Idealne ciasto na pierogi



idealne ciasto na pierogi,ciasto na pierogi,pierogi wigilijne,pierogi ruskie,jak zrobić pierogi,z kuchni do kuchni,najlepszy blog kulinarny,idealne pierogi,


Idealne ciasto do pierogów to klucz… do pierogów idealnych. Szczerze powiedziawszy pierożka możemy nadziać dosłownie wszystkim co da się w tym pierogu zlepić. Ale jak sprawić ,aby ciasto na pierogi było delikatne, nie pękało i nie było jak podeszwa gumowców?


Jest na to sposób: sposób na idealne ciasto!

idealne ciasto na pierogi,ciasto na pierogi,pierogi wigilijne,pierogi ruskie,jak zrobić pierogi,z kuchni do kuchni,najlepszy blog kulinarny,idealne pierogi,

idealne ciasto na pierogi,ciasto na pierogi,pierogi wigilijne,pierogi ruskie,jak zrobić pierogi,z kuchni do kuchni,najlepszy blog kulinarny,idealne pierogi,

Nigdy nie ważę i nie mierzę składników na ciasto, dodaję na oko! Mąka mące nierówna . Możecie zacząć od pół kg mąki w sumie.

Składniki:
- mąka tortowa ( bądz mąka typu 00 )
- mąka z pszenicy durum opcjonalnie
- 1 jajko
-wrzątek
-olej bądź oliwa z oliwek
-sól


idealne ciasto na pierogi,ciasto na pierogi,pierogi wigilijne,pierogi ruskie,jak zrobić pierogi,z kuchni do kuchni,najlepszy blog kulinarny,idealne pierogi,


Mąkę oraz olej mieszamy drewnianymi łyżkami w dużej misie.
Dolewamy wrzątek i robimy "ciepłą kluchę " Mąka ma być jakby sparzona. Jeśli masz robota ,to bardzo ułatwi sprawę, nie poparzysz się, a im dłużej wyrabiane ciasto, tym lepsze.
Następnie dosypujemy mąki "na oko" i ciągle mieszamy łyżką, bądź obydwoma łyżkami. Kiedy ciasto będzie już scalone i da się je dotykać rękami, dodajemy jajo, mieszamy, wykładamy na stolnicę i wyrabiamy rękoma gładką i lśniącą kulę.
Dzielimy ciasto na porcje , odkrawamy tyle ile nam jest potrzebne ,a resztę ciasta przykrywamy ściereczką, aby nie wyschło .To bardzo ważne!  Wykrawamy kółka na podsypanej mąką stolnicy, aby nam się nie poprzyklejały, ale też nie przesadzamy z mąką , gdyż im więcej mąki ,tym twardsze ciasto. Ciasto podczas wykrawania kółek jest jeszcze ciepłe .  Nakładamy farsz np. ziemniaki i ser, grzyby i kasza gryczana, kapusta słodka z grzybami, itd. Składamy kółka na pół i lepimy pierogi.
Gotujemy w osolonej wodzie, od momentu wypłynięcia około 3 minuty.
Po wyciągnięciu polewamy masłem z zeszkloną cebulką i …gotowe!

idealne ciasto na pierogi,ciasto na pierogi,pierogi wigilijne,pierogi ruskie,jak zrobić pierogi,z kuchni do kuchni,najlepszy blog kulinarny,idealne pierogi,

idealne ciasto na pierogi,ciasto na pierogi,pierogi wigilijne,pierogi ruskie,jak zrobić pierogi,z kuchni do kuchni,najlepszy blog kulinarny,idealne pierogi,

Komentarze

  1. Nigdy nie daje jajka tylko mąkę wrzątek i sporo oleju szczyptę soli ciasto gładkie elastyczne pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ...jak nie mam jaja też nie daję :-) Jajeczko ładnie zażółca ciasto. Pozdrawiam serdecznie życząc do siego roku!

      Usuń
  2. Mąka tortowa! A ja myślałam że do pierogów jest nieodpowiednia. Następnym razem zastosuję taką właśnie, bo sposób wyrabiania bardzo podobny.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ....tortowa, poznańska, OO i durum... każda z nich w sumie będzie dobra. Można dodać rozpuszczone chłodne masło. Czasem z braku składnika i bez jajek się da. Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  3. Zebt nadac ciastu cieplejszy, zolty kolor, daje szczypte kurkumy.

    OdpowiedzUsuń
  4. Super 👍 robię bardzo podobne ciasto, tylko nie daje jajka🤔 ale ilu ludzi, tyle różnych smaków 🤷‍♀️ i to właśnie jest piękne 😍 Pozdrawiam serdecznie 😊

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!