Fasolka mung i włoska mieszanka legumi



Włoska mieszanka legumi + orzo, to wspaniała kompozycja różnego rodzaju drobnych grochów i groszków , w Polsce noszących nazwę BOBOWATE.To liczna rodzina samych rarytasów potrzebnych do prawidłowego rozwoju każdego z nas.


We Włoszech, szczególnie na Sycylii takie legumi jada się do 2 razy w tygodniu, a w okresach pory deszczowej- u nas zima- nawet do 4 razy w tygodniu.
Ja do mojej gotowej już mieszanki, którą przywiozłam z Włoch- dołożyłam szklankę fasolki Mung, którą dostałam od Skworcu TUTAJ FASOLA MUNG


MUNG jest jedną z najbardziej wartościowych gatunków fasoli!
 Jest doskonałym źródłem białka roślinnego. Stosuje się ją w leczeniu nadciśnienia, wrzodów żołądka i jelit, przy problemach z układem moczowym.
Stosowana jest również w leczeniu zatruć pokarmowych, zatruć ołowiem i pestycydami, czyraków i udarów słonecznych, zapalenia spojówek i obrzęków – szczególnie kończyn dolnych.
Fasolka mung doskonale oczyszcza wątrobę i usuwa wszelkie toksyny z organizmu, dlatego często jest wykorzystywana we wszelkiego rodzaju dietach oczyszczających organizm.
Ze względu na dużą zawartość białka jest doskonałym produktem dla wegetarian czy wegan.

Zastosowałam kilka przypraw Skworcu..i wyszła mi rzecz genialna!

Pyszna fasolowa , gęsta zupa, ze wspaniałych i naturalnych składników.
Ale po kolei...

Składniki
  • mix groszków i grochów inaczej LEGUMI
  • fasola Mung Skworcu ok.szklanki
  • liście kolendry Skworcu 2 łyżeczki
  • przyprawa do fasolki Skworcu 4 łyżeczki
  • papryka płatki zielone Skworcu 2 kopiaste łyżki
  • pieprz ziołowy Skworcu 2 łyżeczki
  • seler naciowy
  • marchewka
  • czosnek
  • cebula
  • 3 duże pomidory bez skórki
  • sól
  • oliwa z oliwek
  • liście bazylii

Przechodzimy do wykonania.
Najpierw płuczemy legumi kilka razy . Dodajemy fasolę mung.




Następnie dolałam wody, wsypałam kolejno – kolendrę i przyprawę do fasolki.


Dodałam marchewkę, selera naciowego i czosnek pokrojone w kawałeczki.


I nastawilam.Użyłam do gotowania CC Major Kenwood i gotowałam około 2 godziny w około 100 stopniach. Gotowałam- hmm...właściwie samo się gotowało.
Następnie....

Międzyczasie rozgrzałam oliwę z oliwek w rondlu i wrzuciałm poszatkowaną cebulę.
Dołożyłam pomidory obrane ze skórki, uprzednio sparzone.
Rozgniotłam..ubijakiem do ziemniaków, wymieszałam i przykryłam. Do uduszenia.

Po chwili dodałam papryka płatki zielone Skworcu i pieprz ziołowy Skworcu- musicie próbować. Każdy ma swój indywidualny smak.





Przykryłam i dusiłam.


Po chwili ugotowane legumi wlałam do moich pomidorów.



Wymieszałam i...przykryłam by gotować jeszcze około pół godzinki na bardzo malutkim ogniu.
Dodałam listki bazylii.


Wyłączyłam gaz i zostawiłam na pół godziny aby wszystkie składniki się przegryzły.
Fasolkowa oczyszczająca- gotowa!



Pyszna, pożywna i co najważniejsze- mega zdrowa!
Smacznego !

Zaglądnijcie na FB SKWORCU
i do sklepu, bo warto. Sami zobaczycie ,że warto !





Komentarze

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!