tag:blogger.com,1999:blog-2840272844033579855.post5748986938313704360..comments2024-03-28T13:12:31.850+01:00Comments on Z kuchni do kuchni: Sernik wiedeński bez spodu.Z prawdziwego seraZ KUCHNI DO KUCHNIhttp://www.blogger.com/profile/06272268965527915257noreply@blogger.comBlogger53125tag:blogger.com,1999:blog-2840272844033579855.post-48632747041479848412023-08-12T10:15:03.300+02:002023-08-12T10:15:03.300+02:00A co robisz z masłem i cukrem bo w opisie niema o ...A co robisz z masłem i cukrem bo w opisie niema o tym mowyElciahttps://www.blogger.com/profile/09372514043872532234noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2840272844033579855.post-42777456899765955362023-08-12T10:11:37.217+02:002023-08-12T10:11:37.217+02:00A kiedy dodajesz masło i cukier bo opisie nie ma o...A kiedy dodajesz masło i cukier bo opisie nie ma o tym mowy? Elciahttps://www.blogger.com/profile/09372514043872532234noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2840272844033579855.post-12670304709509078622022-04-13T16:41:26.878+02:002022-04-13T16:41:26.878+02:00Ja właśnie upieklam z tym serem z wiaderka, i wysz...Ja właśnie upieklam z tym serem z wiaderka, i wyszedlAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2840272844033579855.post-30618192811561837682022-02-17T12:55:44.503+01:002022-02-17T12:55:44.503+01:00Doświadczeni kucharze wiedzą co zrobić, aby sernik...Doświadczeni kucharze wiedzą co zrobić, aby sernik nie opadł. W przypadku sernika bardzo ważna jest różnica temperatur w momencie wyjmowania ciasta z piekarnika. Ciasto nagle wyziębione opadnie. Dlatego też sernik należy studzić powoli i ostrożnie, aby nie odpadł. Sekret tkwi w tym, aby za szybko nie wyjmować ciasta z piekarnika.<br /><br />Niektóre osoby po prostu zostawiają sernik w wyłączonym piekarniku, tak aby powoli wystygnął. Wystarczy zostawić sernik na pół godziny z lekko uchylonymi drzwiczkami do piekarnika. Drzwiczki uchylamy po to, aby sernik dodatkowo się nie spiekł.<br /><br />Dobrą metodą, aby sernik pieczony nie opadł jest stopniowe otwieranie drzwiczek piekarnika. Oto jak to zrobić krok po kroku:<br /><br />po zakończeniu pieczenia wyłącz piekarnik i pozostaw w nim ciasto na około 10 - 15 minut,<br />po tym czasie uchyl drzwiczki piekarnika na małą szparkę i pozostaw tak 5 minut,<br />następnie uchyl drzwiczki bardziej i znowu poczekaj 5 minut,<br />następnie całkiem otwórz drzwiczki piekarnika, ciasto zostaw w piekarniku i poczekaj aż całkowicie wystygnie.Dobrym sposobem, aby sernik nie opadł jest również posmarowanie masłem wierzchu ciasta, gdy jest jeszcze ciepłe. Można posmarować sernik roztopionym masłem przy pomocy pędzelka lub palcami wysmarować je miękkim masłem.<br /><br />Jeśli mimo starań sernik opadnie można ten proces zamaskować. Wiele osób, które przygotowują sernik pieczony na przyjęcie, po prostu odkrawa wystające brzegi i przykrywa brzeg ciasta dekoracją.Z KUCHNI DO KUCHNIhttps://www.blogger.com/profile/06272268965527915257noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2840272844033579855.post-40333851195539462972022-02-11T13:15:42.899+01:002022-02-11T13:15:42.899+01:00Upiekłam dziś, jeszcze nie jadłam, stoi w piecu je...Upiekłam dziś, jeszcze nie jadłam, stoi w piecu jeszcze godzinę, ale już widzę że siadł. Jestem zawiedziona, bo na zdjęciu nie widać różnicy między brzegiem a środkiem ciasta, wierzch ciasta jest równy, a taki mi się marzył.Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/11571641252639100579noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2840272844033579855.post-48411735470973668022022-01-21T07:51:51.334+01:002022-01-21T07:51:51.334+01:003 łyżki kopiaste , poprawię zapis na jaśniejszy3 łyżki kopiaste , poprawię zapis na jaśniejszyZ KUCHNI DO KUCHNIhttps://www.blogger.com/profile/06272268965527915257noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2840272844033579855.post-7069011780708784932022-01-20T15:55:39.639+01:002022-01-20T15:55:39.639+01:00Dzień dobry. A ile mąki typu 450. Nie jest napisan...Dzień dobry. A ile mąki typu 450. Nie jest napisane.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2840272844033579855.post-25284083252920867262022-01-20T15:51:55.525+01:002022-01-20T15:51:55.525+01:00Dzień dobry. Ile mąki typu 450. Nie jest napisane....Dzień dobry. Ile mąki typu 450. Nie jest napisane.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2840272844033579855.post-73270227004000405202022-01-20T15:49:59.995+01:002022-01-20T15:49:59.995+01:00Dzień dobry. Ile mąki typu 450. Nie jest napisane....Dzień dobry. Ile mąki typu 450. Nie jest napisane.Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/16592770605306075363noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2840272844033579855.post-23598078469990316262021-10-28T22:24:00.002+02:002021-10-28T22:24:00.002+02:00 Pierwszy sernik który taki pyszny wyszedł, pole... Pierwszy sernik który taki pyszny wyszedł, polecam wszystkim laikom pieczenia .Dziękuję za przepis Lidiahttps://www.blogger.com/profile/08611071352872099196noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2840272844033579855.post-85488951549870516452021-08-27T23:35:05.589+02:002021-08-27T23:35:05.589+02:00O Polowe czasu dluzej😂O Polowe czasu dluzej😂Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2840272844033579855.post-57758037011420049942021-08-27T23:32:45.501+02:002021-08-27T23:32:45.501+02:00 I dodawaj mąkę, a następnie powoli proszek budyni... I dodawaj mąkę, a następnie powoli proszek budyniowy.<br />Miksuj i dodawaj śmietanę.Następnie łyżka po łyżce zmielony ser.<br />Ubij białka na pianę i przełóż do masy serowej ,nie miksuj już wszystkiego ,ale delikatnie wmieszaj ubite białka w masę serową łyżką lub łopatką.... Prosze czytac uwaznie. Wlasnie skonczylam piec sernik i jakos Mi wyszlo😂 Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2840272844033579855.post-67866289837365611452021-01-31T08:06:43.890+01:002021-01-31T08:06:43.890+01:00Formy biorę zawsze takie które mam pod ręką nigdy ...Formy biorę zawsze takie które mam pod ręką nigdy ich nie mierzę po prostu wypiek mi wychodzi albo wyższy albo niższe Sernik jest ciężki I mokry Powiedziałabym nawet że jest bardzo ciężki ale to tylko dlatego mniej więcej że ser jest prawdziwy twarogowy wiejski a nie z wiaderkaZ KUCHNI DO KUCHNIhttps://www.blogger.com/profile/06272268965527915257noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2840272844033579855.post-53325230863430617412021-01-31T08:05:53.951+01:002021-01-31T08:05:53.951+01:00Takie sery tylko od kogoś ze wsi. Nie ufam tym ze ...Takie sery tylko od kogoś ze wsi. Nie ufam tym ze sklepówZ KUCHNI DO KUCHNIhttps://www.blogger.com/profile/06272268965527915257noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2840272844033579855.post-24274976353695734462021-01-31T08:05:28.520+01:002021-01-31T08:05:28.520+01:00Wystarczy Wystarczy Z KUCHNI DO KUCHNIhttps://www.blogger.com/profile/06272268965527915257noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2840272844033579855.post-87444140147569756162021-01-31T08:04:40.678+01:002021-01-31T08:04:40.678+01:00Im większa tym niższy sernik i na odwrót. Im większa tym niższy sernik i na odwrót. Z KUCHNI DO KUCHNIhttps://www.blogger.com/profile/06272268965527915257noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2840272844033579855.post-18371414446833119342020-12-16T18:02:53.658+01:002020-12-16T18:02:53.658+01:00Na foremkę 23×38 wychodzi mi z przelicznika prawie...Na foremkę 23×38 wychodzi mi z przelicznika prawie 1,80 sera?nie za dużo?🙂wysoki wychodzi?a chciałam zapytać czy wychodzi taki ciężki i mokry?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2840272844033579855.post-20917652496932362102020-12-15T22:55:46.482+01:002020-12-15T22:55:46.482+01:00Witam.A na blaszkę 23×38 cm z ile zrobić sera sern...Witam.A na blaszkę 23×38 cm z ile zrobić sera sernik?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2840272844033579855.post-17365497546954957622020-12-15T19:19:04.753+01:002020-12-15T19:19:04.753+01:00Twoj sernik wyglada pysznie i taki zapewne jest ty...Twoj sernik wyglada pysznie i taki zapewne jest tylko gdzie kupic ten wiejski ser bo od niego zalezy smak. Bede go szukac. Ale wielkie dzieki za ten dawny przepis, ze go przypomnialas. Prosimy o wiecej..Serdeczne dzieki. DGAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2840272844033579855.post-6051313122719473532020-12-12T23:46:00.066+01:002020-12-12T23:46:00.066+01:00A na blaszkę 23×38 wystarczy z 1.5 porcji?A na blaszkę 23×38 wystarczy z 1.5 porcji?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2840272844033579855.post-79406713821107133592020-12-08T22:33:06.153+01:002020-12-08T22:33:06.153+01:00A jaki dokładnie rozmiar blaszki?😉A jaki dokładnie rozmiar blaszki?😉Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2840272844033579855.post-62924007645705773002020-09-30T11:43:21.791+02:002020-09-30T11:43:21.791+02:00Wiedeński to chyba sernik najbardziej klasyczny i ...Wiedeński to chyba sernik najbardziej klasyczny i jeden z najpyszniejszych ze wszystkich. Dobrze, że mi o nim przypomniałaś :)Małgorzata Kijowska|DayliCookinghttps://www.blogger.com/profile/16991461043306745253noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2840272844033579855.post-6275580233961676902020-09-30T08:50:15.779+02:002020-09-30T08:50:15.779+02:00Powiem Ci Kasiu, mistrzostwo świata!!! Mi tylko kr...Powiem Ci Kasiu, mistrzostwo świata!!! Mi tylko krakowski nie opada, a reszta sxkoda gadać. A ten jest naprawdę imponujący i przy okazji go upiekę:-)Marzenahttps://www.blogger.com/profile/05624140287961462298noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2840272844033579855.post-36438025026325187242020-09-30T00:21:34.955+02:002020-09-30T00:21:34.955+02:00Serniki, wszystkie bez wyjątku, uwielbiam, a ten p...Serniki, wszystkie bez wyjątku, uwielbiam, a ten prezentuje się tak apetycznie, że rano go upiekę :)CzteryFajery.pl - blog kulinarnyhttp://www.czteryfajery.plnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2840272844033579855.post-17961183081417413012020-09-29T20:34:48.558+02:002020-09-29T20:34:48.558+02:00Sernik to marzenie ,uwielbiam pod każdą postacią, ...Sernik to marzenie ,uwielbiam pod każdą postacią, robiłam kilka razy z innych przepisów ale ten podoba mi się ze względu na jego lekkość. Brak spodu to tylko atut,nie ma dodatkowej roboty a i tak zapowiada się pysznie.Violka Ogrodniczka https://www.blogger.com/profile/05653982097855699707noreply@blogger.com