Moi
Drodzy , ciasto pyszne przedstawiam! Bezstresowe, łatwe i widowiskowe.
Na
pewno znacie! Ja robiłam je już z borówką kiedyś, ale miało jasne
ciasto. Dlatego postanowiłam zrobić ciasto ciemne i z porzeczką.
Jest to ciasto idealnie skomponowane, to ciasto, które Was orzeźwi
i zaskoczy. Pozytywnie.
Istnieje
jego wiele wersji na internecie. Ja poszłam tropem
Kulinarnej Maniusi i dotarłam do przepisu
My simple kitchen, gdzie lekko zmodyfikowałam składniki, ale i tak jest pysznie.
Będziemy
potrzebowali formy o wymiarach mniej więcej 25 x 30 cm.
Mamy
sezon na czerwoną porzeczkę, więc ciasto jak najbardziej w
temacie.
Warto
je zrobić, zniknie szybko, bo jest pyszne!
Składniki:
Ciasto:
Składniki:
Ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 250 g masła
- 1 szklanka cukru trzcinowego Demerara Symbio
- 4 żółtka
- 2 łyżki kakao
- 1 cukier wanilinowy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
Masa
śmietanokwo - kokosowa:
- 4 białka
- 1 szklanka cukru
- 2 budynie śmietankowe bez cukru
- 500 ml kwaśnej śmietany 18%
- 150 g wiórków kokosowych
- 3 szklanki czerwonych porzeczek
Najpierw
wykonujemy ciasto.
Mnie
pomógł robot.
Ze
składników na ciasto zagniatamy kulę.
Dzielimy
ją w proporcji 60 % i 40 %. Obydwie porcje zawijamy w folie spożywczą i wkładamy do zamrażarki na 2 godziny.
Pierwszą
część, tę większą, ścieramy na dużych oczkach wprost na
blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
I
pieczemy w 200 stopniach około 20 minut. Upieczone ciasto wyciągamy
z piekarnika i pozostawiamy na 5 minut.
Międzyczasie
robimy masę kokosowo - śmietankową.
Ubijamy
białka na sztywno i dosypujemy bardzo powoli cukier, aż do
powstania lśniącej bezy. Dołożyć śmietanę, wymieszać łopatką.
Na koniec dodać wiórki oraz budynie. Wymieszać delikatnie łopatką.
Wyłożyć
gotową masę na spód czekoladowy i wyrównać.
Na
masę wysypać porzeczki – suche i czyste.
Na
tarce o dużych oczkach zetrzeć drugie ciasto.
Piec
w 180 stopniach około godziny.
Wyjąć
z piekarnika, wystudzić i posypać cukrem pudrem.
Ja
przechowywałam ciasto w lodówce, gdyż schłodzone ma niesamowity
smak, orzeźwia i jest po prostu rewelacyjne.
Smakowicie się prezentuje :) ciasto z cukrem trzcinowym ma zdecydowanie lepszy smak, lekko karmelowy :)
OdpowiedzUsuńCudownie się upiekło, podkradam duży kawałek :-)
OdpowiedzUsuńFajne takie słodko-kwaśne!
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne ciasto.
OdpowiedzUsuńSuper ciasto :) uwielbiam połaczenie słodkiego ciasta i kwaśnych porzeczek :)
OdpowiedzUsuńPolecam, bo jest przepyszne! :)
OdpowiedzUsuńW przepisie w skladnikach masy śmietanowo-kokosowej nie wymieniono białek i budyniu o których mowa póżniej w sposobie przygotowania.Domyślam się ,że 4 biała ,bo tyle cwcześniej było żółtek do ciasta ale co z tym budyniem,jeden czy dwa?
OdpowiedzUsuńpieczę się ...jestem ciekawa czy mi się uda.pachnie niesamowicie.
OdpowiedzUsuńA czy można teraz dać zamiast porzeczek mrożone maliny ?
OdpowiedzUsuńJak myślisz będzie dobre?
Jasne, mogą byc maliny, borówka amerykańska, itp Pozdrawiam!
UsuńŚlinka cieknie na sam widok :)
OdpowiedzUsuńCudnie wygląda, a porzeczka powoduje ślinotok :) Musi być niesamowite!
OdpowiedzUsuńNigdy nie spotkałam się z cukrem trzcinowym w słoiku :)
OdpowiedzUsuńO zła kobieto bez serca. Brak mi sił na stanie w kuchni, a Ty zrobiłaś mi takiego smaka... Wygląda obłędnie!
OdpowiedzUsuńWygląda po prostu obłędnie <3 Koniecznie muszę zrobić i to już na dniach :D Tylko porzeczki muszę zastąpić innymi owocami :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło, Agness:)
O matko jak to wygląda apetycznie, już bym jadła. Mniam. Zapisuje sobie przepis, bo na bank go od ciebie wykorzystam
OdpowiedzUsuńCo za pyszności mi tu dzis serwujesz :) ja jestem uzależniona od ciast i wszystkiego co słodkie :) dziekuje za przepis i ciasteczko bede robić bo wyglada obłednie...
OdpowiedzUsuńZnam to ciasto właśnie z internetu.Ale u Ciebie wygląda wręcz niebiańsko. Szkoda, że już po porzeczkach ani śladu...
OdpowiedzUsuńNie piekę ciast, bo nie umiem.
OdpowiedzUsuńAle czytam, patrzę, podjadam.
Wygląda bardzo apetycznie i teraz bym zjadła.
Pozdrawiam :-)
Irena-Hooltaye w podróży
Ciasto wygląda naprawdę smakowicie. Lubię połączenia budyniu i owoców w ciastach.
OdpowiedzUsuńSmacznie i jakże kolorowo, fantastyczne ciasto na lato, bo niestety porzeczek już teraz nie znajdę o tej porze roku. Ale czekaj, widziałam ostatnio w sklepie mrożone czarne porzeczki Hortexu, czy one tez się nadadzą ?
OdpowiedzUsuńWygląda nieziemsko. Też chciałam się dopytać o te budynie, bo w składnikach ich nie ma. Jak będę mieć porzeczki, to koniecznie zrobię :D
OdpowiedzUsuńMoje smaki. Chętnie je za tydzień przygotuję na urodziny wnusi. Ale cudne!
OdpowiedzUsuń