środa, 22 kwietnia 2020

Chleb z naczynia żaroodpornego


chleb z naczynia żaroodpornego, chleb z garnka, najprostszy chleb na drożdżach, chleb, jak upiec chleb,Pyszny i prostu chleb,z kuchni do kuchni top blog,łatwy chleb,chleb dla początkujących


Albo inaczej : chleb z gara. To chyba najprostszy chleb jaki do tej pory robiłam i jeden z najpyszniejszych. Niesamowicie chrupiąca skóka i delikatny mięciutki miąższ. Podbije nawet wymagające podniebienia!


Teoretycznie nie trzeba przy nim żadnego zachodu. Jest prosty do bólu i najprawdopodobniej nie ma opcji, żeby nie wyszedł!

chleb z naczynia żaroodpornego, chleb z garnka, najprostszy chleb na drożdżach, chleb, jak upiec chleb,Pyszny i prostu chleb,z kuchni do kuchni top blog,łatwy chleb,chleb dla początkujących

chleb z naczynia żaroodpornego, chleb z garnka, najprostszy chleb na drożdżach, chleb, jak upiec chleb,Pyszny i prostu chleb,z kuchni do kuchni top blog,łatwy chleb,chleb dla początkujących

chleb z naczynia żaroodpornego, chleb z garnka, najprostszy chleb na drożdżach, chleb, jak upiec chleb,Pyszny i prostu chleb,z kuchni do kuchni top blog,łatwy chleb,chleb dla początkujących


 Post powstał w dobie koronawirusa. Ogarnięci pandemią ruszyliśmy wszyscy narodem po świeże drożdże. Wykorzystajcie je zatem i spróbujcie zatem tego chleba!
Kilka składników, trochę czasu na wyrastanie ,wypiek…. i słowo daję, przepadniecie. Zapach, który unosi się po mieszkaniu jest nie do opisania. To taki, który kojarzy się z dzieciństwem, dziadkami, beztroską, wiejską sielanką.
Zróbcie, nie pożałujecie!

chleb z naczynia żaroodpornego, chleb z garnka, najprostszy chleb na drożdżach, chleb, jak upiec chleb,Pyszny i prostu chleb,z kuchni do kuchni top blog,łatwy chleb,chleb dla początkujących

chleb z naczynia żaroodpornego, chleb z garnka, najprostszy chleb na drożdżach, chleb, jak upiec chleb,Pyszny i prostu chleb,z kuchni do kuchni top blog,łatwy chleb,chleb dla początkujących

Składniki
- 750 g mąki pszennej ( u mnie 600 g tortowej + 150 g mąki razowej , pojęcia nie mam jakiej, wykorzystałam resztkę z opakowania )
- 25 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży instant
- 2 łyżeczki soli
- łyżeczka cukru
- 2 łyżki oleju
- 2 szklanki lekko ciepłej wody
- u mnie opcjonalnie 4 łyżki słonecznika, bo akurat tyle było w torebce

Do garnuszka odmierz ciepłą wodę, wsyp cukier i dodaj drożdże. Po chwili wymieszaj. Do garna, wsyp wszystkie składniki, zalej wodą z drożdżami i wymieszaj, możesz nawet drewnianą łyżką. Ja skorzystałam z robota.
Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia. Po upływie pół godziny ponownie zagnieć i odstaw na kolejne pół godziny pod przykryciem. U mnie misa stała na parapecie i wygrzewała się do słońca.

chleb z naczynia żaroodpornego, chleb z garnka, najprostszy chleb na drożdżach, chleb, jak upiec chleb,Pyszny i prostu chleb,z kuchni do kuchni top blog,łatwy chleb,chleb dla początkujących

Nastaw piekarnik na 200 stopni. Włóż naczynie żaroodporne z pokrywką i nagrzej je właśnie do tych 200 stopni. Wyciągnij ostrożnie naczynie , posyp je delikatnie mąką i przełóż ciasto, ponacinaj z wierzchu ostrym nożem i przykryj pokrywką. Piecz w 200 stopniach, góra i dół najpierw 30 minut. Po tym czasie zdejmij pokrywkę i piecz jeszcze około 20 minut.
Wyjmij i odstaw do wychłodzenia. Chleb jest upieczony idealnie, jeśli po ostukaniu go palcami będzie wydawał głuchy dźwięk.
Najlepszy z masłem!
Smacznego!

chleb z naczynia żaroodpornego, chleb z garnka, najprostszy chleb na drożdżach, chleb, jak upiec chleb,Pyszny i prostu chleb,z kuchni do kuchni top blog,łatwy chleb,chleb dla początkujących

chleb z naczynia żaroodpornego, chleb z garnka, najprostszy chleb na drożdżach, chleb, jak upiec chleb,Pyszny i prostu chleb,z kuchni do kuchni top blog,łatwy chleb,chleb dla początkujących


22 komentarze:

  1. Czy ten chlebek da sie upiec w naczyniu żaroodpornym bez pokrywki?

    OdpowiedzUsuń
  2. Na pewno skorzystam z Twojego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja już zrobiłam kilka takich chlebów mieszając z mąki jak się da ustawiłam wagę i spałam Nawet resztki z opakowań różnych mąk na przykład kukurydzianą gryczaną razową jaglaną wszystkie które mi się włączyły i wszystkie które miałam pod ręką nieznacznie zwiększyłam ilość wody chleb zawsze wychodził A mąka nigdy nie była wyrzucana fantastyczną sprawą jest również dodanie otrąb. A jelitka Będą nam wdzięczne

      Usuń
  3. Jaka jest wielkość tego naczynia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do tego naczynia wejdzie spokojnie duża wiejska kura :-) Albo półtorej obok siebie ;-)

      Usuń
  4. A ja muszę się pożalić... Od pół roku jestem zmuszana do pieczenia tego chleba odkąd raz, tak z ciekawości go upiekłam ... 😁 Wszyscy w domu za nim przepadają 😁 jest pyszny!

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziś zrobiłam wyszedł cudowny mój 2 letni szkrab zajadal aż uszka trzęsły

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super Cieszę się mam nadzieję że Będzie mu smakował zawsze najciekawsze jest to że chleb ten powstał w W czasie pandemii kiedy faktycznie mieliśmy zakaz wychodzenia z domu i akurat te składniki miałam pod ręką a chleba brak

      Usuń
  6. Odpowiedzi
    1. Bardzo bardzo dziękuję Zastanawiam się jakby człowiek posiadał taki piec chlebowy jak za dawnych czasów To czy zmarł byłby inny ?

      Usuń
  7. Jak przechowywać chleb po upieczeniu żeby na drugi dzień był również dobry a nie gumowy? Zawsze mam z tym problem ze na drugi dzień moje chleb kiedy są już takie kiepskie do jedzenia, ten dziś robię pierwszy raz 😁

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to to możemy mieć problem, ten chleb u mnie w domu nigdy nie dotrwał do dnia następnego nigdy nie przechowywał am chleba w papierowej torbie bo albo twardnieje albo nie wiadomo co się z nim dzieje to zależy próbowałam włożyć chleb do chlebaka ta sama sytuacja strasznie suchy dlatego czasami Dzielę na porcje ćwiartki albo inne bryły i wkładam do worka strunowego na przykład takiego z Ikea największego I wtedy jako tako na drugi dzień Jest świeży

      Usuń
  8. Robię go często z tego przepisu pyszny jest

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wydaje mi się że w tym przepisie nie da się czegokolwiek zepsuć Aczkolwiek

      Usuń
    2. Byli tacy co nie przykryli garnka i nie wyszło im już to samo

      Usuń
  9. Czy po pierwszym wymieszaniu i urosnieciu, chleba przy drugim mieszaniu trzeba dosypać mąki, bo mi nadal lejące takie wychodzi a wody dałem tak jak w przepisie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tego chleba nie da się wyrabiać na stolnicę ona jest takie właśnie ciapowate klejące i bardzo mokre Stąd między innymi piecze się w naczyniu żaroodpornym z pokrywką

      Usuń
  10. Super chlebek skórka chrupiąca A w środku mięciutki pyszny

    OdpowiedzUsuń
  11. W misce rośnie i rośnie a naczyniu jakoś nie chce dlaczego ? 🙃

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !