Świąteczne lasagne z suszonymi śliwkami i szynką włoską

lasagne bolognese,sos do lasagne,szynka włoska,handerek,wędliny,parmezan,parmiggiano reggiano,pecorino,kuchnia włoska,cucina italiana,vino rosso per lasagne


Przyznam się tutaj, że jadłam w swoim życiu bardzo dużo lasagne, w różnych miejscach i  regionach Włoch. Ciekawe jest to, że od północy Półwyspu Apenińskiego, aż po południe, każda była inna i każda była wyśmienita! Lasagne we Włoszech podaje się na specjalne okazje, typu Święta, zjazdy rodzinne, obiadki u mamy. Jest robione w zwykłym piekarniku lub w piecu chlebowym. Wszystkie ważniejsze święta przypominają Włochowi o lasagne i o jego prawdziwych korzeniach. To flagowy posiłek, który ma długą i bogata tradycję i co najważniejsze, zawsze smakuje, każdemu.


Każdy włoski region ma swoją wersję i tak np. na obszarach górskich sos robiony jest z dodatkiem grzybów. Liguryjskie lasagne jest z pesto, a Veneto ma jako dodatek czerwoną cykorię z Treviso. Umbria i Marche podają swoją ulepszoną wersję z wieprzowiną i podrobami z kurczaka, a w regionach wzdłuż Apenin sos wzbogacony jest o grzyby, trufle i pecorino, które uwielbiam. 
Ten wyjątkowy owczy ser ma niepowtarzalny smak. Sycylijczycy z kolei mają swoją wersję lasagne "alla Norma" z dodatkiem tartych bakłażanów, natomiast na Sardynii lasagne przygotowywane jest z dodatkiem chleba carasau.
W Rzymie jadłam białe lasagne z brokułami i karczochem!
Gdziekolwiek Was nie poniesie , lasagne, które dostaniecie będzie wyjątkowe. Warto wybierać małe lokalne restauracyjki, taverne są fantastyczne, gdyż podaje się aperitif i deskę lokalnych serów, wędlin długo dojrzewających i orzechy.

 lasagne bolognese,sos do lasagne,szynka włoska,handerek,wędliny,parmezan,parmiggiano reggiano,pecorino,kuchnia włoska,cucina italiana,vino rosso per lasagne

 lasagne bolognese,sos do lasagne,szynka włoska,handerek,wędliny,parmezan,parmiggiano reggiano,pecorino,kuchnia włoska,cucina italiana,vino rosso per lasagne

Dziś podaję moje lasagne w świątecznej wersji ze śliwkami, która to sprawi ,że kwaśne pomidory nabiorą słodyczy, a sos pięknie pociemnieje. I nie wierzcie w bajki o szybkim sosie do lasagne, taki sos nie istnieje. Idealny sos do lasagne ma się gotować nie mniej niż 2 i pół godziny na małym ogniu, począwszy od pierwszego pyrknięcia pomidorów z mięsem.

 lasagne bolognese,sos do lasagne,szynka włoska,handerek,wędliny,parmezan,parmiggiano reggiano,pecorino,kuchnia włoska,cucina italiana,vino rosso per lasagne

Składniki
  • paczka lasagne, u mnie takie, którego nie trzeba obgotowywać ( ilość użytych płatów zależy od wielkości formy do zapiekania)
 lasagne bolognese,sos do lasagne,szynka włoska,handerek,wędliny,parmezan,parmiggiano reggiano,pecorino,kuchnia włoska,cucina italiana,vino rosso per lasagne

  • 2 butelki sosu pomidorowego typu Passata Rustica ( bardzo ważne są pomidory, szukajcie włoskich )
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • czerwona cebula
  • garść suszonych śliwek
  • 1 średnia marchewka
  • kawałek selera naciowgo (należy go obrać z łyka)
  • pół szklanki wytrawnego czerwonego lub różowego wina (pół szklanki jest to powiedzenie wględne , gdyż we Włoszech wino z butelki nie jest mierzone szklankami tylko "na chlusty")
  • oliwa z oliwek i masło do smażenia
  • sól i pieprz do smaku
  • tarta mozzarella + u mnie tarte pecorino
  • włoska szynka gotowana u mnie HAŃDEREK, krojona w plasterki
 lasagne bolognese,sos do lasagne,szynka włoska,handerek,wędliny,parmezan,parmiggiano reggiano,pecorino,kuchnia włoska,cucina italiana,vino rosso per lasagne

  • opcjonalnie dwa jaja ugotowane na twardo i starte na dużych oczkach
  • natka pietruszki do posypania lub bazylia
 lasagne bolognese,sos do lasagne,szynka włoska,handerek,wędliny,parmezan,parmiggiano reggiano,pecorino,kuchnia włoska,cucina italiana,vino rosso per lasagne

Beszamel : masło, mąka,mleko,gałka muszkatołowa.

Sos beszamelowy jest prosty do przygotowania, ja robię ten sos na oko.
Masło roztopiłam w rondelku, dodałam mąki i podsmażyłam, mieszając uzyskałam taką jakby pastę, ale uwaga:nie ma powstać klucha. Dolałam mleka- u mnie pół litra i ciagle mieszając doprowadziłam do zgęstnienia, posoliłam, dodałam gałki muszkatołowej. Oraz garść startego sera typu mozzarella. Mieszając mikserem doprowadziłam do zgęstnienia. Beszamel należy zrobić w ostatniej chwili ,gdyż pod wpływem leżenia gęstnieje i robi się taki brzydki kożuch.

Sos najlepiej przygotować wieczór wcześniej.
Marchewkę zetrzeć na dużych oczkach. Seler i cebulę pokroić w drobna kostkę. W dużym rondlu o grubym dnie rozgrzać trochę oliwy z oliwek z dodatkiem masła. Wrzucić cebulę i seler, podsmażyć, a następnie dodać marchewkę, posolić, popieprzyć, przemieszać i zamknąć- niech się smaży na średnim ogniu. Kiedy seler zmięknie wrzucić mięso, podsycić nieco ogień, smażyć, a następnie chlupnąć wina. Dusić , niech alkohol sobie wyparuje.
Dodać pomidory, można listki bazylii ,przemieszać, a następnie dodać suszone śliwki, mogą być całe, gdyż i tak się rozpadną na mniejsze kawałki.
Przykryć, dać gaz na minimum i najlepiej wyjść z kuchni. Nastawić minutnik na godzinę , po godzinie przemieszać, nastawić na godzinę. Po tym czasie znów przemieszać i nastawić jeszcze na minimum pół godziny. Po tym czasie wyłączyć gaz i tyle. Niech sos odpocznie.Jak sprawdzić czy nasz sos jest idealny i czy niczego mu nie brakuje? W bardzo prosty sposób, na 10 minut przed zakończeniem gotowania.Ukroić sobie piętkę włoskiej bagietki lub kawałek chleba i po prostu nabrać tym chlebkiem sosu i spróbować. Włoski niezawodny sposób każdej gospodyni.
Na drugi dzień lekko podgrzać sos. Ugotowane jaja zetrzeć, ser mozzarella zetrzeć i wymieszać z pecorino, wysmarować formę do lasagne ,najlepiej masłem.
Szynkę pokroić w plasterki. A na samym końcu przygotować beszamel według przepisu powyżej.
Na dno wylać trochę sosu i rozprowadzić równomiernie.
Dodać beszamel i przykryć pierwszą warstwą płatów makaronu. 

 lasagne bolognese,sos do lasagne,szynka włoska,handerek,wędliny,parmezan,parmiggiano reggiano,pecorino,kuchnia włoska,cucina italiana,vino rosso per lasagne

 lasagne bolognese,sos do lasagne,szynka włoska,handerek,wędliny,parmezan,parmiggiano reggiano,pecorino,kuchnia włoska,cucina italiana,vino rosso per lasagne


Pokryć płaty sosem, można posypać serem i położyć szynkę, a na to, kolejną warstwę płatów.

 lasagne bolognese,sos do lasagne,szynka włoska,handerek,wędliny,parmezan,parmiggiano reggiano,pecorino,kuchnia włoska,cucina italiana,vino rosso per lasagne

 lasagne bolognese,sos do lasagne,szynka włoska,handerek,wędliny,parmezan,parmiggiano reggiano,pecorino,kuchnia włoska,cucina italiana,vino rosso per lasagne

Beszamel, ser i płaty.
Jedną warstwę możecie posypac tartym jajem. Którą chcecie.
Na ostatnich płatach rozprowadzić sos, beszamel oraz ser.

 lasagne bolognese,sos do lasagne,szynka włoska,handerek,wędliny,parmezan,parmiggiano reggiano,pecorino,kuchnia włoska,cucina italiana,vino rosso per lasagne

 lasagne bolognese,sos do lasagne,szynka włoska,handerek,wędliny,parmezan,parmiggiano reggiano,pecorino,kuchnia włoska,cucina italiana,vino rosso per lasagne

Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec ok.40 minut bez przykrywania lasagne.
I w sumie jest gotowe.
Nie należy zabierać się od razu do rozkrojenia, ale pozostawić w piekarniku, niech odpocznie przez ok.10 minut przy uchylonych drzwiczkach. Następnie wyjąć.

 lasagne bolognese,sos do lasagne,szynka włoska,handerek,wędliny,parmezan,parmiggiano reggiano,pecorino,kuchnia włoska,cucina italiana,vino rosso per lasagne

 lasagne bolognese,sos do lasagne,szynka włoska,handerek,wędliny,parmezan,parmiggiano reggiano,pecorino,kuchnia włoska,cucina italiana,vino rosso per lasagne

Podawać z natka pietruszki lub bazylią.
Koniecznie z winem, koniecznie!

Smacznego!

 lasagne bolognese,sos do lasagne,szynka włoska,handerek,wędliny,parmezan,parmiggiano reggiano,pecorino,kuchnia włoska,cucina italiana,vino rosso per lasagne

 lasagne bolognese,sos do lasagne,szynka włoska,handerek,wędliny,parmezan,parmiggiano reggiano,pecorino,kuchnia włoska,cucina italiana,vino rosso per lasagne


Komentarze

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!