Zupa krem z marchewki ,batata i dyni


zupa krem z dyni,dania z dyni,zupa z dyni,zupa z marchewki, zupy odchudzające, detoks organizmu,najlepsza zupa,krem z dyni, groszek ptysiowy,najlepszy blog kulinarny


…na zgagę i nie tylko !
Jeśli cierpicie na zgagę, bądź chorobę refleksową przełyku, to ta zupa będzie miała na Was zbawienny wpływ i podziała niemal od razu! Zawiera w sobie kilka kluczowych składników : dzięki słodkim ziemniakom, marchewce i dyni wzmocnicie swój żołądek. 

Zupa jest mocno zasadotwórcza i jest idealna dla osób o osłabionym układzie trawiennym i mocno wychłodzonym.

zupa krem z dyni,dania z dyni,zupa z dyni,zupa z marchewki, zupy odchudzające, detoks organizmu,najlepsza zupa,krem z dyni, groszek ptysiowy,najlepszy blog kulinarny

Gotuję ją przede wszystkim dzieciom, można w niej sporo ukryć i przemycić. Czasem zdarza mi się używać zamrożonej przeze mnie dyni, co absolutnie nie wpływa na smak tego pomarańczowego , bardzo smacznego kremu. A smak zupy zapamiętacie na długo . Możecie zabierać ją do pracy w termosie. Wzmocni, doda energii i uspokoi żołądek. Jest niezwykle łatwa do przygotowania. Ugotujcie od razu więcej , na pewno Was nie rozczaruje! Dzieci Wam za nią podziękują!

zupa krem z dyni,dania z dyni,zupa z dyni,zupa z marchewki, zupy odchudzające, detoks organizmu,najlepsza zupa,krem z dyni, groszek ptysiowy,najlepszy blog kulinarny

Składniki podaję orientacyjnie, nawet jeśli zabraknie jakiegoś składnika, nic się nie dzieje. Od razu podwójcie, potrójcie ilość!


- 2 puszki włoskich pomidorów w zalewie
- 2 duże marchewki
- 2 małe bataty
- 2 szklanki lub więcej pokrojonej w kostkę dyni
- opcjonalnie pół szklanki czerwonej soczewicy
-1 puszka mleka kokosowego
- 4 cm świeżego kłącza imbiru
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka curry
- pół łyżeczki kurkumy
- sól himalajska lub morska
- sporo liści bazylii
- sok z połowy małej cytryny
- szczypta cynamonu
- olej kokosowy do smażenia
- groszek ptysiowy Brześć


Imbir i czosnek zetrzyj na tarce do parmezanu. Cebulkę pokrój w piórka, a wszystkie warzywa w kostkę.
Rozgrzej olej kokosowy w dużym rondlu i podsmaż czosnek, imbir i cebulkę, następnie dodaj kurkumę i curry.
Po chwili wrzuć pomidory i warzywa.
Dosmacz solą i wlej mleko kokosowe i około 2 szklanek wody. Ilość wody zależy od ilości warzyw. Gotuj około 15 minut. Wrzuć około 20 listków bazylii. Wymieszaj. Jeśli chcesz możesz podawać ją bez zblendowania. Ja jednak blenduję ją na gładki krem .

zupa krem z dyni,dania z dyni,zupa z dyni,zupa z marchewki, zupy odchudzające, detoks organizmu,najlepsza zupa,krem z dyni, groszek ptysiowy,najlepszy blog kulinarny

zupa krem z dyni,dania z dyni,zupa z dyni,zupa z marchewki, zupy odchudzające, detoks organizmu,najlepsza zupa,krem z dyni, groszek ptysiowy,najlepszy blog kulinarny


Podawaj zupę z listkami bazylii oraz groszkiem ptysiowym. Krem można przechowywać kilka dni w lodówce i zabierać ze sobą wszędzie. Zupa znakomicie syci i rozgrzewa.
Na zdrowie!

zupa krem z dyni,dania z dyni,zupa z dyni,zupa z marchewki, zupy odchudzające, detoks organizmu,najlepsza zupa,krem z dyni, groszek ptysiowy,najlepszy blog kulinarny


Komentarze

  1. Wygląda pięknie. Ciekawa jestem smaku. U mnie w rodzinie zupa dyniowa nie przejdzie, jakoś tak jest, czego żałuje, ale jakby z batatami? Muszę spróbować, bo akurat bataty jadamy. Inne składniki też są o.k, może uda się "przemycić" tę dynię.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo apetycznie, myślę, że na pewno ma ciekawy smak i przypadnie do gustu osobom, które uwielbiają takie połączenia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A co poniektórym na pewno wesprze układ trawienny Pozdrawiam

      Usuń
  3. Chętnie w takim razie spróbuję skoro ma taki zbawienny wpływ ☺️ Myślałam, ze udekorowana jest ciecierzycą, a to groszek ptysiowy☺️ Człowiek co niedowidzi to se dopowie ☺️

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można się pomylić ponieważ faktycznie wygląda jak ciecierzyca nawiasem mówiąc mam na nią ochotę

      Usuń
  4. Ta zupa jest taka energetyczna i rozgrzewająca!
    Poza tym ma wspaniały kolor.
    Do zrobienia!

    OdpowiedzUsuń
  5. Tyle "pomarańczowych" warzyw w jednej zupie, zjadłabym dla koloru ;-) Bardzo ciekawa informacja dotycząca zdrowotnych właściwości takiego zastawu warzyw, nie wiedziałam...

    OdpowiedzUsuń
  6. Zupka jak marzenie :) nic tylko robić :) wygląda obłędnie

    OdpowiedzUsuń
  7. Lubie takie zupy. W ogóle mam słabość do kremowych zup, które są tak cudowne dla podniebienia. A swoją drogą ostatnio mam kłopot ze zgagą, więc spróbuję Twojej zupki ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Zupka wygląda pięknie, cudny kolor, sama energia :D
    Na pewno świetnie smakuje, ta soczewica w tym składzie produktów mnie zaskoczyła, koniecznie muszę wypróbować :D
    Pozdrawiam ciepło, Agness:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Kolor przepiękny. Lubię takie zupy-krem. Zapamiętam przepis i zrobię. Nie przepadam za dynią, ale może w takiej zupce zjem. Ps. Też myślałam, że na wierzchu to ciecierzyca...

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo lubię bataty, więc wpisuję zupę na listę "do zrobienia"

    OdpowiedzUsuń
  11. Też pomyślałam na początku, że ozdobiłaś zupę cieciorką. Bardzo lubią zupę dyniową :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Sama również staram sie zwracać uwagę na co jem. Zdrowe jedzenie jest dla mnie podstawą. Kiedy mam możliwość wybieram sie na lokalny bazarek, kiedy nie mam takiej możliwości, po prostu ide do zieleniaka albo do marketu gdzie mogę dostać jedzenie organiczne.

    No i staram się stawiać tutaj głównie na polskie produkty.

    Już nie mogę się doczekać wiosny i lata kiedy w sklepach będzie mozna dostać nowalijki

    OdpowiedzUsuń
  13. Na pewno wypróbuję Twój przepis! 😊

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!