Fusilli lunghi z sosem ze smażonych pomidorów, z warzywami po hiszpańsku
Hiszpańska
kuchnia pachnie przyprawami.
Tymiankiem,
czosnkiem,bazylią, cebulą, pietruszką. Wbrew pozorom nie jest to
kuchnia pikantna.
Hiszpanie,
Portugalczycy, podobnie jak Włosi, celebrują posiłki, lubią
spotykać się po knajpkach i nie żałują czasu spędzonego na
jedzeniu.
Dziś
w sklepach LIDL rozpoczyna się tydzień hiszpański i portugalski.
znakomita okazja do poznania tamtejszej kuchni i zasmakowania w
świeżych owocach morza,lekkich hiszpańskich serach,
długo dojrzewających wędlinach,dorodnych oliwkach, a także w
regionalnych sosach czy pastach.
Dziś
przygotowałam szybkie ,ale pyszne, lekkie danie, którego bazą jest
makaron fusilli lunghi col buco.
Danie
palce lizać i tak naprawdę nie trzeba żadnych miar ani
wag,wszystko robimy na oko, na szczypty, chlusty,garście.
Składniki
- dowolny długi makaron, u mnie fusilli lunghi col buco
- przecier pomidorowy Sol&Mar ze smażonych pomidorów
- oliwa extra virgin Sol&Mar
- opcjonalnie zielone oliwki-możecie dodać je do sosu lub podawać osobno-są przepyszne!
- Mieszanka warzyw na patelnię po hiszpańsku
- 1 mała cukinia
- ok.3 ząbków czosnku
- sól do smaku, u mnie różowa himalajska
- świeża bazylia
- tarty parmezan
- opcjonalnie szynka krojona Serrano lub kiełbasa Chorizo
Na
dużej patelni rozgrzej chlust oliwy z oliwek, wrzuć na gorący olej
czosnek pokrojony w plasterki i szynkę Serrano lub kiełbasę
Chorizo pokrojoną w kostkę. Smaż przez chwilę.
Dodaj
cukinię pokrojoną w cienkie większe plastry.
Chwilę
później wsyp warzywa po hiszpańsku na patelnię, dosmacz solą i
zamknij pokrywkę.
Duś.
Międzyczasie
ugotuj makaron al dente.
Kiedy
warzywa zmiękną dodaj przecier pomidorowy ze smażonych pomidorów.
Oczywiście nie cały słoik, wystarczy 2-4 łyżki.
Wymieszaj
delikatnie.
Wrzuć
makaron do sosu.
Jeśli
chcesz, to dodaj oliwki przekrojone na pół, lub podaj je osobno.
Wymieszaj
makaron z sosem i warzywami.
Dosmacz świeżą bazylią i parmezanem.
W
razie potrzeby skrop danie oliwą z oliwek.
Serwuj
z parmezanem,winem,oliwkami!
Buen
provecho!
Pyszne danie, bardzo lubię takie aromatyczne potrawy :)
OdpowiedzUsuńSmacznie wygląda! ;-)
OdpowiedzUsuń