Liście rzodkiewki duszone w sosie pomidorowym, z białą kiełbasą i jajem

Handerek,Proeco,IndexFood,rzodkiewka,szpinak,Olitalia,zdrowo,biała kiełbasa,grill


Będziecie totalnie zaskoczeni.
Na pewno wiecie, że liście rzodkiewki są jadalne.


Ja o moje się nie obawiam, dostaję pęczki rzodkiewki od znajomej z jej własnego warzywnika. I mają piękne liście. I wolne od oprysków.

Handerek,Proeco,IndexFood,rzodkiewka,szpinak,Olitalia,zdrowo,biała kiełbasa,grill

Handerek,Proeco,IndexFood,rzodkiewka,szpinak,Olitalia,zdrowo,biała kiełbasa,grill

Liście rzodkiewki goszczą u mnie przede wszystkim w sałatkach różnego typu.
Ale tym razem pokaże Wam jak zrobić je tak, aby smakowały jak...szpinak.
Popularną potrawą na Sycylii jest szpinak duszony w pomidorach z białą kiełbasą, z dodatkiem wbijanych jaj.
Postanowiłam użyć liści rzodkiewki.
IDENTICO!

Handerek,Proeco,IndexFood,rzodkiewka,szpinak,Olitalia,zdrowo,biała kiełbasa,grill


Składniki
  • liście rzodkiewki ,najlepiej z pewnego źródła, dużą ilość, gdyż te, jak szpinak po prostu nikną w oczach podczas gotowania
  • grillówki białe u mnie od Heńderek
  • passata di pomodoro, czyli przecier pomidorowy
  • czosnek. Nie miałam pod ręką. Użyłam koncentratu z czosnku Proeco
  • bez obaw- w środku czosnek
  • sól i pieprz do smaku
  • oliwa z oliwek z dodatkiem czosnku Olitalia od IndexFood
  • cukinia baby
  • jaja
  • ser koryciński swojski u mnie , lub jeśli chcecie mozzarella


Umyjcie rzodkiewkę.
Odetnijcie liście.
W szerokim, niskim rondlu rozgrzejcie olej.
Dodajcie czosnku Proeco.

Handerek,Proeco,IndexFood,rzodkiewka,szpinak,Olitalia,zdrowo,biała kiełbasa,grill


Następnie wlejcie pomidory.

Handerek,Proeco,IndexFood,rzodkiewka,szpinak,Olitalia,zdrowo,biała kiełbasa,grill

Handerek,Proeco,IndexFood,rzodkiewka,szpinak,Olitalia,zdrowo,biała kiełbasa,grill

Dosmaczcie solą i pieprzem, oliwą Olitalia z czosnkiem.
Zamknijcie pokrywką i niech się dusi.
Po chwili włóżcie grillówki białe.

Handerek,Proeco,IndexFood,rzodkiewka,szpinak,Olitalia,zdrowo,biała kiełbasa,grill

 Niech sos przejdzie białą kiełbasa i jej aromatem.
Po jakiejś pół godzinie wyciągnijcie kiełbaski , włóżcie całe liście rzodkiewki i duście w sosie pod przykryciem.

Handerek,Proeco,IndexFood,rzodkiewka,szpinak,Olitalia,zdrowo,biała kiełbasa,grill

Kiedy liście prawię znikną, dodajcie cukinię pokrojona w kostkę. Uduście ją do miękkości.

Handerek,Proeco,IndexFood,rzodkiewka,szpinak,Olitalia,zdrowo,biała kiełbasa,grill

Handerek,Proeco,IndexFood,rzodkiewka,szpinak,Olitalia,zdrowo,biała kiełbasa,grill

Wbijcie jaja i dodajcie serka pokrojonego w kostkę.

Handerek,Proeco,IndexFood,rzodkiewka,szpinak,Olitalia,zdrowo,biała kiełbasa,grill

Idealny jest koryciński lub mozzarella, gdyż przy jedzeniu fantastycznie się...ciągnie .
Przed podaniem włóżcie na chwilkę białe kiełbaski ,niech się podgrzeją, gdyż trochę leżały "na boku" i zdążyły wystygnąć.
Podawać z rzodkiewką.

Handerek,Proeco,IndexFood,rzodkiewka,szpinak,Olitalia,zdrowo,biała kiełbasa,grill

Handerek,Proeco,IndexFood,rzodkiewka,szpinak,Olitalia,zdrowo,biała kiełbasa,grill

Smacznego!
To jest pyszne i smakuje jak...szpinak.

Jest zdrowe. Tego nie muszę mówić.

Handerek,Proeco,IndexFood,rzodkiewka,szpinak,Olitalia,zdrowo,biała kiełbasa,grill

Handerek,Proeco,IndexFood,rzodkiewka,szpinak,Olitalia,zdrowo,biała kiełbasa,grill

Komentarze

  1. To ja już do ciebie jadę. Podoba mi się to danie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Liści rzodkiewki jeszcze nie wykorzystywałam kulinarnie ;) Ale bardzo bardzo apetycznie to wygląda. Pyszne danie. Sycące na pewno . Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!