Szybki ucierany placek z jabłkami a' la szarlotka z kokosową nutą


placek z jabłkami,szarlotka,jabłecznik,proste ciasto ucierane z jabłkami,proste ciasto,szybkie ciasto,jabłka,

witam wszystkich patriotycznie i świątecznie, podając przepis na bardzo pyszne i szybkie ciacho z jabłkami. Zrobicie teraz ,a za niecałą godzinkę już możecie się cieszyć wspaniałym smakiem.


Podaje proporcje na zwykłą prostokątną blachę. W ciągu trzech dni zrobiłam takich 4 sztuki, za każdym razem na innym rozmiarze , więc nie wiem jaki rozmiar blachy. Każda będzie dobra, placek będzie różnił się tylko tym ,że będzie niższy lub po prostu wyższy. Ilość jabłek? Im więcej tym lepiej.

placek z jabłkami,szarlotka,jabłecznik,proste ciasto ucierane z jabłkami,proste ciasto,szybkie ciasto,jabłka,

Składniki
  • ok. 20 jabłek
  • cynamon,kardamon lub przyprawa do jabłek
  • 4 -6 łyżek oleju kokosowego rozpuszczonego i wychłodzonego
  • 1,5 szklanki mąki tortowej
  • pół szklanki mąki kokosowej
  • 1 szklanka cukru
  • 6 jajek
  • herbatniki lub cienkie ciasteczka piernikowe na spód
  • cukier puder do posypania
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
placek z jabłkami,szarlotka,jabłecznik,proste ciasto ucierane z jabłkami,proste ciasto,szybkie ciasto,jabłka,

Jeśli chodzi o mąkę, to ogólnie ma być jej 2 szklanki, od Was zależy czy dacie więcej pszennej czy kokosowej. Jeśli dacie więcej kokosowej to musicie zwiększyć ilość oleju kokosowego i dołożyć jeszcze jedno jajeczko.

placek z jabłkami,szarlotka,jabłecznik,proste ciasto ucierane z jabłkami,proste ciasto,szybkie ciasto,jabłka,

Jabłka obierzcie , pokrójcie w ćwiartki i poszatkujcie na plastry.Wymieszajcie z cynamonem, kardamonem.
Zmiksujcie cukier z jajami na puch. Dodajcie mąki z proszkiem do pieczenia miksujcie. Następnie wlejcie olej i połączcie wszystko. Raz ciasto wyjdzie rzadkie, raz może wyjść kremowe. To bez znaczenia, ważne by dało się rozprowadzić na jabłkach i już.
Blachę wyłóżcie papierem do pieczenia, na dnie rozłóżcie pierniki lub herbatniki tak, aby stykały się ze sobą i utworzyły warstwę ciasteczkową. Na to wysypcie jabłka i wyrównajcie. Następnie wyłóżcie i wyrównajcie ciasto.
Włóżcie do piekarnika i pieczcie około 50 minut. To zależy od piekarnika. Sprawdzajcie do suchego patyczka. Wyciągnijcie i chwilkę wystudzcie a następnie wyciągnijcie z blachy i zostawcie do całkowitego wychłodzenia. Posypcie cukrem pudrem. Ot i cala filozofia.
Placek robię już na pamięć, nie liczę jabłek, mieszam mąki. Jedno jajo więcej, jedno mniej i tak będzie pysznie.
 Ciasto podałam do śniadania z naparem z CZYSTKA

Smacznego!

placek z jabłkami,szarlotka,jabłecznik,proste ciasto ucierane z jabłkami,proste ciasto,szybkie ciasto,jabłka,

placek z jabłkami,szarlotka,jabłecznik,proste ciasto ucierane z jabłkami,proste ciasto,szybkie ciasto,jabłka,

Komentarze

  1. takie szybkie placki są najlepsze

    OdpowiedzUsuń
  2. Jako niepoprawny łasuch przyznaję - mam ochotę! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne ciasto. Robię często podobne, choć dziś postawiłam na sernik.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak ja dawno nie jadłam ciasta ucieranego... Trzeba to zmienić. Takie z jabłkami lubię najbardziej. Wspaniale wygląda. Pyszności. Idealne na wolny weekend, aby się relaksować w towarzystwie pyszniutkich słodkości domowych. Pozdrawiam serdecznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Odpowiedzi
    1. 160-175 stopni, to zależy od piekarnika. W elektrycznym piekłam w 160, a w gazowym u mamy na oko bo nie ma podziałki

      Usuń

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!