To
naprawdę proste i bardzo szybkie ucierane ciasto z jabłkami - tym razem - ponieważ wszystko co do niego włożysz- będzie!
Ciasto zdążyłam zrobić między jedną, a drugą
lekcją zdalną, dosłownie! I jeszcze zdążyło wystygnąć. Składniki mam zawsze w
głowie, niczego nie ważę. A szklanek używam różnych !
Składniki
-
4 duże jaja
-
szklanka cukru lub nawet mniej
-
pół kostki masła czyli 100 g
-
dwie niecałe szklanki mąki + 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
-
ulubione owoce, mogą być jabłka pokrojone w cząstki
Nagrzej
piekarnik do 165-170 stopni, i obierz jabłka, pokrój w cząstki. Wyłóż dno
tortownicy papierem do pieczenia.
Jaja
utrzyj z cukrem na puch. Szybko dodaj mąkę z proszkiem , a na koniec masło wcześniej rozpuszczone i wychlodzone.
Wyłóż
masę do tortownicy, powciskaj jabłka. Piecz około 35-40 minut , grzanie góra i dół.
Posyp
cukrem pudrem, lub polej rozpuszczoną czekoladą, mniam! Pyszne i szybkie!
A to masło rozpuścić.
OdpowiedzUsuńTak oczywiście. Dziękuję za wyłapanie braku tej wiadomości w przepisie. Już poprawiłam
UsuńMmm uwielbiam jabłecznik i to w każdej postaci. Ten jest nie tylko prosty i szybki, ale bardzo tani. Chętnie wypróbuję Twój przepis. Dziękuję
OdpowiedzUsuńJaka średnica tortownicy?
OdpowiedzUsuńJajka utrzeć z cukrem, bez oddzielania od żółtek ?
OdpowiedzUsuńJak najbardziej :-)
Usuń