Pleśniak



pleśniak,kruche ciasto,łatwe ciasto kruche,szybkie ciasto,ciasto na niedzielę, z kuchni do kuchni najlepszy blog kulinarny, (7)


Pleśniak to bardzo fajne ciasto i każdemu wyjdzie. Przepis jest na tortownicę o średnicy 21 cm, moja ma 28 cm ,stąd placek jest niższy.



Składniki
- 3 szklanki mąki tortowej
- 4  żółtka
- 200 g masła
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- pół szklanki cukru pudru
- pół szklanki cukru kryształu
- aromat rumowy
- 2 łyżki kakao
- dowolny kisiel
- słoik powideł śliwkowych 330 g

pleśniak,kruche ciasto,łatwe ciasto kruche,szybkie ciasto,ciasto na niedzielę, z kuchni do kuchni najlepszy blog kulinarny, (7)

pleśniak,kruche ciasto,łatwe ciasto kruche,szybkie ciasto,ciasto na niedzielę, z kuchni do kuchni najlepszy blog kulinarny, (7)

pleśniak,kruche ciasto,łatwe ciasto kruche,szybkie ciasto,ciasto na niedzielę, z kuchni do kuchni najlepszy blog kulinarny, (7)


Wsyp mąkę do miski, dodaj cukier puder, proszek do pieczenia, kilka kropel aromatu rumowego- wymieszaj. Dodaj żółtka i miękkie masło- zagnieć jednolite ciasto.
Podziel je na 3 równe części.. Do jednej dodaj kakao i zagniataj dotąd , aż ciasto będzie brązowe i składniki się połączą. Porcję ciasta białego i ciemnego włóż do zamrażarki celem zamrożenia.
Jedną częścią ciasta wylep tortownicę i podpiecz w 180 stopniach , 15 minut, grzałka góra- dół.
Na letnie , zezłocone ciasto wyłóż powidła, rozsmaruj . Na powidła zetrzyj na dużych oczkach ciasto brązowe.
Ubij pianę z białek z cukrem kryształem i łyżką kisielu. Wyłóż na brązowe ciasto.
Na pianę zetrzyj ostrożnie ciasto białe i piecz około35 minut w 180 stopniach, góra-dół.
Moja szklanka ma pojemność 250 ml. Do ciasta możesz użyć dowolnego dżemu.
Smacznego!

pleśniak,kruche ciasto,łatwe ciasto kruche,szybkie ciasto,ciasto na niedzielę, z kuchni do kuchni najlepszy blog kulinarny, (7)

pleśniak,kruche ciasto,łatwe ciasto kruche,szybkie ciasto,ciasto na niedzielę, z kuchni do kuchni najlepszy blog kulinarny, (7)


Komentarze

  1. moja babcia często go robiła, pyszne ciacho!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię pleśniaka, a w Twoim wykonaniu wygląda przepysznie, aż mnie naszła ochota na takie ciasto

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękny!
    Zjadłabym wielki kawał, bo dawno nie piekłam. Ciasto sentymentalne...

    OdpowiedzUsuń
  4. Nazwa nie zachęca ;-)... ale wygląd kusi! Mniam :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam to ciacho😁 z chęcią skorzystam z przepisu bo nigdy nie robiłem. Pora wziąć się za wypieki.

    OdpowiedzUsuń
  6. oooch! to jedno z moich ulubionych ciast :) bardzo lubię wielość tekstur i przełamanie smaku owocami :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jestem łasuchem na ciasta więc nie przejdę obojętnie obok żadnego, pleśniaka też uwielbiam 😜

    OdpowiedzUsuń
  8. O ciekawy przepis w wersji śliwkowej, ja zawsze robiłam z porzeczkami czarnymi. Bardzo mnie zainteresował. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam to ciasto!!! :* jest cudowne i najlepsze :)
    Smak dzieciństwa :*

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!