Jabłecznik na kruchym cieście - szybki i pyszny!
To
najlepszy jabłecznik mojej mamy. Robi go zawsze wtedy, kiedy goście
się zapowiadają nieoczekiwanie. Jabłecznik można jeść ciepły!
Ten
smak przypomina mi dzieciństwo.Pamiętam jak wyjadałam to cudo łyżką, prosto z blachy !
Składniki
- 380 g mąki pszennej
- pół szklanki cukru pudru lub mniej
- 250 g miękkiego masła
- 4 żółtka lub 3 całe jaja ,jak wolicie
- półtorej łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 opakowanie cukru wanilinowego tego małego
- 2 kg jabłek lub duży słoik, a nawet półtora słoika jabłek prażonych
Składniki
na ciasto wyrób tak, aby powstała kula. Mnie pomógł robot z hakiem
do ciasta.
Ciasto
podziel na dwie części – 60 % i 40%, tę mniejszą część
zawinąć w folię, włożyć do zamrażarki na pół godziny.
Większą
zaś rozwałkować i obkleić nią prostokątną formę do ciasta
wyłożoną papierem do pieczenia .Jeśli nie daj Boże ciasto będzie się kleiło do rąk,to po prostu nie wałkujcie ,ale bezstresowo wylepcie ręcznie i już.
Jeśli
korzystacie z jabłek, to je umyjcie ,obierzcie i pokrójcie w
kostkę. Przesmażcie w rondlu z odrobiną wody lub bez, zależy od jabłek...i cynamonu. Smażyć
około 20 minut, jeśli jabłka są kwaśne, dodać cukru do smaku. U mnie w domu ostrożnie z cukrem się postępuje, bo mamy cukrzyka. Im mniej cukru tym lepiej...
Wychłodzić
jabłka. Jeśli zrobicie jabłka dzień wcześniej to...nawet lepiej.Żeby jabłka nie były rzadkie można dodać kisiel jabłkowy lub 3 łyżeczki skrobi ziemniaczanej !
Wychłodzone
wyłożyć na niepodpieczony spód- jeśli chcecie podpieczcie go 10
minut, ale nie jest to konieczne. Jeśli chcecie, to oczywiście możecie podsypać spód odrobiną bułki tartej ;-) To patent babci.
Wyrównać
jabłka i zetrzeć na nie ciasto z zamrażarki , na dużych oczkach.
Piec
w nagrzanym do 185 stopni piekarniku,u mnie elektryczny, około 50 minut.
Tak
, aby wierzch pięknie się zezłocił.
Uwaga! W lecie ciasto piecze się o wiele szybciej. Na Sycylii pewne ciasto piekłam w 150 stopniach niecałe 20 minut, w Polsce to samo identyczne, w 165 i 40 minut!
Uwaga! W lecie ciasto piecze się o wiele szybciej. Na Sycylii pewne ciasto piekłam w 150 stopniach niecałe 20 minut, w Polsce to samo identyczne, w 165 i 40 minut!
Ot
i cała filozofia, jabłecznik gotowy!
Uwielbiam jableczniki na kruchym ciescie. A jakiej duzej blaszki pani uzyla?Jutro bede piekla😊
OdpowiedzUsuńI tu akurat klops jest. Mam 4 i nie pamietam w której piekłam, ale wiem, że każda będzie do tego dobra :-) bo w różnych piekłam...
UsuńUwielbiam ciasta z jabłkami, pyszności :-)
OdpowiedzUsuń..to ciasto powstało na złość...borówkom :-P Zapraszam!
Usuńwygląda smakowicie :-)
OdpowiedzUsuń..i pysznie znika! Dziękuję!
UsuńCiasto w blaszce smaruję białkiem potem wykładam jabłka, na pewno nie będzie zakalca.
OdpowiedzUsuńSuper patent :-) Ja lekko podsypuje bułką tartą :-) Ale Twój zastosuję niebawem !
Usuńpolecam pycha ---a zapach -cudowny .Jabłecznik dla każdego.
OdpowiedzUsuń...i najgorzej jest się...po prostu opanować jak się go je!
Usuńdziękuje za przepis, jest różnica całe jajka lub żółtka--jak będzie lepiej.Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńNajlepiej rozdzielić, czyli żółtka, ale i tak i tak jest smacznie!
UsuńIle to jest 380 g mąki
OdpowiedzUsuń38 dkg
Usuńszklanka ma 170g przelicznik łatwy ;)
Usuń558 ml :)
UsuńPiec z termoobiegiem w piekarniku elektrycznym, czy bez? Podejmuję próbę 150 stopni z termoobiegiem.
OdpowiedzUsuńU mnie bez termoobiegu :-(
UsuńRobiłam u babciu w piecu kaflowym opalanym drewnem, wczoraj i wyszło. Trzeba było zaglądać tylko od czasu do czasu.... Użyłam papierówek, które dusiłam aby odparował sok..dodałam mnóstwo cynamonu!
Usuńzachcialo mi sie!!! wlasnie jestem na ostatnim etapie czyli tarcie drugiej kulki ciasta,dodalam do jablek duza garsc posiekanych orzechow wloskich,potem do pieca i tylko czekac jak na zmilowanie kiedy wyjdzie z pieca mam nadzieje ze bedzie dobry
UsuńJestem mloda i dopiero ucze sie gotować. Przepis wydaje sie prosty ! Jutro chce zrobic jabłecznik. Uwielbia go moja mama i moj chlopak. Mam nadzieje ze mi sie uda, trzymjacie kciuki. Hehe
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
trzymam!
UsuńCiasto wyszło idealne, dziękuję za przepis.
OdpowiedzUsuńDałam 4 żółtka, bo nie powinno się dawać białek do kruchego ciasta.
Piekłam 45 min bez termoobiegu, ostatnie 5 minut z termoobiegiem, bo dół już był wypieczony, a góra wciąż zbyt blada.
Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt.
A jakie wymiary blachy?
OdpowiedzUsuńTo jest porcja na tortownicę. Przynajmniej ja użyłem torownicy.
UsuńKażda będzie dobra...będzie wyższy lub nieco niższy, bez obaw....
Usuńsuper ciasto polecam
OdpowiedzUsuńWitam,każdy ma swój jakiś patent.Ja 60g zwykłe herbatniki kruszę na bardzo drobno blenderem i posypuję na ciasto i na to wykładam masę jabłkową. A do schłodzonej masy jabłkowej daję 2 łyżki bułki tartej i dokładnie mieszam.Wtedy podczas pieczenia nadmiar soku wsiąka w bułkę tartą i masa jabłkowa jest bardziej zwarta. Pozdrawiam Halina
OdpowiedzUsuńDzięki za przepis! Zrobiłam - pycha! Wszystkie ilości składników i czas pieczenia dokładnie się sprawdziły, tylko mrożenie u mnie dłużej trwało (ponad godzinę, w zamrażarce ustawionej na minus 15 st. C). Dałam całe jajka - ciasto wyszło kruchutkie - palce lizać! :-) Pozdrawiam ciepło!
OdpowiedzUsuńNie mogło być inaczej!! Super!
UsuńProszę o podpowiedź, co robię źle. Robiłam wszystko wg przepisu, a ciasto wyszło rzadkie, kleiło się do rąk. Za chwilkę spróbuję je upiec ale mam mieszane uczucia. Dlaczego tak się dzieje?
OdpowiedzUsuńTego nie potrafię powiedzieć. Jeśli trochę się klei wystarczy potrzepać dłonie mąką, jak talkiem,powinno pomóc.Może za długo było wyrabiane?
UsuńCiasto trzeba bardzo delikatnie i szybko wyrabiac. Nie przyciskać. Wtedy nie powinno sie kleic. Ja zrobiłam i wyszło bardzo dobre. Bez podpiekania spodu.
UsuńSzybko i energicznie i co ważne, nie zniechęcać się!
UsuńPo schłodzeniu dolną część ciasta kroję na plasterki, układam na blachę i palcami sklejam kawałki.
Usuńprzepis prosty a jabłecznik bardzo dobry polecam >>>>>>>>>>>>>>>>>>
OdpowiedzUsuńprzepis prosty a jabłecznik bardzo dobry polecam >>>>>>>>>>>>>>>>>>
OdpowiedzUsuńwlasnie robie ,pomoglam sobie mikserem ciasto bylo troszke klejace....(ktos pisal ze tez mial ten sam problem) zobaczymy co z tego bd mam nadzieje ze wyjdzie pyszne pozdrawiam
OdpowiedzUsuńCiasto wyszło bardzo klejące nie dało się w ogóle rozwałkować można było tylko wykleić spód blaszki (robiłam z 3 jajek) i bałam się że wyjdzie jeden wielki zakalec, jednak upiekło się super i połowa znikła jeszcze na ciepło :) bardzo polecam przepis :)
OdpowiedzUsuńNajważniejsze że się udało :-)
UsuńRobiłam kilka razy i u mnie też się takie coś pojawiło, ale nie należy się zniechęcać...można wyklejać spokojnie. To stary przepis , więc w tych czasach z których pochodzi ludzie musilei sobie to wyklejać i piekli w piecu kaflowych bez zegarków, bez temperatury, na czuja :-P
UsuńZrobiłem raz później drugi i kolejny dziękuję za przepis dużo nie trzeba żeby się cieszyć życiem z szarlotka na talerzu
OdpowiedzUsuńna jaką to jest blache ? tą prostokątną dużą ?
OdpowiedzUsuńDokładnie ;-) Ja mam kilka różnych wymiarów, każda jest dobra...;-)
UsuńA jeśli mi nie wyrósł spod? Po godzinie pieczenia ciasto jest surowe..
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za ten przepis! Mój tata uwielbia jabłeczniki. Najlepszy na świecie robi z kolei mój dziadek! Ale Pani przepis jest również wyśmienity! Robiłam jabłeczniki z różnych przepisów, ale wszystkim czegoś brakowało. Aż do dzisiaj! Podsumowując: ja zrobiłam z całymi jajkami, mimo, iż znam zasadę co do żółtek. Jednak nie lubię marnotrawstwa, a nie miałam pomysłu co zrobić z białkami...(nie lubię piany z białek na jabłeczniku) dlatego zrobiłam z całych i wyszło faktycznie, wyśmienicie 😊 Tym większe zadowolenie! Szczerze wszystkim polecam! Bardzo cenię sobie przepisy, którym niczego nie brakuje. Mam swoją listę "the best" i ten przepis dopisuję do tej listy! 😊 Pozdrawiam smacznie!
OdpowiedzUsuńAlicja
Dziękuję za komentarz. Ciasto było wyśmienite! Na pewno!Spróbuję Pani patentu z jajkami!Dobrego Roku!
UsuńJeśli zostają mi białka to mrożę je, a potem robię beziki, albo wykorzystuję do klarowania galaretki. Mrożenie w ogóle im nie szkodzi. Zbieram sobie pojemniczki od galaretek z drobiu i one służą mi do zamrażania.
UsuńJabłecznik upieczony, jego zapach unosił się w kuchni cała noc... Kierując mojego męża w stronę piekarnika... Gdzie go schowalam... :) Przepis prosty a jaki wspaniały. Spód kruchy zrobiłam tylko z żółtek na tortownicy, wyciągając ciasto troszkę na boki. Jabłka ligol ok 1,5 kg jak kto woli, bardzo dobre. Piekłam w 180 st z termoobiegiem, ok 50 min.... Pozdrawiam, trafia do ulubionych i sprawdzonych
OdpowiedzUsuńDziękuję, nos męża na pewno jest dobrego gustu. Ja przyznaję...zaczynam go jeść na ciepło, nie mogę się opanować. Brzegi są najlepsze, po prostu jak pietki w świeżycm chlebie, zawsze ja podejmuję piewrszy kęs :-P
UsuńIle czasu i w ilu stopniach piec w piekarniku elektrycznym? Bardzoo ważne :/
OdpowiedzUsuńIle czasu i w ilu stopniach piec w piekarniku elektrycznym? Bardzoo ważne :/
OdpowiedzUsuńIle czasu i w ilu stopniach piec w piekarniku elektrycznym?
OdpowiedzUsuńW przepisie jest podane ;-) Piec w nagrzanym do 185 stopni piekarniku, około 50 minut. Piekłam w elektrycznym ;-)
UsuńNie posiadam blaszki mam tortownicę wyjdźie w niej ?
OdpowiedzUsuńJasne, będzie miało tylko trochę inny kształt, to wszystko. Smak bez zmian ;-)
UsuńŻeby jabłka nie były rzadkie można dodać kisiel jabłkowy lub 3 łyżeczki skrobi ziemniaczanej :)
OdpowiedzUsuńZgadza się!
UsuńMam pytanie czy zamiast jabłka kroić w kostkę i przesmażać w rądelku to można zetrzeć jabłka w plasterki wycisknąć z soku i położyć na cieście
OdpowiedzUsuńMożna
UsuńŚwietny przepis.Radzę dodawać same żółtka.Wydaje mi się że bardziej się klei z całymi jajkami.Pozatym używam wagi także mi się ciasto nie klei bo składników jest tyle ile potrzeba.A i żadnej modyfikacji typu margaryna lub miks zamiast masła.Wtedy to dopiero mamałyga wychodzi🙂
OdpowiedzUsuńRacja!
UsuńNajgorszy przepis jaki widziałam. Użyłam tych samych proporcji podanych składników. Ciasto jest za mało słodkie. Tak jak zawsze wychodził mi jabłecznik, tak ten z tego przepisu nadaje się jedynie do śmietnika. Jest niezjadliwy. Nawet pies by go nie tknął.
OdpowiedzUsuńZa słodkie? Kwestia kubków smakowych. Anonimie,proszę spróbować z "tych innych przepisów" i tych się trzymać kurczowo. Zwierzętom raczej nie podajemy ciasta. Ale co dom to obyczaj... ;-)
Usuń...a poza tym u nas w domu jest cukrzyk,więc raczej nie szalejemy z cukrem ;-)
UsuńI po co kąśliwości? Piecz, co lubisz!!!
UsuńNajlepszy przepis, właśnie jestem na działce i zbieram jabłka na kolejne ciasto z tego przepisu.. :) polecam!
OdpowiedzUsuńDziękuję! Smacznego!
Usuń... i tym samym ..kurcze chyba ponownie go zrobię !
Usuńw ciastach szczególnie uważam na cukier i z reguły daje zawsze mniej niż w przepisie. tutaj dałam tak jak pisze i nie mogłam się oderwać od wypieczonego jabłecznika, idealne ciasto dla mnie i mojej rodzinki. dzisiaj robię kolejny jabłecznik i już zapisałam sobie przepis-REWELACJA :)
OdpowiedzUsuńMuszę go zrobić bo wygląda zajeb...e !
OdpowiedzUsuńKrzysztofie, nie powinieneś się powstrzymywać ;-) Jest zajebisty zapewniam :-P
UsuńDzisiaj robię i na pewno będzie pyszne
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis. Właśnie upiekłam ciacho😊 Ciasto przepyszne i kruche.
OdpowiedzUsuńRobiłam już parę razy. Jest pyszny😊
OdpowiedzUsuńCiasto upieczone👍...wyszło pyszne😋...trochę niskie i słodkie mimo że dałam mniej cukru niż w podanym przepisie...kruchutkie..palce lizac😋
OdpowiedzUsuńW przepisie pisze 1opakowanie cukru waniliowego ale nie pisze ile gramow ma miec to opakowanie ..a są różne 😉
Faktycznie można zmniejszyć ten cukier, cukier wanilinowy ten malutki. Faktycznie są też duże, a po co tyle prochu ;-)
UsuńZrobilam z 3 calych jaj i 200g masła, ciasto wyrabiał robot , bylo kleiste ale podsypalam odrobine mąki i skleiłam w kule już rękoma.Sam spod podpieklam 10 min .Wyszlo super ! Naaet lepiej mi smakuje tdn spod z calych jaj niz z samych zoltek.Polecam
OdpowiedzUsuńJuż mnie kupiłaś, bo uwielbiam jabłeczniki w każdej odsłonie. Faktycznie Twój przepis jest łatwy i szybki. Z przyjemnością wykorzystam go przy najbliższej okazji :)
OdpowiedzUsuńJeszcze nie robiłam, a mam ochotę, może nie teraz, ale jak będzie więcej jabłek, taki od początku do końca z przepisu i domowy, bo aż ślinka cieknie do tych zdjęć.
OdpowiedzUsuńJabłecznik to ja uwielbiam i mogę to ciasto jeść cały czas :) przepis z chęcią wypróbuje :)
OdpowiedzUsuńNo i narobiłaś mi apetytu. Chyba jutro upiekę, bo jabłuszka tak tęsknie patrzą na mnie 😉😊
OdpowiedzUsuńA ja właśnie szukałam przepisu na cos pysznego, prostego i szybkiego do upieczenia na powrót Męża z trasy :) przepis zapisuję, chętnie wypróbuję :) lubimy wszystko co z jabłkami, na pewno będzie nam smakować :)
OdpowiedzUsuńWygląda przesmacznie!
OdpowiedzUsuńNa pewno skorzystam z przepisu. Uwielbiam ciasta z jabłkami. I z małą ilością cukru.
Pozdrawiam Kasiu!
Kocham jabłecznik. Będę musiała go zrobić kiedyś 😀
OdpowiedzUsuńBardzo lubię ciasta z jabłkami. Jabłecznik, jabłka pieczone i racuchy z jabłkami mogłabym jeść codziennie
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszelakie jabłeczniki. A ten jest prawie identyczny z moim ulubionym przepisem. I potwierdzam, wychodzi obłędnie. Pycha.
OdpowiedzUsuńBardzo lubię taki jabłecznik, a najbardziej właśnie ciepły ;-) z gałką waniliowych lodów :-)
OdpowiedzUsuńJa raczej robię jabłecznik sypany, aby trwało to jak najszybciej. Jabłka zazwyczaj mam już posmażone w słoikach (swoje lub od mamy). Może jednak tym razem wrócę do klasycznego przepisu...? Spróbuję, bo uwielbiam wszelkie szarlotki :D
OdpowiedzUsuńPrzypomniałaś mi ten jabłecznik. Moja mama go nam robiła. Jakie miłe wspomnienie ☺️
OdpowiedzUsuńSmakowite zdjęcia i jaki cudny blog bardzo mi się tu podoba
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło !
UsuńJa sobie popatrzę, bo każda gotuje, piecze, a ja jestem antytalent, jeżeli chodzi o pieczenie ciast.Mama piekła, a ja zawsze lubiłam jeszcze ciepłe ciasta podjadać.
OdpowiedzUsuńTaki jabłecznik wyjątkowo lubię, pychota.Ciast praktycznie nie jadam od wielu lat, bo nie lubię słodyczy, ale na to ciasto bym się skusiła.
Pozdrawiam!
Irena-Hooltaye w podróży
Wygląda obiecująca, tym bardziej, że szybki i bez podpiekania spodu, muszę wypróbować, ale jeszcze nie mam jabłek. Kiedyś zrobię. Mogę też w sumie kupić, ale swoje lepsze.
OdpowiedzUsuńDawno nie piekłam jabłecznika, a Twój wygląda smakowicie 😍
OdpowiedzUsuńMoja mama robiła podobny... Tylki jabłka miała juz zawsze przygotowane w słoikach. Ach jak miło było wrócić do wspomnień. Zrobię ☺️
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszelkie ciasta z jabłkami, ale nigdy nie dodaję proszku do pieczenia. Tak uczyła mnie Mama i Babcia.
OdpowiedzUsuńSpróbuję bez proszku do pieczenia
UsuńRobię drugi raz przepis i ciasto przepyszne 😘👍😏
OdpowiedzUsuńJest mi niezmiernie miło
Usuńrewelacyjne ciasteczko zrobiła będę korzystać
OdpowiedzUsuńCzy ciasto powinno się kleić? Kruszonkę robiłam ręcznie bo nie dało si3 jej zetrzeć mimo że ciasto było w zamrażarce
OdpowiedzUsuńCiasto może się kleić, można pominąć białka dodając same żółtka. Czasem wszystko zależy właśnie od jaj ;-)
UsuńCzy to ciasto ma być takie tłuste ??
OdpowiedzUsuńTłuste nie, ale na pewno zadziornie maślane :-)
Usuń