piątek, 11 października 2019

Przystawka z fasoli z pieczoną papryką i suszonymi truflami z nutą mięty





Fasola w naszej kuchni zajmuje szczególne miejsce. Dania z fasoli nie są skomplikowane, smakują tak na zimno, jak na ciepło chyba każdemu.
Można je zjeść na obiad lub podać gościom z grzankami i winem. Fasola zawsze się sprawdzi. 


Fasola ma wiele twarzy i smakuje zawsze inaczej i u każdego wybornie!
Dziś u mnie wyjątkowe danie. Fasola jako przystawka , chrupiąca ,z prawdziwym wulkanem smaków, których koniecznie musicie doświadczyć!


Istnieje wiele odmian fasoli, ale moją ulubioną jest Fasola Piękny Jaś Karłowy. Bo jest prosta w smaku i duża ,a co najważniejsze nie ma twardej skórki! Dzięki wysokiej zawartości białka jest podstawą diety wegetariańskiej. Zawiera fitohormony, które łagodzą objawy menopauzy. Dodatkowo wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu i chroni przed chorobami nowotworowymi. Jest nieocenionym źródłem witamin z grupy B oraz E i A, a także potasu i kwasu foliowego.

fasolka po bretońsku,dania z fasoli Jaś,fasola piękny jaś kupiec,dania z fasolki,z kuchni do kuchni,najlepszy blog kulinarny,dania kuchni polskiej,regionalne danie z fasoli,

fasolka po bretońsku,dania z fasoli Jaś,fasola piękny jaś kupiec,dania z fasolki,z kuchni do kuchni,najlepszy blog kulinarny,dania kuchni polskiej,regionalne danie z fasoli,

Fasolę należy przed ugotowaniem moczyć w chłodnej wodzie 10–12 godzin. W czasie moczenia nasiona powiększają masę 2–3-krotnie. Napęczniałe gotują się szybciej i nie pękają. Przez pierwsze 10 minut dobrze jest gotować fasolę na dużym ogniu, a następnie na wolnym ogniu gotować do miękkości.
Fasola Jaś  gotuje się w osolonej wodzie, dlatego najlepiej solić ją pod koniec gotowania.
fasolka po bretońsku,dania z fasoli Jaś,fasola piękny jaś kupiec,dania z fasolki,z kuchni do kuchni,najlepszy blog kulinarny,dania kuchni polskiej,regionalne danie z fasoli,

To co w fasoli jest najciekawsze, to fakt, że sprawdzi się w wielu daniach , że można z nią robić dosłownie wszystko!

U mnie dziś wyśmienita przystawka warzywna na bazie fasoli. Spróbujcie!

fasolka po bretońsku,dania z fasoli Jaś,fasola piękny jaś kupiec,dania z fasolki,z kuchni do kuchni,najlepszy blog kulinarny,dania kuchni polskiej,regionalne danie z fasoli,

fasolka po bretońsku,dania z fasoli Jaś,fasola piękny jaś kupiec,dania z fasolki,z kuchni do kuchni,najlepszy blog kulinarny,dania kuchni polskiej,regionalne danie z fasoli,

Składniki
- około 200 g Fasoli Piękny Jaś  Karłowy KUPIEC
- 4 duże pomidory malinowe bez skóry
- 4 papryki czerwone
- sporo świeżej bazylii
- domowy ogórek kiszony , 2 sztuki
- sól i pieprz do smaku, oliwa z oliwek
- 4 ząbki czosnku
- 2 cebule
- ulubione zioła, u mnie łyżeczka suszonych trufli z miętą


Najlepiej pomyśleć o tym daniu dzień wcześniej. 
Zalej fasolę zimną przefiltrowaną wodą i odstaw na całą noc. Papryki przekrój na pół, posmaruj oliwą z oliwek, lekko posól i upiecz do czarnej skórki. Następnie obierz ze skóry, pokrój w paski. Odłóż. Na drugi dzień odlej wodę , zalej fasolę ponownie i ugotuj do miękkości. Na oliwie z oliwek podduś drobno siekaną cebulę oraz czosnek. Pozbaw pomidory skóry (zalewając je wrzątkiem i robiąc dziurki wykałaczką). Pokrój w kawałki, dodaj do cebuli. Wymieszaj. Duś około 5 minut z ulubionymi przyprawami, u mnie suszone trufle i mięta.
Międzyczasie obierz ze skórki ogórki kiszone, pokrój w drobną kosteczkę. Odłóż na bok.
Do miękkich pomidorów dorzuć paprykę (ma niesamowity zapach i aromat) , wszystko gotuj jeszcze 30 minut. Na sam koniec gotowania wsyp ugotowaną fasolę i ogórki kiszone. Wymieszaj ze świeżo siekaną bazylią.
Przystawka gotowa!
Smacznego!

fasolka po bretońsku,dania z fasoli Jaś,fasola piękny jaś kupiec,dania z fasolki,z kuchni do kuchni,najlepszy blog kulinarny,dania kuchni polskiej,regionalne danie z fasoli,


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !