej kokosowy,olej z ostropestu,cukinia,czerwona cebula,pieczarki,ciasto francuskie,kuchnia śródziemnomorska,cucina italiana,pizza,Graciarnia,skworcu

U W A G A !
Na hasło Z KUCHNI DO KUCHNI otrzymają Państwo rabat 5% na zakup PRAWDZIWEGO SERA KORYCIŃSKIEGO , pełna oferta W TYM MIEJSCU!
Warto!

ser koryciński swojski,Czesława Zarzecka,Zarzeccy,pesto rosso,woj-len,olej kokosowy,olej z ostropestu,cukinia,czerwona cebula,pieczarki,ciasto francuskie,kuchnia śródziemnomorska,cucina italiana,pizza,Graciarnia,skworcu



ser koryciński swojski,Czesława Zarzecka,Zarzeccy,pesto rosso,woj-len,olej kokosowy,olej z ostropestu,cukinia,czerwona cebula,pieczarki,ciasto francuskie,kuchnia śródziemnomorska,cucina italiana,pizza,Graciarnia,skworcu




Komentarze

  1. Wygląda niesamowicie wykwintnie i apetycznie. Takiej podobnej pizzy na cieście francuskim już kiedyś próbowałam - bomba! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowne danie. Pysznie wygląda i zawiera wszystko co lubię :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspanialy ser,doskonale smakuje.Wyborna kompozycja.

    OdpowiedzUsuń
  4. Sprytna pizza na pewno wspaniały ser doskonała kompozycja smaków.
    Zdjęcia bajeczne...
    Szkoda że nie można spróbować Twojego specjalu teraz..

    OdpowiedzUsuń
  5. Sprytna pizza na pewno wspaniały ser doskonała kompozycja smaków.
    Zdjęcia bajeczne...
    Szkoda że nie można spróbować Twojego specjalu teraz..

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!