Ciasto bananowe z goją i żurawiną- idealne i zdrowe na Święta
To
ciasto pokochacie na pewno!
Jest
syte, wyjątkowo zdrowiem nadziane.Jak je zobaczyłam na blogu 
Składniki
na formę o średnicy 27 cm
- 4 dojrzałe banany
 - półtorej szklanki maślanki
 - 3 jaja od kurki wolnej
 - 450 g mąki orkiszowej lub pszennej,ale może być nawet kokosowa czy jaglana.
 - 1 płaska łyżeczka kurkumy
 - 1 płaska łyżeczka sody
 - 1 płaska łyżeczka cynamonu
 - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 - pół szklanki suszonej żurawinySkworcu
 - pół szklanki wiórków kokosowych
 - orzechy laskowe lub włoskie według uznania do kruszonki
 - 1 czubata łyżka cukru trzcinowego nierafinowanego
 - 10 daktyli bez pestek
 - 3 łyżki suszonych jagód goji Skworcu
 
Najpierw
nagrzej piekarnik do około 180 stopni.
Jednego
banana pokrój w plasterki i połóż na papierze do pieczenia, posyp
niewielką ilością cukru i piecz ok. 15 minut, aż powstaną chipsy
bananowe. Odłóż.
Migdały
potnij na 3 części, daktyle pokrój w plasterki, białka oddziel od
żółtek.
Żółtka
utrzyj z cukrem na puszystą masę i powoli dodawaj mąkę , nie
przerywając miksowania, następnie kurkumę, cynamon i proszek do
pieczenia, sodę i zmiksuj wszystkie składniki dodając powoli
maślankę. 
Następnie
dodaj banany i miksuj -aż powstanie gładka masa.Dodaj do ciasta
jagody goji , daktyle i migdały.
Białka
ubij na sztywno ze szczyptą soli .Dodaj do ciasta i wymieszaj
delikatnie łopatką.
Przelej
do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz
około 35 minut w temperaturze 180 stopni , jeśli potrzeba więcej
piecz kolejne 10 minut.
Sprawdz
wykałaczką czy ciasto jest dobrze wypieczone.
Zrób
polewę jeśli chcesz i udekoruj siekanymi orzechami i chipsami bananowymi.
Na
zdrówko!


Cudowne ciacho :-) ja uwielbiam takie słodkości :-)
OdpowiedzUsuńZapowiada się ciekawie :)
OdpowiedzUsuń