Fasolka mung i włoska mieszanka legumi
Włoska
mieszanka legumi + orzo, to wspaniała kompozycja różnego rodzaju
drobnych grochów i groszków , w Polsce noszących nazwę
BOBOWATE.To liczna rodzina samych rarytasów potrzebnych do
prawidłowego rozwoju każdego z nas.
We
Włoszech, szczególnie na Sycylii takie legumi jada się do 2 razy w
tygodniu, a w okresach pory deszczowej- u nas zima- nawet do 4 razy w
tygodniu.
Ja
do mojej gotowej już mieszanki, którą przywiozłam z Włoch-
dołożyłam szklankę fasolki Mung, którą dostałam od Skworcu TUTAJ FASOLA MUNG
MUNG jest
jedną z najbardziej wartościowych gatunków fasoli!
Jest doskonałym źródłem białka
roślinnego. Stosuje
się ją w leczeniu nadciśnienia, wrzodów żołądka i jelit, przy
problemach z układem moczowym.
Stosowana
jest również w leczeniu zatruć pokarmowych, zatruć ołowiem i
pestycydami, czyraków i udarów słonecznych, zapalenia spojówek i
obrzęków – szczególnie kończyn dolnych.
Fasolka
mung doskonale oczyszcza wątrobę i usuwa wszelkie toksyny z
organizmu, dlatego często jest wykorzystywana we wszelkiego rodzaju
dietach oczyszczających organizm.
Ze
względu na dużą zawartość białka jest doskonałym produktem dla
wegetarian czy wegan.
Zastosowałam
kilka przypraw Skworcu..i wyszła mi rzecz genialna!
Pyszna
fasolowa , gęsta zupa, ze wspaniałych i naturalnych składników.
Ale
po kolei...
Składniki
- mix groszków i grochów inaczej LEGUMI
- fasola Mung Skworcu ok.szklanki
- liście kolendry Skworcu 2 łyżeczki
- przyprawa do fasolki Skworcu 4 łyżeczki
- papryka płatki zielone Skworcu 2 kopiaste łyżki
- pieprz ziołowy Skworcu 2 łyżeczki
- seler naciowy
- marchewka
- czosnek
- cebula
- 3 duże pomidory bez skórki
- sól
- oliwa z oliwek
- liście bazylii
Przechodzimy
do wykonania.
Najpierw
płuczemy legumi kilka razy . Dodajemy fasolę mung.
Następnie
dolałam wody, wsypałam kolejno – kolendrę i przyprawę do
fasolki.
Dodałam marchewkę, selera naciowego i czosnek pokrojone w kawałeczki.
I
nastawilam.Użyłam do gotowania CC Major Kenwood i gotowałam około 2 godziny w około 100 stopniach. Gotowałam- hmm...właściwie samo się gotowało.
Następnie....
Międzyczasie
rozgrzałam oliwę z oliwek w rondlu i wrzuciałm poszatkowaną
cebulę.
Dołożyłam
pomidory obrane ze skórki, uprzednio sparzone.
Rozgniotłam..ubijakiem
do ziemniaków, wymieszałam i przykryłam. Do uduszenia.
Po
chwili dodałam papryka płatki zielone Skworcu i pieprz ziołowy
Skworcu- musicie próbować. Każdy ma swój indywidualny smak.
Przykryłam
i dusiłam.
Po chwili ugotowane legumi wlałam do moich pomidorów.
Wymieszałam
i...przykryłam by gotować jeszcze około pół godzinki na bardzo
malutkim ogniu.
Dodałam
listki bazylii.
Wyłączyłam
gaz i zostawiłam na pół godziny aby wszystkie składniki się
przegryzły.
Fasolkowa
oczyszczająca- gotowa!
Pyszna,
pożywna i co najważniejsze- mega zdrowa!
Smacznego
!
Zaglądnijcie
na FB
SKWORCU
i
do sklepu, bo warto. Sami zobaczycie ,że warto !
Komentarze
Prześlij komentarz
Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!