Ciasto serowo-kawowe bez pieczenia


ciasto bez pieczenia,tiramisu,ciasto na biszkoptach,latwe ciasto bez pieczenia,ciasto kawowe bez pieczenia,ciasto serowe bez pieczenia,biszkopt,


Podaje przepis na pyszne ciasto, nasączone espresso, z kawałkami czekolady w masie serowej. Ciasto jest na biszkoptach do tiramisu. Jest niezwykle proste, a co najważniejsze pyszne!


Szklanka to 250 ml
brytfanna prostokątna, jaką chcecie.

ciasto bez pieczenia,tiramisu,ciasto na biszkoptach,latwe ciasto bez pieczenia,ciasto kawowe bez pieczenia,ciasto serowe bez pieczenia,biszkopt,


Składniki
  • 2 opakowania biszkoptów do tiramisu lub więcej.To zależy ile opakowanie ma rzędów biszkoptów ;-)
  • ok.30 ml espresso lub mocnej kawy
  • 500 g twarogu z wiaderka
  • 2 łyżki rumu
  • 6 łyżek cukru
  • 4 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku
  • 200 ml słodkiej śmietany 30-36%


Poncz
  • ok.200 ml mocnej kawy


Dodatkowo opcjonalnie czekolada u mnie Studentska ;-) do dekoracji do masy serowej

ciasto bez pieczenia,tiramisu,ciasto na biszkoptach,latwe ciasto bez pieczenia,ciasto kawowe bez pieczenia,ciasto serowe bez pieczenia,biszkopt,

ciasto bez pieczenia,tiramisu,ciasto na biszkoptach,latwe ciasto bez pieczenia,ciasto kawowe bez pieczenia,ciasto serowe bez pieczenia,biszkopt,




Brytfannę wyłóż papierem do pieczenia.
Przygotuj masę kawowo-serową.
Cukier,twaróg i rum utrzj na gładką masę.
Żelatynę zalej 30 ml kawy i 2 łyżkami wody.Wymieszaj. Kiedy napęcznieje, podgrzewaj delikatnie mieszając ,aż się rozpuści. Dodaj 2 łyżki masy serowej do żelatyny, dokładnie wymieszaj ,a następnie całość wlej do masy serowej i dokładnie wymieszaj.
Słodką śmietanę ubij i wmieszaj delikatnie w masę. Możesz dodać trochę czekolady startej na dużych oczkach.
Jeśli masa jest za rzadka, włóż ją do zimnej wody z misą, powoli zacznie tężeć.
Biszkopty jeden po drugim obtaczaj w wylanej na talerz kawie. Proces musi być bardzo szybki. Biszkopty nie mogą leżeć w tej kawie, bo się rozciapią.
Moczymy brzuszek i plecki biszkopta, boczki już nie. Układamy na dnie brytfanny. Wykładamy delikatnie połowę masy. Wyrównujemy.
Powtarzamy proces z biszkoptami i ponownie przykrywamy je masą. Na wierzch ścieramy czekoladę. Wkładamy na noc do lodówki.
Smacznego!


ciasto bez pieczenia,tiramisu,ciasto na biszkoptach,latwe ciasto bez pieczenia,ciasto kawowe bez pieczenia,ciasto serowe bez pieczenia,biszkopt,


Komentarze

  1. Cudowne ciacho. To ja się wpraszam na kawałek ❤️

    OdpowiedzUsuń
  2. ... miło mi że mogłam zobaczyć ciasta i nie tylko , będę odwiedzała profil , jest ciekawy ,pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. To ciasto jeden wielki nie wypał. Jak można napisać, że brytfanna może być dowolna jak składników nie starczy na pokrycie dwóch warstw.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście że brytfanna może być dowolna, ponieważ wszystkie prostokątne brytfanny posiadają niewielki margines błędu jeżeli chodzi o wymiary. Kuchnia to nie apteka żeby trzymać się Miar i wag co do centymetra. Kto przygotuje składniki i je wymiesza będzie w stanie oszacować jaka brytfanka jest mu potrzebna ,bo to ciasto można zrobić w kwadracie, W prostokącie jak i okrągłej tortownicy ogranicza nas tylko nasza własna fantazja. Mam w domu Kilka prostokątnych brytfanek i robię w pierwszej z brzegu która wpadnie mi do ręki nigdy nie było żadnych problemów z tym ciastem będzie ono odpowiednio wyższe lub niższe a biszkopty? Nie ma możliwości żeby zabrakło zazwyczaj każdy kupuje więcej żeby zjeść pół paczki w trakcie przygotowywania ciasta.

      Usuń

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!