wtorek, 20 marca 2018

Śniadanie z resztek. Śniadanie ZERO WASTE.


sylwia majcher,zero waste,marnowanie żywności,banki żywności,kuchnia zero waste,gotuję nie marnuję,wiem co jem, z kuchni do kuchni,katarzyna franiszyn luciano,najelpszy przepis na kasze jaglaną,danie z resztek



Brzmi nieco paradoksalnie i może dziwić, a niektórych nawet przerazi.
ZERO WASTE – co to w ogóle jest? 
Jest to sposób na życie bez śmieci.

U podstaw filizofii ZERO WASTE leży pięć zasad:
  • Refuse-odmawiaj
  • Reduce- ograniczaj
  • Reuse- używaj ponownie
  • Recycle- segreguj
  • Rot- kompostuj.
sylwia majcher,zero waste,marnowanie żywności,banki żywności,kuchnia zero waste,gotuję nie marnuję,wiem co jem, z kuchni do kuchni,katarzyna franiszyn luciano,najelpszy przepis na kasze jaglaną,danie z resztek


sylwia majcher,zero waste,marnowanie żywności,banki żywności,kuchnia zero waste,gotuję nie marnuję,wiem co jem, z kuchni do kuchni,katarzyna franiszyn luciano,najelpszy przepis na kasze jaglaną,danie z resztek

A my?
Wyrzucamy jedzenie.
Ale na szczęście wyrzucanie jedzenia zaczyna być po prostu nietaktowne, a umiejętność twórczego wykorzystywania resztek- doceniana i pożądana.

Statystyki nie kłamią.
Do śmietników na całym świecie trafia 1,3 miliarda ton żywności rocznie.Marnujemy co drugie jabłko i co trzecią wyłowioną z morza czy z jeziora rybę. Tyle jedzenia wystarczyłoby do wykarmienia 3 miliardów ludzi. Europa marnuje 88 milionów ton żywności rocznie, a tym samym wyrzuca do śmieci 143 biliony euro.
Jesteśmy "rozdziadowani " i nie tylko w głowach nam się poprzewracało od sklepowego dobrobytu. Wyrzucimy do kosza ser z dzisiejszą datą ważności i nie wypijemy jogurtu, który się skończył wczoraj.
Plan ratunkowy przygotowuje Unia Europejska oraz organizacje pozarządowe. Do akcji włączają się najlepsi kucharze i dietetycy.

sylwia majcher,zero waste,marnowanie żywności,banki żywności,kuchnia zero waste,gotuję nie marnuję,wiem co jem, z kuchni do kuchni,katarzyna franiszyn luciano,najelpszy przepis na kasze jaglaną,danie z resztek

sylwia majcher,zero waste,marnowanie żywności,banki żywności,kuchnia zero waste,gotuję nie marnuję,wiem co jem, z kuchni do kuchni,katarzyna franiszyn luciano,najelpszy przepis na kasze jaglaną,danie z resztek

Oto 5 powodów wyrzucania żywności:
  • za duże zakupy
  • brak pomysłu,co z nią zrobić
  • przegapianie terminu przydatności do spożycia
  • nieumiejętność przedłużania jej świeżości
  • zakupy bez planu

Popełniamy błędy zanim wyjdziemy na zakupy, a w sklepie oczarowani promocjami : "kup 2 zapłać za 1" ładujemy do wózków kupę niepotrzebnych rzeczy , kompletnie nie trzymając się listy zakupów.
Miałam tak i ja. Do czasu. Teraz już się z tego wyleczyłam.
Pomogła mi w tym genialna książka Sylwii Majcher GOTUJĘ ,NIE MARNUJĘ!
W książce znajdziesz nie tylko fantastyczne przepisy na dania z resztek, ale także pomoc w planowaniu jadłospisu i układaniu listy zakupów. Dowiesz się, jak ograniczyć kupowanie za dużej ilości jedzenia, a także jak najlepiej przechowywać produkty spożywcze. Co i jak mrozić, kisić, pasteryzować, suszyć i jak odczytywać datę ważności konkretnych pokarmów – aby tylko nie wyrzucać!
Polacy produkują ponad 280 kg śmieci na osobę rocznie! Sylwia Majcher, dziennikarka i blogerka, przekonuje, że resztki zamiast do kosza, mogą trafić na talerze!
Filozofia Zero Waste staje się coraz popularniejszym nurtem, a coraz więcej osób decyduje się świadomie minimalizować produkcję odpadów w swoim życiu. Korzystając z kreatywnych koncepcji na niemarnowanie jedzenia, przyczynisz się do dbania o środowisko oraz odczujesz zmianę na plus w swoim portfelu.
Po takiej książce już nie wyrzucisz jabłka z plamką czy głąba kapusty, a już na pewno nie wzgardzisz pieczywem, które ma 3 dni.
Osobiście czekałam na taką książkę, która oprócz genialnych i nieoczywistych przepisów na konkretny głód niemarnowania żywności jest idealnym poradnikiem, który uczy jak robić zakupy, jak przechowywać, jak prawidłowo zabrać się za temat ZERO WASTE.

sylwia majcher,zero waste,marnowanie żywności,banki żywności,kuchnia zero waste,gotuję nie marnuję,wiem co jem, z kuchni do kuchni,katarzyna franiszyn luciano,najelpszy przepis na kasze jaglaną,danie z resztek

sylwia majcher,zero waste,marnowanie żywności,banki żywności,kuchnia zero waste,gotuję nie marnuję,wiem co jem, z kuchni do kuchni,katarzyna franiszyn luciano,najelpszy przepis na kasze jaglaną,danie z resztek

sylwia majcher,zero waste,marnowanie żywności,banki żywności,kuchnia zero waste,gotuję nie marnuję,wiem co jem, z kuchni do kuchni,katarzyna franiszyn luciano,najelpszy przepis na kasze jaglaną,danie z resztek

sylwia majcher,zero waste,marnowanie żywności,banki żywności,kuchnia zero waste,gotuję nie marnuję,wiem co jem, z kuchni do kuchni,katarzyna franiszyn luciano,najelpszy przepis na kasze jaglaną,danie z resztek

Książka to jedynie zaczyn do czegoś więcej, uczy jak wykorzystać resztki, ale podejmuje delikatny i palący temat dzisiejszego świata.
Autorka wykorzystała w książce produkty, które są przez nas zawsze wyrzucane do kosza , i podzieliła je na kategorie.
Książka w przystępny i ciekawy sposób pokazuje, jak każdy z nas może realnie przyczynić się do zminimalizowania problemu marnowania żywności.Wystarczy ,że zastosuje się do kilku porad i przepisów zawartych w książce i zacznie sam tworzyć nowe, zaskakujące i pyszne propozycje.
Z resztek!
Zatem resztki na talerze!

Podzielę się z Wami śniadaniem, które powstało z resztek.
Można je śmiało wpisać jako kolejny przepis do książki.

sylwia majcher,zero waste,marnowanie żywności,banki żywności,kuchnia zero waste,gotuję nie marnuję,wiem co jem, z kuchni do kuchni,katarzyna franiszyn luciano,najelpszy przepis na kasze jaglaną,danie z resztek

sylwia majcher,zero waste,marnowanie żywności,banki żywności,kuchnia zero waste,gotuję nie marnuję,wiem co jem, z kuchni do kuchni,katarzyna franiszyn luciano,najelpszy przepis na kasze jaglaną,danie z resztek

Składniki
  • kilka łyżek ugotowanej kaszy jaglanej, której nota bene ugotowałam za dużo do zupy Z TEGO PRZEPISU i która plątała się w pojemniku po lodówce
  • kawałek zapomnianego mango
  • garść suszonej żurawiny, która smętnie czekała w szafce na swoją kolej
  • łyżka złocistego siemienia lnianego uprzednio uprażonego na patelni
  • jedno lekko pomarszczone jabłko, które cudem znalazlam w ...ziemniakach, gdyż najwidoczniej się tam "jakoś" poturlało.
  • parę łyżek domowego soku z malin, który nie został wykorzystany do końca w herbacie
  • łyżka mielonych orzechów laskowych, które znalazłam w pojemniczku w lodówce, bo mi zostały  Z TEGO ŚNIADANIA
  •  samotny liść sałaty lodowej znaleziony w lodówce
  • pół łyżeczki cynamonu ,bo tyle udało mi się wytrzepać do końca z torebki
  • niecała łyżka miodu – tyle udało mi się uratować z brzegów i dna słoika wstawiając go do kąpieli wodnej.

Robi się pysznie!
Na suchej i gorącej patelni podprażyłam kaszę jaglaną , dodałam mielone orzechy laskowe, szczyptę soli.
Po chwili wrzuciłam pokrojone w plasterki jabłko, żurawinę.
Wymieszałam. Wlałam sok- jaglanka nabrała super różowego koloru.Wsypałam cynamon.
Wyłożyłam na talerz i posypałam prażonym siemieniem lnianym.Dodałam mango. Polałam miodem i...zabrakło mi zielonego akcentu. A ja kocham zielone.
Znalazłam w lodówce liść sałaty lodowej, który powinien był skończyć w kanapce, ale zmieniłam zdanie.
Jako ,że o smaku neutralnym i niezobowiązującym, skończył jako lekki zielony akcent na mojej jaglance.
Mówię Wam ,jestem z siebie dumna.
Pyszne!
Czy to smakuje jak danie z resztek? Nie sądzę.
Może każdy z nas zjadłby na mieście takie super rozgrzewające, pełne energii , słoneczne śniadanie w zimie tej wiosny?

Nie lubię marnować jedzenia.
Podejrzewam, że nikt nie lubi.
Możesz zostać bohaterem w swojej kuchni od zaraz.
Przejrzyj swoją lodówkę i szafki i poczuj się jak kreator , zacznij improwizować.
Zacznij juz teraz żyć filozofią ZERO WASTE!
Smacznego!

sylwia majcher,zero waste,marnowanie żywności,banki żywności,kuchnia zero waste,gotuję nie marnuję,wiem co jem, z kuchni do kuchni,katarzyna franiszyn luciano,najelpszy przepis na kasze jaglaną,danie z resztek


12 komentarzy:

  1. Z resztek właśnie sałatki robię najczęściej.

    OdpowiedzUsuń
  2. Zdecydowanie świetny pomysł, sama tak robię zwykle przynajmniej raz na kilka dni. Co ciekawe z takiego czyszczenia lodówki czasem powstają super kompozycje smakowe 😉

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja również robię co mogę, aby jedzenia nie marnować.
    To śniadanko zabieram do siebie na jutro ;))))

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie wyrzucam jedzenia z poszanowania dla jedzenia!
    Twoje śniadanie bardzo mi się podoba.

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetne! Też nie toleruję wyrzucania jedzenia

    OdpowiedzUsuń
  6. Kestem zdecydowanie na TAK! U mnie również się nic nie marnuje :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. ja tak robię od lat, całkiem fajne przepisy z takich resztek niewykorzystanych, pozostałych po czymś właśnie powstają:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Książka jest świetna! Praktyczna i warto ją mieć w swojej biblioteczce.

    OdpowiedzUsuń
  9. ciekawa recenzja i piękne zdjęcia <3

    OdpowiedzUsuń
  10. Książka jest naprawdę świetna :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam to wyzwanie, kiedy stoję przed lodówką pełną resztek i tworzę z tego coś pysznego 😁 + satysfakcja, że nic nie trafia do kosza 💪

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !