tag:blogger.com,1999:blog-2840272844033579855.post1840601798611543025..comments2024-03-18T13:01:22.921+01:00Comments on Z kuchni do kuchni: KONKURS Z FIRMĄ BRZEŚĆZ KUCHNI DO KUCHNIhttp://www.blogger.com/profile/06272268965527915257noreply@blogger.comBlogger43125tag:blogger.com,1999:blog-2840272844033579855.post-89404248461629773702016-02-07T21:30:34.082+01:002016-02-07T21:30:34.082+01:00Karolina Ch,KonstantynówKarolina Ch,Konstantynówcharlottehttp://charlottegotuje.blogspot.comnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2840272844033579855.post-39015917355468200482016-02-07T21:30:00.852+01:002016-02-07T21:30:00.852+01:00Dopiero zobaczyłam, że zapomniałam dodać - Karolin...Dopiero zobaczyłam, że zapomniałam dodać - Karolina Ch, Konstantynów :)charlottehttp://charlottegotuje.blogspot.comnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2840272844033579855.post-7232765794495033302016-02-05T23:49:34.767+01:002016-02-05T23:49:34.767+01:00Moja druga propozycja to zapiekana z parmezanem ro...Moja druga propozycja to zapiekana z parmezanem rolada naleśnikowa z polskimi grzybami, beszamelem i zieloną pietruszką. <br />Naleśniki:<br />- 2 jajka<br />- 1,5 szklanki mleka<br />- 1 szklanka wody mineralnej gazowanej<br />- 2 szklanki mąki<br />- szczypta soli<br />- olej rzepakowy do smażenia<br /><br />Do przesianej mąki dodać jajka, mleko i sól. Zmiksować i odstawić na około 30 minut. Po tym czasie dodać do ciasta wodę gazowaną, trochę oleju i smażyć cienkie naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni.<br /><br />Sos beszamelowy:<br />1 l mleka<br />150 g masła<br />150 g mąki<br />gałka muszkatołowa<br />sól morska<br />świeżo zmielony czarny pieprz<br /><br />Masło roztopić w rondelku, dodać mąkę, wymieszać i dolać mleko. Mieszając doprowadzić do zagotowania, dodać przyprawy i odstawić do przestudzenia.<br /><br />500 g mrożonych lub świeżych (w sezonie) grzybów (borowiki, podgrzybki, kurki...)<br />2 łyżki klarowanego masła<br />sól morska<br />świeżo zmielony czarny pieprz<br />świeża natka pietruszki<br /><br />Świeże grzyby oczyścić, mrożone w całości rozmrozić - w obu przypadkach pokroić na średniej wielkości kawałki. Podsmażyć na maśle, doprawić solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem do smaku.<br />Na stole rozłożyć folię aluminiową. Usmażone naleśniki ułożyć w jednym rzędzie na "domino", a następnie obok, nachodzący na pierwszy - drugi rząd naleśników. Powierzchnia naleśnikowa powinna mieć kształt prostokąta. Następnie na naleśniki wylać lekko ciepły, ale nie zimny sos beszamelowy i równomiernie go rozprowadzić. Podsmażone grzyby ułożyć na całej powierzchni i obficie posypać posiekaną natką pietruszki. Teraz zwinąć roladę: od dłuższej strony chwycić folię, na której leży ciasto z nadzieniem i delikatnie podnosząc do góry zawinąć całość w rulon. Roladę owinąć folią spożywczą, docisnąć i zawinąć końcówki tak jak cukierek. Odstawić do lodówki na minimum 8 godzin. Po wyciągnięciu z lodówki zdjąć folię, roladę pokroić na kawałki i umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać parmezanem i zapiekać około 10 - 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180C.<br /><br />Ta rolada zrobiła u mnie w domu ostatnio furorę!!!<br />Bardzo polecam<br />Aneta Ma, WrAneta76https://www.blogger.com/profile/07917053780606263594noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2840272844033579855.post-26694041803568384232016-02-05T23:32:14.652+01:002016-02-05T23:32:14.652+01:00Moja propozycja to Grzyby leśne w śmietanie z orze...Moja propozycja to Grzyby leśne w śmietanie z orzechami włoskimi na kanapce z ciasta francuskiego.<br />Przepis:<br />400 g mrożonych grzybów (najlepiej borowiki i kurki)<br />150 g orzechów włoskich<br />4 ząbki czosnku<br />1 czerwona cebula<br />200 ml śmietanki 30% lub 36%<br />2 łyżki klarowanego masła<br />2 gałązki świeżego tymianku<br />świeży szczypiorek<br />sól, pieprz do smaku<br /><br />ciasto francuskie (świeże lub gotowe)<br />Gotowe ciasto francuskie (najlepiej w kształcie prostokąta) pokroić na prostokąty 5 cm x 10 cm. Upiec zgodnie z przepisem na opakowaniu.<br />Grzyby rozmrozić i pokroić na raczej duże kawałki. Małe grzyby można zostawić w całości. Czerwoną cebulę drobno pokroić. Ząbki czosnku pokroić w plasterki. Na patelni roztopić masło, włożyć grzyby, podsmażyć na średnio-dużym ogniu, dodać pokrojony czosnek, świeży tymianek i doprawić solą i pieprzem do smaku. Pod sam koniec smażenia dodać pokrojoną czerwoną cebulę i orzechy włoskie. Całość krótko podsmażyć, aż cebula lekko się zezłoci. Grzyby zdjąć z patelni i zachować w cieple. Na patelnię, na której smażyły się grzyby wlać śmietankę i dokładnie wymieszać, aby połączyła się z całym smakiem wcześniej smażonych grzybów. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Na talerz wyłożyć upieczone ciasto francuskie, na nie wyłożyć ciepłe grzyby z orzechami. Polać ciepłym sosem grzybowo-śmietanowym. Udekorować dużą ilością świeżego, drobno pokrojonego szczypiorku i tymiankiem.<br /><br />Laura Pr, PrAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2840272844033579855.post-37640718678807888842016-02-05T23:23:19.908+01:002016-02-05T23:23:19.908+01:00A ja proponuję moje popisowe słone przekąski, któr...A ja proponuję moje popisowe słone przekąski, które nie tylko wspaniale smakują, ale i pięknie wyglądają:<br />Pieczone ciastka z polenty z pastą z białego sera i podwędzanych szprotów, z rukolą i prażonymi pestkami dyni. Na ciastka potrzebujemy:<br />- 1/2 szklanki polenty<br />- 1 szklanka mleka<br />- 1 szklanka wody<br />- szczypta soli<br />- olej lub oliwa do smażenia<br /><br />Do garnka wsypujemy polentę, dodajemy sól i zalewamy wodą z mlekiem. Całość doprowadzamy do zagotowania i gotujemy około 10 - 15 minut na bardzo małym ogniu, aż polenta się zagęści. Polentę przekładamy do płaskiego prostokątnego lub kwadratowego naczynia, wyrównujemy i czekamy aż ostygnie. Zimną polentę kroimy na kwadraty i podsmażamy na oleju lub oliwie z każdej strony aż do lekkiego zbrązowienia. Kwadraty z polenty układamy na ładnym talerzu i na każde ciastko nakładamy pastę z białego sera i podwędzanych szprotów, rukolę i posypujemy prażonych pestkami dyni.<br />Pasta:<br />Kostkę dobrego, białego tłustego lub półtłustego sera lub twarożku rozgnieść widelcem i dodać rozgniecione podwędzane szprotki w oleju z puszki Seko i pokrojony drobno szczypiorek. Całość wymieszać, doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem i nakładać z pomocą 2 łyżek porcję pasty na każdy kwadrat z polenty. Na każde ciasto położyć kilka listków rukoli i posypać prażonymi pestkami dyni.<br /><br />Bardzo polecam i zachęcam do wypróbowania.<br />Aneta Ma, WrocławAneta76https://www.blogger.com/profile/07917053780606263594noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2840272844033579855.post-80291705024806237922016-02-05T08:43:52.137+01:002016-02-05T08:43:52.137+01:00Barbara Wi. Grudziądz.Barbara Wi. Grudziądz.Pobitegarybarbaryhttps://www.blogger.com/profile/06260920576413316387noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2840272844033579855.post-40320218939420105202016-02-05T08:43:34.863+01:002016-02-05T08:43:34.863+01:00Barbara Wi. Grudziądz.Barbara Wi. Grudziądz.Pobitegarybarbaryhttps://www.blogger.com/profile/06260920576413316387noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2840272844033579855.post-977366900086097862016-02-04T23:53:37.356+01:002016-02-04T23:53:37.356+01:00Małe roladki z piersi kurczaka i z suszonymi pomid...Małe roladki z piersi kurczaka i z suszonymi pomidorami<br /><br />Składniki :<br />- 1 podwójna pierś z kurczaka<br />- pół słoiczka pomidorów suszonych w zalewie<br />- pół kostki sera feta<br />- sól, pieprz lub ew. ulubione przyprawy<br /><br />Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy. Kroimy na kilka części i rozbijamy ją tłuczkiem do mięsa, przyprawiamy. Każdy kawałek smarujemy rozgniecionym serem i kładziemy posiekane suszone pomidory. Całość zawijamy w roladki, dla bezpieczeństwa przekuwamy wykałaczką i układamy wszystkie obok siebie w naczyniu żaroodpornym. Tak przygotowane roladki zapiekamy w 160st.C ok 30min. Podajemy same lub z dodatkiem sosu (ja podaję je z sosem serowym i bułeczkami czosnkowymi).Charlottehttps://www.blogger.com/profile/02122708029105944036noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2840272844033579855.post-27242302049172503822016-02-04T23:45:36.740+01:002016-02-04T23:45:36.740+01:00Pyszna sałatka z kurczakiem i sosem musztardowo - ...Pyszna sałatka z kurczakiem i sosem musztardowo - miodowym<br /><br />składniki : <br />-mieszanka gotowych sałat (1 opakowanie)<br />- ok 10 szt pomidorków koktajlowych<br />- podwójna pierś z kurczaka + ok. 2 łyżki przyprawy gyros do jej usmażenia<br />- 1 kulka sera mozarella<br />- pieprz i sól<br /><br />sos musztardowo- miodowy:<br />- 2 łyżki musztardy<br />- 2 łyżki musztardy<br />- 2 łyżki miodu<br />- 2 łyżki soku z cytryny<br />- 4 łyżki oliwy z oliwek<br /><br />Składniki na sos mieszamy w większym kubeczku.<br />Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy. Następnie kroimy ją w cienki paseczki długości ok 2 cm i smażymy na oliwie, pod koniec dodać przyprawę gyros i jeszcze chwilę podsmażamy. Studzimy. Do większej salaterki wrzucamy sałatę, przekrojone na pół pomidorki, a także ostudzoną pierś z kurczaka i pokrojony ser mozarella w niewielką kosteczkę. Polewamy całość sosem i doprawiamy ewentualnie pieprzem i solą. <br /><br />Sałatka idealnie zgrywa się z grzankami przeciętymi na pół (na trójkąty).<br /><br />Charlottehttps://www.blogger.com/profile/02122708029105944036noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2840272844033579855.post-77582654481413823302016-02-02T12:43:50.597+01:002016-02-02T12:43:50.597+01:00Krakersy z pastą serową
SKŁADNIKI : 1 opakowanie ...Krakersy z pastą serową <br />SKŁADNIKI : 1 opakowanie krakersów, 1 opakowanie serka twarogowego z czosnkiem, 2 ząbki czosnku, majonez,pietruszka- natka, szczypiorek, orzechy włoskie, ok 30 dag sera żółtego ulubionego ( np gouda) ,<br />Wykonanie :<br />Ser potrzeć na tarce na małych oczkach, wymieszać z majonezem, i serkiem twarogowym tak aby powstała pasta, dodać roztarty czosnek i doprawić do smaku ( sól, pieprz, słodka papryka), Nałożyć na krakersy i ozdobić listkiem pietruszki, odrobiną szczypiorku,i połówką orzecha włoskiego. SMACZNEGO ;-)<br />Małgorzata Ma. Chełmno<br />Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2840272844033579855.post-26801260728281917702016-02-01T14:37:01.801+01:002016-02-01T14:37:01.801+01:00Przystawka z szynki parmeńskiej
Składniki:
10 dag...Przystawka z szynki parmeńskiej<br /><br />Składniki:<br />10 dag szynki parmeńskiej w plasterkach,<br />1 ziemniak,<br />10 dag fety,<br />pół cebuli, <br />pęczek szczypiorku,<br />pieprz,<br />oliwki zielone- około 10 szt.,<br />listki bazylii do dekoracji.<br />Sposób przygotowania: Ziemniaka gotujemy w mundurku. Pogniecionego ziemniaka mieszamy z pokruszoną fetą. Dodajemy drobno pokrojony szczypiorek i pokrojoną w kostkę, podsmażoną na patelni cebulę. Masę doprawiamy do smaku pieprzem. Z masy formujemy kuleczki, które owijamy plastrami szynki. Nadziewamy na wykałaczkę. Ozdabiamy oliwkami i listkami bazylii. <br /><br />Barbara W. Grudziądz.Pobitegarybarbaryhttps://www.blogger.com/profile/06260920576413316387noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2840272844033579855.post-6028700365878868152016-02-01T14:36:16.225+01:002016-02-01T14:36:16.225+01:00Koreczki z salami
Składniki:
25 dag paprykowego s...Koreczki z salami<br /><br />Składniki:<br />25 dag paprykowego salami,<br />pół świeżego zielonego ogórka,<br />12 czarnych oliwek,<br />natka pietruszki,<br />1 łyżka majonezu,<br />mały ząbek czosnku,<br />sól,<br />pieprz,<br />słodka papryka.<br />Sposób przygotowania: Salami i ogórek (obrany) kroimy w plasterki. Oliwki odsączamy. Robimy sos majonezowo-czosnkowy. Łyżkę majonezu mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawiamy do smaku słodką papryką, solą i pieprzem. Na wykałaczki nadziewamy plasterek salami, plasterek ogórka, plasterek salami. Na wierzch nakładamy odrobinę sosu lekko przyciskamy oliwką. Ozdabiamy kawałkami natki pietruszki, przyklejając ją do masy majonezowej.<br /><br />Barbara W. Grudziądz.Pobitegarybarbaryhttps://www.blogger.com/profile/06260920576413316387noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2840272844033579855.post-7459086163791694852016-02-01T14:31:41.986+01:002016-02-01T14:31:41.986+01:00Bagietkowe roladki
Składniki:
1 bagietka,
20 dag t...Bagietkowe roladki<br />Składniki:<br />1 bagietka,<br />20 dag twarożku kanapkowego,<br />4 liście sałaty masłowej,<br />10 dag szynki,<br />10 dag żółtego sera,<br />¼ papryki czerwonej,<br />4 ogórki konserwowe,<br />ząbek czosnku,<br />1 łyżka ziół prowansalskich,<br />sól, pieprz,<br />folia aluminiowa,<br />wykałaczki.<br />Sposób przygotowania: Bagietkę kroimy w poprzek na 4 części. Następnie każdy z kawałków kroimy poziomo, ale nie do końca (jak bułkę do hod doga). Wydłubujemy ze środka miąższ chlebowy. Do twarożku dodajemy czosnek, zioła. Doprawiamy solą i pieprzem. Tak doprawionym serkiem smarujemy wnętrze bagietki (dość obficie). Następnie na każdy kawałek kładziemy kolejno liść sałaty, plaster szynki, plaster sera, kawałek papryki, ogórek (przekrojony w poprzek na pół. Zamykamy bagietkę. Owijamy szczelnie w folię aluminiową. Pozostawiamy przez noc w lodówce. Przed podaniem kroimy w około 2 cm plasterki. Przekłuwamy wykałaczkami.<br /><br />Barbara Wi. Grudziądz.Pobitegarybarbaryhttps://www.blogger.com/profile/06260920576413316387noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2840272844033579855.post-16774273349276923792016-01-30T15:57:50.728+01:002016-01-30T15:57:50.728+01:00Iza Wą. Sandomierz
DIP ORZESZKOWY
do nachos, kra...Iza Wą. Sandomierz<br /><br />DIP ORZESZKOWY <br />do nachos, krakersowych kanapeczek lub groszku ptysiowego <br />Składniki:<br />orzeszki ziemne prażone niesolone 120g<br />1/4 cebuli<br />łyżka oliwy<br />1/4 łyżeczki chili w proszku <br />1/2 łyżeczki sosu sojowego<br />1 ząbek czosnku<br />1 łyżka soku z cytryny<br />3 łyżeczki cukru<br />szczypta imbiru w proszku<br />sól, pieprz do smaku<br />Orzeszki wrzucić na rozgrzana oliwę i podsmażyć. Odsączyć i przełożyć do naczynia. Na pozostałym tłuszczu poddusić posiekaną cebulę, czosnek i chili. Zalać niepełną szklanka wody. Powoli doprowadzić do wrzenia, po czym dodać pod smażone orzechy i pozostałe składniki. Gotować aż woda odparuje i wszystko się zagęści ,ok 15 min. Lekko przestudzone zblendować. Pozostawić do ostygnięcia.<br />Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/00306461086140663534noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2840272844033579855.post-6026251690538974982016-01-30T15:57:20.309+01:002016-01-30T15:57:20.309+01:00Iza Wą. Sandomierz
DIP ORZESZKOWY
do nachos, kra...Iza Wą. Sandomierz<br /><br />DIP ORZESZKOWY <br />do nachos, krakersowych kanapeczek lub groszku ptysiowego <br />Składniki:<br />orzeszki ziemne prażone niesolone 120g<br />1/4 cebuli<br />łyżka oliwy<br />1/4 łyżeczki chili w proszku <br />1/2 łyżeczki sosu sojowego<br />1 ząbek czosnku<br />1 łyżka soku z cytryny<br />3 łyżeczki cukru<br />szczypta imbiru w proszku<br />sól, pieprz do smaku<br />Orzeszki wrzucić na rozgrzana oliwę i podsmażyć. Odsączyć i przełożyć do naczynia. Na pozostałym tłuszczu poddusić posiekaną cebulę, czosnek i chili. Zalać niepełną szklanka wody. Powoli doprowadzić do wrzenia, po czym dodać pod smażone orzechy i pozostałe składniki. Gotować aż woda odparuje i wszystko się zagęści ,ok 15 min. Lekko przestudzone zblendować. Pozostawić do ostygnięcia.<br />Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/00306461086140663534noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2840272844033579855.post-6458920745478409352016-01-27T11:11:09.262+01:002016-01-27T11:11:09.262+01:00Mucver pyszne placki tureckie.
Składniki:
-> ...Mucver pyszne placki tureckie.<br /><br /> Składniki:<br />-> 1 cukinia<br />-> 2 średnie marchewki<br />-> 1 średnia cebula<br />-> 2-3 ząbki czosnku<br />-> 1 jajko<br />-> 100-120 g sera feta<br />-> 1 mały pęczek szczypiorku<br />-> 1 pęczek pietruszki<br />-> 1 mały pęczek koperku<br />-> 2-3 łyżki mąki pełnoziarnistej<br />-> Sól, pieprz.<br /><br />Wykonanie:<br />Wykonanie jest bardzo proste. Wszystkie warzywa przed użyciem dokładnie myjemy. Następnie trzemy na małych okach. Koperek, szczypiorek oraz pietruszkę siekamy a ser feta kruszymy w rękach. Wszystko dajemy do jednego naczynia. Następnie jajko, sól, pieprz oraz mąka. Mieszamy. Rozgrzewamy patelnię z niewielką ilością tłuszczu. Smażymy na małym ogniu z obu stron po kilka minut. Kładziemy na papierowe ręczniki aby odsączyć tłuszcz. Można podawać np. z sosem czosnkowym, koperkowym itp. <br /><br />Mateusz Ba. Paczkówjedzzdorowzyjzdrowowhttp://jedzzdrowozyjzdrowofb.blogspot.com/noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2840272844033579855.post-20021097190108473272016-01-27T11:10:16.724+01:002016-01-27T11:10:16.724+01:00Naleśniki na bazie szpinaku z barwnym farszem.
S...Naleśniki na bazie szpinaku z barwnym farszem.<br /><br /> Składniki:<br />Ciasto:<br />> 200g mrożonego szpinaku<br />-> 1 szklanka mleka<br />-> 1 szklanka gazowej wody mineralnej<br />-> 3 jajka<br />-> 1.5 szklanki mąki pełnoziarnistej<br />-> 1 łyżka oliwy<br />-> Niewielka ilość soli<br /> <br />Farsz:<br /> <br />-> 2 piersi z kurczaka<br />-> 1 ser feta<br />-> 1 czerwona papryka<br />-> Sól, kurkuma, chilli, zioła prowansalskie<br />Panierka<br />-> 1 jajko<br />-> 100 g mielonych migdałów/orzechów<br /><br />Wykonanie:<br /><br />Ciasto:<br /><br />Szpinak rozmrażamy na patelni i grzejemy do tego czasu, aż większość wody z niego odparuje. Doprawiamy solą i czosnkiem. Odstawiamy na kilka minut aby się schłodził. W tym czasie do miski wlewamy mleko. Dodajemy lekko przestudzony szpinak i przy użyciu blendera miksujemy aż otrzymamy gładką masę. Dodajemy pozostałe składniki na ciasto i miksujemy. Gdy uzyskamy ciasto o odpowiedniej konsystencji odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie smażymy na gorącej patelni. Jeśli mamy dobry teflon nie potrzeba już dodawać oliwy.<br /><br />Farsz:<br /><br />Kurczaka kroimy w kostkę podlewamy nieznaczną ilością oliwy z oliwek i dokładnie przyprawiamy. Mieszamy i odstawiamy na jakieś 30 minut do lodówki. Następnie smażymy na gorącej patelni. Odstawiamy i czekamy aż ostygnie. W tym czasie kroimy ser feta na kostkę średniej wielkości podobnie jak paprykę. Wszystko ze sobą mieszamy.<br /><br />Szykujemy 2 talerze<br />-> głęboki – rozbijamy jajko z dodatkiem soli i pieprzu<br />-> Płytki rozsypujemy migdały<br /><br />Do naleśników nakładamy około 2 łyżki farszu i zawijamy na kształt krokietów. Maczamy w jajku i następnie obtaczamy w migdałach. Nastawiamy piekarnik na 180C i pieczemy około 20-25minut.<br /><br />Smacznego! :) <br /><br />Mateusz Ba, Paczkówjedzzdorowzyjzdrowowhttp://jedzzdrowozyjzdrowofb.blogspot.com/noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2840272844033579855.post-23163375387853489982016-01-27T11:09:03.632+01:002016-01-27T11:09:03.632+01:00Focaccia z ziemniakami.
Składniki:
-> Puree z...Focaccia z ziemniakami.<br /><br />Składniki:<br /><br />-> Puree ziemniaczane z 2 ziemniaków<br />-> 2 szklanki mąki<br />-> 1 ½ łyżeczki soli<br />-> 2 łyżki oliwy z oliwek<br />-> 50g żywych drożdży<br />-> 1 łyżeczka cukru<br />-> ¾ szklanki ciepłej wody<br />-> 400g pomidorków koktajlowych<br />-> Bazylia<br />Wykonanie:<br />Całość rozpoczynamy od przygotowania ziemniaków, które obieramy i gotujemy do miękkości<br />w osolonej wodzie. Następnie odcedzamy, dodajemy mleka i ubijamy na gładką masę. Studzimy. Ciepłą ( lecz nie gorącą wodę!) przelewamy do miski, dodajemy cukier oraz drożdże, które dokładnie mieszamy. Mieszanina musi stać około 10 minut w ciepłym miejscu. Po tym czasie dodajemy mąkę, sól oraz oliwę z oliwek wraz z ziemniakami. Ciasto ugniatamy ręcznie ( w razie potrzeby można dodać więcej mąki). Gdy placek jest już gotowy a masa swobodnie odchodzi ponownie przekładamy do miski, nakrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę. Pomidorki myjemy oraz kroimy na pół. Po upływie godziny formę do pieczenia smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Ciasto ląduje w tortownicy. Wierzch wykładamy pomidorami, posypujemy bazylią oraz polewamy oliwą. Pieczemy około 40 minut w nagrzanym do 220C piekarniku. <br />Mateusz Ba, Paczkówjedzzdorowzyjzdrowowhttp://jedzzdrowozyjzdrowofb.blogspot.com/noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2840272844033579855.post-30264635965065241722016-01-26T23:20:36.763+01:002016-01-26T23:20:36.763+01:00NALEŚNIKI Z PIKANTNYM NADZIENIEM
SKŁADNIKI:
NA NA...NALEŚNIKI Z PIKANTNYM NADZIENIEM<br /><br />SKŁADNIKI:<br />NA NALEŚNIKI:<br />1. 2 szklanki mleka<br />2. 12 łyżek mąki<br />3. 2 jajka<br />4. Szczypta soli<br />FARSZ:<br />1. 500 gram mięsa mielonego<br />2. Puszka kukurydzy<br />3. Puszka czerwonej fasoli<br />4. 5 ząbków czosnku<br />5. 5 łyżek koncentratu pomidorowego<br />6. Łyżka przyprawy meksykańskiej<br />DODATKOWO:<br />1. Olej do smażenia<br /><br />PRZYGOTOWANIE:<br />Naleśniki:<br />1. Mleko, jajka, sól i przesianą mąkę miksujemy na jednolitą masę.<br />2. Na patelni z rozgrzanym olejem smażymy naleśniki.<br />Farsz:<br />3. Na patelni z rozgrzanym olejem podsmażamy mięso, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawę meksykańską, koncentrat pomidorowy, odcedzoną czerwoną fasolę i odcedzoną kukurydzę. Całość dusimy około 10 minut na wolnym ogniu.<br />4. Farsz nakładamy do środka naleśników i zawijamy w prostokąty, tak aby farsz nie wydostawał się na zewnątrz. <br /><br />Katarzyna Pr. OstrołękaAnonymoushttps://www.blogger.com/profile/05995729361726859101noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2840272844033579855.post-28879891870503950052016-01-26T22:57:54.783+01:002016-01-26T22:57:54.783+01:00Kruche pierożki z jabłkiem i żurawiną
SKŁADNIKI:
...Kruche pierożki z jabłkiem i żurawiną<br /><br />SKŁADNIKI:<br />Ciasto:<br />1. 1,5 szklanki mąki<br />2. 1/4 szklanki cukru<br />3. 15 dag margaryny<br />4. Jajko<br />5. 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia<br />Nadzienie:<br />1. 3 średnie jabłka<br />2. Cynamon<br />3. 3 łyżki żurawiny<br />Dodatkowo:<br />1. Jajko<br />2. Brązowy cukier<br />3. Cukier puder<br />4. Mąka do rozwałkowania ciasta<br /><br />Przygotowanie:<br />Ciasto:<br />1. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski, dodajemy cukier, margarynę i siekamy nożem. Dodajemy jajko i zagniatamy ciasto.<br />2. Tak przygotowane ciasto rozwałkowujemy na stolnicy wysypanej mąką i wykrawamy szklanką 20 krążków.<br />Nadzienie:<br />1. Jabłka myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy każde na 6-8 kawałków.<br />2. Jabłka oprószamy cynamonem.<br />3. Na każdy krążek ciasta układamy kawałek jabłka i dwa lub trzy kawałki żurawiny.<br />4. Wolną częścią ciasta zakrywamy jabłko i żurawinę, formując pierożki.<br />5. Tak przygotowane pierożki smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy brązowym cukrem.<br />6. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni C piekarniku około 25 minut.<br />7. Ciasteczka przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.<br /><br />Smacznego! :) <br /><br />Katarzyna Pr. OstrołękaAnonymoushttps://www.blogger.com/profile/05995729361726859101noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2840272844033579855.post-3140934740189853782016-01-26T22:42:24.647+01:002016-01-26T22:42:24.647+01:00CIASTECZKA PÓŁFRANCUSKIE
SKŁADNIKI:
1. 60 dag mąk...CIASTECZKA PÓŁFRANCUSKIE<br /><br />SKŁADNIKI:<br />1. 60 dag mąki<br />2. 50 dag margaryny<br />3. 4 żółtka<br />4. 6-8 łyżek kwaśnej śmietany<br />5. 1 jajko<br />6. Szklanka brązowego cukru<br /><br />PRZYGOTOWANIE:<br />1. Posiekać margarynę z mąką, dodać żółtka i śmietanę, wyrobić ciasto, włożyć je do lodówki na 2 godziny.<br />2. Po 2 godzinach wyjąć ciasto. Podzielić ciasto na 5 części. Rozwałkować pierwszą część ciasta na grubość około 1 centymetra i używając dowolnych foremek wykrawać ciasteczka. Tak postępować z każdą częścią ciasta.<br />3. Jajko roztrzepać i pędzelkiem posmarować z jednej strony ciastka. Posmarowaną stronę ciastka posypać brązowym cukrem. <br />4. Ciastka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem i piec w 220 stopniach C około 10 minut do uzyskania złotego koloru.<br /><br />Rada: Brązowy cukier możemy zastąpić białym cukrem.<br /><br />Katarzyna Pr. Ostrołęka<br /><br />Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/05995729361726859101noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2840272844033579855.post-55698634872518977962016-01-26T19:18:27.017+01:002016-01-26T19:18:27.017+01:00Małgorzata Lu. Ożarów
Miodowe bułeczki z serowo-...Małgorzata Lu. Ożarów<br /><br /><br />Miodowe bułeczki z serowo- jaglanym farszem<br /><br />Pomysł mojej chrześnicy a nasze wspólne wykonanie. Całą drogę, idąc do mnie, zastanawiała się co dzisiaj upieczemy. W ostateczności wyszły nam takie pyszne, nadziewane bułeczki.<br /><br /><br />Składniki<br /><br />Ciasto<br />600 g mąki<br />70 g drożdży<br />200 ml mleka<br />100 g roztopionego masła<br />1 jajko<br />50 ml miody gryczanego<br />1 cukier waniliowy<br /><br />Farsz<br />250 g białego sera półtłustego<br />5 łyżek kaszy jaglanej z suszonymi truskawkami <br />300 ml wody<br />2 łyżeczki miodu wielokwiatowego<br />1 łyżeczka cukru waniliowego<br /><br />Dodatkowo<br />1 jajko<br />mak do posypania<br /><br /><br />1. Drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem i miodem gryczanym. Dodajemy kilka łyżek mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce.<br /><br />2. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy mąkę, jajko, cukier waniliowy i roztopione masło. Wyrabiamy gładkie ciasto. Zostawiamy na godzinę.<br /><br />3. 300 ml wody gotujemy. Do wrzącej wsypujemy kaszę jaglaną z truskawkami. Kiedy woda całkowicie się wchłonie, studzimy.<br /><br />4. Zimną kaszę mieszamy w białym serem, miodem wielokwiatowym i cukrem waniliowym.<br /><br />5. Ciasto drożdżowe ponownie zagniatamy. Foremką wycinamy serca. Na jedno nakładamy łyżeczkę farszu, przykrywamy drugim i zlepiamy brzegi. Dociskamy widelcem. Wierzch smarujemy jajkiem i posypujemy makiem.<br /><br />6. Bułeczki pieczemy w 200 stopniach około 10 minut.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2840272844033579855.post-48315278914470021912016-01-26T19:16:12.470+01:002016-01-26T19:16:12.470+01:00Małgorzata Lu. Ożarów
Kokony z farszem
Świetna p...Małgorzata Lu. Ożarów<br /><br />Kokony z farszem<br /><br />Świetna przekąska na ciepło. Takie kokony możemy podawać z czerwonym barszczem.<br /><br /><br />Składniki:<br /><br />Ciasto:<br />4 szkl mąki<br />1 żółtko<br />ok. 1 szkl ciepłego mleka<br />50 g drożdży<br />1 łyżeczka soli<br />1/2 łyżeczki cukru<br />1/3 kostki margaryny<br /><br />Farsz:<br />400 g pieczarek<br />1 ugotowana marchewka<br />1/2 ugotowanej pietruszki<br />1 cebula<br />sól<br />pieprz<br /><br />Dodatkowo:<br />1 białko<br />4 -5 plastrów żółtego sera<br /><br /><br />1. Drożdże łączymy z mlekiem, cukrem i częścią mąki. Powinniśmy uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Kiedy zaczyn wyrośnie dodajemy go do reszty mąki, wsypujemy sól i żółtko. Zagniatamy ciasto. Na koniec dodajemy roztopioną letnią margarynę. Odstawiamy w ciepłe miejsce do momentu, aż ciasto podwoi swoją objętość.<br /><br />2. Przekładamy je na stolnicę, ponownie zagniatamy i wałkujemy na kształt prostokąta. Wycinamy paski o grubości 1 cm.<br /><br />3. Ciasto możemy nawijać na foremki do rurek. Ja użyłam folii aluminiowej. Musimy zrobić z niej 12 rożków. Na każdy nawijamy paski z ciasta. Pieczemy około 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.<br /><br />4. Pieczarki, marchewkę i pietruszkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na odrobinie oleju. Dodajemy pieczarki i smażymy przez kilka minut. Zostawiamy aż przestygną. Potem dodajemy marchewkę, pietruszkę, sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy.<br /><br />5. Przygotowanym farszem nadziewamy rożki. Układamy je na blaszce. Białko łączymy z pokrojonym w kostkę żółtym serem. Taką mieszankę nakładamy na wierzch każdego „kokona”. Zapiekamy całość przez około 10 minut w 160 stopniach. Podajemy na ciepło.<br />Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2840272844033579855.post-28725738537262343792016-01-26T19:13:33.084+01:002016-01-26T19:13:33.084+01:00Małgorzata Lu. Ożarów
Nadziewane obwarzanki
Pros...Małgorzata Lu. Ożarów<br /><br />Nadziewane obwarzanki<br /><br />Prosty przepis a niebanalny efekt. Drożdżowe obwarzanki z farszem z suszonych grzybów i kiszonej kapusty. Doskonała przekąska wigilijna i sylwestrowa.<br /><br /><br /><br />Składniki<br /><br />ciasto<br />4 szkl mąki<br />1-1,5 szkl śmietany 18%<br />1/3 kostki margaryny<br />50 g drożdży<br />1/4 szkl ciepłej wody<br />1 łyżeczka soli<br />1 jajko<br />1/2 łyżeczki cukru<br /><br />farsz<br />500 g kiszonej kapusty<br />1 szkl suszonych grzybów<br />1 cebula<br />sól<br />pieprz<br /><br />dodatkowo<br />1 jajko<br />mak do posypania<br /><br /><br /><br />1. Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z cukrem i około 2 łyżkami mąki. Zostawiamy do wyrośnięcia.<br /><br />2. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajko, śmietanę, sól i zaczyn. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce.<br /><br />3. Grzyby namaczamy dzień wcześniej. Gotujemy do miękkości.<br /><br />4. Kapustę płuczemy, również gotujemy do miękkości. Odciskamy z nadmiaru wody i mielimy przez maszynkę razem z grzybami i cebulą.<br /><br />5. Doprawiamy solą oraz pieprzem.<br /><br />6. Ciasto dzielimy na kilka części. Każdą wałkujemy na grubość około 5 mm. Wycinamy paski o szerokości 3 cm i długości 10 cm.<br /><br />7. Na środek kładziemy farsz, możliwie jak najwięcej. Składamy wzdłuż długości, delikatnie zlepiamy brzegi. Następnie łączymy oba końce doklejając i ewentualnie dokładamy jeszcze odrobinę farszu aby obwarzanki były równe.<br /><br />8. Odwracamy je ” do góry nogami” i robimy dookoła małą falbankę. Gotowe obwarzanki smarujemy jajkiem i posypujemy makiem.<br /><br />9. Pieczemy około 25 minut w 180 stopniach.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2840272844033579855.post-85480686058812640722016-01-25T09:30:06.201+01:002016-01-25T09:30:06.201+01:00Anna Kr. Kielce
Serowe Paluchy z ciasta francuski...Anna Kr. Kielce<br /><br />Serowe Paluchy z ciasta francuskiego <br /><br />Składniki (na około 20 sztuk)<br /><br /> 2 gotowe opakowanie ciasta francuskiego<br /> 100-200 g startego sera np. Cheddar lub innego twardego sera<br /> szczypta słodkiej i ostrej papryki<br /> szczypta gałki muszkatołowej (można pominąć)<br /> sól i pieprz<br /> 1 jajko - do posmarowania<br /><br />Wykonanie:<br />Na blacie rozkładamy jeden arkusz ciasta francuskiego, smarujemy go jajkiem roztrzepanym z przyprawami. Ciasto posypujemy połową startego sera, przykrywamy drugim arkuszem ciasta, lekko go dociskamy do blatu. Na końcu smarujemy wierzch ponownie jajkiem i równo posypujemy pozostałą ilością sera.<br /><br />Ciasto kroimy nożem na paski szerokości około 1-1,5 cm. Kawałki ciasta skręcamy tworząc spiralki. Paluchy układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze ok. 200ºC przez około 10-15 minut lub do momentu aż się przyrumienią. Słodkie Niebohttps://www.blogger.com/profile/16597371858993112465noreply@blogger.com