Jabłecznik na kruchym cieście - szybki i pyszny!

jabłecznik,ciasto z jabłkami,szarlotka,placek z jablkami,pyszne ciasto na niedziele, latwe ciasto,


To najlepszy jabłecznik mojej mamy. Robi go zawsze wtedy, kiedy goście się zapowiadają nieoczekiwanie. Jabłecznik można jeść ciepły!
Ten smak przypomina mi dzieciństwo.Pamiętam jak wyjadałam to cudo łyżką, prosto z blachy !



Składniki
  • 380 g mąki pszennej
  • pół szklanki cukru pudru lub mniej
  • 250 g miękkiego masła
  • 4 żółtka lub 3 całe jaja ,jak wolicie
  • półtorej łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego tego małego
  • 2 kg jabłek lub duży słoik, a nawet półtora słoika jabłek prażonych
jabłecznik,ciasto z jabłkami,szarlotka,placek z jablkami,pyszne ciasto na niedziele, latwe ciasto,


Składniki na ciasto wyrób tak, aby powstała kula. Mnie pomógł robot z hakiem do ciasta.
Ciasto podziel na dwie części – 60 % i 40%, tę mniejszą część zawinąć w folię, włożyć do zamrażarki na pół godziny.
Większą zaś rozwałkować i obkleić nią prostokątną formę do ciasta wyłożoną papierem do pieczenia .Jeśli nie daj Boże ciasto będzie się kleiło do rąk,to po prostu nie wałkujcie ,ale bezstresowo wylepcie ręcznie i już.
Jeśli korzystacie z jabłek, to je umyjcie ,obierzcie i pokrójcie w kostkę. Przesmażcie w rondlu z odrobiną wody lub bez, zależy od jabłek...i cynamonu. Smażyć około 20 minut, jeśli jabłka są kwaśne, dodać cukru do smaku. U mnie w domu ostrożnie z cukrem się postępuje, bo mamy cukrzyka. Im mniej cukru tym lepiej...

Wychłodzić jabłka. Jeśli zrobicie jabłka dzień wcześniej to...nawet lepiej.Żeby jabłka nie były rzadkie można dodać kisiel jabłkowy lub 3 łyżeczki skrobi ziemniaczanej !
Wychłodzone wyłożyć na niepodpieczony spód- jeśli chcecie podpieczcie go 10 minut, ale nie jest to konieczne. Jeśli chcecie, to oczywiście możecie podsypać spód odrobiną bułki tartej ;-) To patent babci.
Wyrównać jabłka i zetrzeć na nie ciasto z zamrażarki , na dużych oczkach.
Piec w nagrzanym do 185 stopni piekarniku,u mnie elektryczny, około 50 minut.
Tak , aby wierzch pięknie się zezłocił.
Uwaga! W lecie ciasto piecze się o wiele szybciej. Na Sycylii pewne ciasto piekłam w 150 stopniach niecałe 20 minut, w Polsce to samo identyczne, w 165 i 40 minut! 

Ot i cała filozofia, jabłecznik gotowy!

jabłecznik,ciasto z jabłkami,szarlotka,placek z jablkami,pyszne ciasto na niedziele, latwe ciasto,

Komentarze

  1. Uwielbiam jableczniki na kruchym ciescie. A jakiej duzej blaszki pani uzyla?Jutro bede piekla😊

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I tu akurat klops jest. Mam 4 i nie pamietam w której piekłam, ale wiem, że każda będzie do tego dobra :-) bo w różnych piekłam...

      Usuń
  2. Uwielbiam ciasta z jabłkami, pyszności :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ..to ciasto powstało na złość...borówkom :-P Zapraszam!

      Usuń
  3. wygląda smakowicie :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasto w blaszce smaruję białkiem potem wykładam jabłka, na pewno nie będzie zakalca.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super patent :-) Ja lekko podsypuje bułką tartą :-) Ale Twój zastosuję niebawem !

      Usuń
  5. polecam pycha ---a zapach -cudowny .Jabłecznik dla każdego.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ...i najgorzej jest się...po prostu opanować jak się go je!

      Usuń
  6. dziękuje za przepis, jest różnica całe jajka lub żółtka--jak będzie lepiej.Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najlepiej rozdzielić, czyli żółtka, ale i tak i tak jest smacznie!

      Usuń
  7. Ile to jest 380 g mąki

    OdpowiedzUsuń
  8. Piec z termoobiegiem w piekarniku elektrycznym, czy bez? Podejmuję próbę 150 stopni z termoobiegiem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Robiłam u babciu w piecu kaflowym opalanym drewnem, wczoraj i wyszło. Trzeba było zaglądać tylko od czasu do czasu.... Użyłam papierówek, które dusiłam aby odparował sok..dodałam mnóstwo cynamonu!

      Usuń
    2. zachcialo mi sie!!! wlasnie jestem na ostatnim etapie czyli tarcie drugiej kulki ciasta,dodalam do jablek duza garsc posiekanych orzechow wloskich,potem do pieca i tylko czekac jak na zmilowanie kiedy wyjdzie z pieca mam nadzieje ze bedzie dobry

      Usuń
  9. Jestem mloda i dopiero ucze sie gotować. Przepis wydaje sie prosty ! Jutro chce zrobic jabłecznik. Uwielbia go moja mama i moj chlopak. Mam nadzieje ze mi sie uda, trzymjacie kciuki. Hehe
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciasto wyszło idealne, dziękuję za przepis.
    Dałam 4 żółtka, bo nie powinno się dawać białek do kruchego ciasta.
    Piekłam 45 min bez termoobiegu, ostatnie 5 minut z termoobiegiem, bo dół już był wypieczony, a góra wciąż zbyt blada.
    Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt.

    OdpowiedzUsuń
  11. A jakie wymiary blachy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To jest porcja na tortownicę. Przynajmniej ja użyłem torownicy.

      Usuń
    2. Każda będzie dobra...będzie wyższy lub nieco niższy, bez obaw....

      Usuń
  12. super ciasto polecam

    OdpowiedzUsuń
  13. Witam,każdy ma swój jakiś patent.Ja 60g zwykłe herbatniki kruszę na bardzo drobno blenderem i posypuję na ciasto i na to wykładam masę jabłkową. A do schłodzonej masy jabłkowej daję 2 łyżki bułki tartej i dokładnie mieszam.Wtedy podczas pieczenia nadmiar soku wsiąka w bułkę tartą i masa jabłkowa jest bardziej zwarta. Pozdrawiam Halina

    OdpowiedzUsuń
  14. Dzięki za przepis! Zrobiłam - pycha! Wszystkie ilości składników i czas pieczenia dokładnie się sprawdziły, tylko mrożenie u mnie dłużej trwało (ponad godzinę, w zamrażarce ustawionej na minus 15 st. C). Dałam całe jajka - ciasto wyszło kruchutkie - palce lizać! :-) Pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń
  15. Proszę o podpowiedź, co robię źle. Robiłam wszystko wg przepisu, a ciasto wyszło rzadkie, kleiło się do rąk. Za chwilkę spróbuję je upiec ale mam mieszane uczucia. Dlaczego tak się dzieje?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tego nie potrafię powiedzieć. Jeśli trochę się klei wystarczy potrzepać dłonie mąką, jak talkiem,powinno pomóc.Może za długo było wyrabiane?

      Usuń
    2. Ciasto trzeba bardzo delikatnie i szybko wyrabiac. Nie przyciskać. Wtedy nie powinno sie kleic. Ja zrobiłam i wyszło bardzo dobre. Bez podpiekania spodu.

      Usuń
    3. Szybko i energicznie i co ważne, nie zniechęcać się!

      Usuń
    4. Po schłodzeniu dolną część ciasta kroję na plasterki, układam na blachę i palcami sklejam kawałki.

      Usuń
  16. przepis prosty a jabłecznik bardzo dobry polecam >>>>>>>>>>>>>>>>>>

    OdpowiedzUsuń
  17. przepis prosty a jabłecznik bardzo dobry polecam >>>>>>>>>>>>>>>>>>

    OdpowiedzUsuń
  18. wlasnie robie ,pomoglam sobie mikserem ciasto bylo troszke klejace....(ktos pisal ze tez mial ten sam problem) zobaczymy co z tego bd mam nadzieje ze wyjdzie pyszne pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  19. Ciasto wyszło bardzo klejące nie dało się w ogóle rozwałkować można było tylko wykleić spód blaszki (robiłam z 3 jajek) i bałam się że wyjdzie jeden wielki zakalec, jednak upiekło się super i połowa znikła jeszcze na ciepło :) bardzo polecam przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najważniejsze że się udało :-)

      Usuń
    2. Robiłam kilka razy i u mnie też się takie coś pojawiło, ale nie należy się zniechęcać...można wyklejać spokojnie. To stary przepis , więc w tych czasach z których pochodzi ludzie musilei sobie to wyklejać i piekli w piecu kaflowych bez zegarków, bez temperatury, na czuja :-P

      Usuń
  20. Zrobiłem raz później drugi i kolejny dziękuję za przepis dużo nie trzeba żeby się cieszyć życiem z szarlotka na talerzu

    OdpowiedzUsuń
  21. na jaką to jest blache ? tą prostokątną dużą ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie ;-) Ja mam kilka różnych wymiarów, każda jest dobra...;-)

      Usuń
  22. A jeśli mi nie wyrósł spod? Po godzinie pieczenia ciasto jest surowe..

    OdpowiedzUsuń
  23. Bardzo dziękuję za ten przepis! Mój tata uwielbia jabłeczniki. Najlepszy na świecie robi z kolei mój dziadek! Ale Pani przepis jest również wyśmienity! Robiłam jabłeczniki z różnych przepisów, ale wszystkim czegoś brakowało. Aż do dzisiaj! Podsumowując: ja zrobiłam z całymi jajkami, mimo, iż znam zasadę co do żółtek. Jednak nie lubię marnotrawstwa, a nie miałam pomysłu co zrobić z białkami...(nie lubię piany z białek na jabłeczniku) dlatego zrobiłam z całych i wyszło faktycznie, wyśmienicie 😊 Tym większe zadowolenie! Szczerze wszystkim polecam! Bardzo cenię sobie przepisy, którym niczego nie brakuje. Mam swoją listę "the best" i ten przepis dopisuję do tej listy! 😊 Pozdrawiam smacznie!
    Alicja

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za komentarz. Ciasto było wyśmienite! Na pewno!Spróbuję Pani patentu z jajkami!Dobrego Roku!

      Usuń
    2. Jeśli zostają mi białka to mrożę je, a potem robię beziki, albo wykorzystuję do klarowania galaretki. Mrożenie w ogóle im nie szkodzi. Zbieram sobie pojemniczki od galaretek z drobiu i one służą mi do zamrażania.

      Usuń
  24. Jabłecznik upieczony, jego zapach unosił się w kuchni cała noc... Kierując mojego męża w stronę piekarnika... Gdzie go schowalam... :) Przepis prosty a jaki wspaniały. Spód kruchy zrobiłam tylko z żółtek na tortownicy, wyciągając ciasto troszkę na boki. Jabłka ligol ok 1,5 kg jak kto woli, bardzo dobre. Piekłam w 180 st z termoobiegiem, ok 50 min.... Pozdrawiam, trafia do ulubionych i sprawdzonych

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, nos męża na pewno jest dobrego gustu. Ja przyznaję...zaczynam go jeść na ciepło, nie mogę się opanować. Brzegi są najlepsze, po prostu jak pietki w świeżycm chlebie, zawsze ja podejmuję piewrszy kęs :-P

      Usuń
  25. Ile czasu i w ilu stopniach piec w piekarniku elektrycznym? Bardzoo ważne :/

    OdpowiedzUsuń
  26. Ile czasu i w ilu stopniach piec w piekarniku elektrycznym? Bardzoo ważne :/

    OdpowiedzUsuń
  27. Ile czasu i w ilu stopniach piec w piekarniku elektrycznym?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W przepisie jest podane ;-) Piec w nagrzanym do 185 stopni piekarniku, około 50 minut. Piekłam w elektrycznym ;-)

      Usuń
  28. Nie posiadam blaszki mam tortownicę wyjdźie w niej ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jasne, będzie miało tylko trochę inny kształt, to wszystko. Smak bez zmian ;-)

      Usuń
  29. Żeby jabłka nie były rzadkie można dodać kisiel jabłkowy lub 3 łyżeczki skrobi ziemniaczanej :)

    OdpowiedzUsuń
  30. Mam pytanie czy zamiast jabłka kroić w kostkę i przesmażać w rądelku to można zetrzeć jabłka w plasterki wycisknąć z soku i położyć na cieście

    OdpowiedzUsuń
  31. Świetny przepis.Radzę dodawać same żółtka.Wydaje mi się że bardziej się klei z całymi jajkami.Pozatym używam wagi także mi się ciasto nie klei bo składników jest tyle ile potrzeba.A i żadnej modyfikacji typu margaryna lub miks zamiast masła.Wtedy to dopiero mamałyga wychodzi🙂

    OdpowiedzUsuń
  32. Najgorszy przepis jaki widziałam. Użyłam tych samych proporcji podanych składników. Ciasto jest za mało słodkie. Tak jak zawsze wychodził mi jabłecznik, tak ten z tego przepisu nadaje się jedynie do śmietnika. Jest niezjadliwy. Nawet pies by go nie tknął.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Za słodkie? Kwestia kubków smakowych. Anonimie,proszę spróbować z "tych innych przepisów" i tych się trzymać kurczowo. Zwierzętom raczej nie podajemy ciasta. Ale co dom to obyczaj... ;-)

      Usuń
    2. ...a poza tym u nas w domu jest cukrzyk,więc raczej nie szalejemy z cukrem ;-)

      Usuń
    3. I po co kąśliwości? Piecz, co lubisz!!!

      Usuń
  33. Najlepszy przepis, właśnie jestem na działce i zbieram jabłka na kolejne ciasto z tego przepisu.. :) polecam!

    OdpowiedzUsuń
  34. w ciastach szczególnie uważam na cukier i z reguły daje zawsze mniej niż w przepisie. tutaj dałam tak jak pisze i nie mogłam się oderwać od wypieczonego jabłecznika, idealne ciasto dla mnie i mojej rodzinki. dzisiaj robię kolejny jabłecznik i już zapisałam sobie przepis-REWELACJA :)

    OdpowiedzUsuń
  35. Muszę go zrobić bo wygląda zajeb...e !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krzysztofie, nie powinieneś się powstrzymywać ;-) Jest zajebisty zapewniam :-P

      Usuń
  36. Dzisiaj robię i na pewno będzie pyszne

    OdpowiedzUsuń
  37. Świetny przepis. Właśnie upiekłam ciacho😊 Ciasto przepyszne i kruche.

    OdpowiedzUsuń
  38. Robiłam już parę razy. Jest pyszny😊

    OdpowiedzUsuń
  39. Ciasto upieczone👍...wyszło pyszne😋...trochę niskie i słodkie mimo że dałam mniej cukru niż w podanym przepisie...kruchutkie..palce lizac😋
    W przepisie pisze 1opakowanie cukru waniliowego ale nie pisze ile gramow ma miec to opakowanie ..a są różne 😉

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Faktycznie można zmniejszyć ten cukier, cukier wanilinowy ten malutki. Faktycznie są też duże, a po co tyle prochu ;-)

      Usuń
  40. Zrobilam z 3 calych jaj i 200g masła, ciasto wyrabiał robot , bylo kleiste ale podsypalam odrobine mąki i skleiłam w kule już rękoma.Sam spod podpieklam 10 min .Wyszlo super ! Naaet lepiej mi smakuje tdn spod z calych jaj niz z samych zoltek.Polecam

    OdpowiedzUsuń
  41. Już mnie kupiłaś, bo uwielbiam jabłeczniki w każdej odsłonie. Faktycznie Twój przepis jest łatwy i szybki. Z przyjemnością wykorzystam go przy najbliższej okazji :)

    OdpowiedzUsuń
  42. Jeszcze nie robiłam, a mam ochotę, może nie teraz, ale jak będzie więcej jabłek, taki od początku do końca z przepisu i domowy, bo aż ślinka cieknie do tych zdjęć.

    OdpowiedzUsuń
  43. Jabłecznik to ja uwielbiam i mogę to ciasto jeść cały czas :) przepis z chęcią wypróbuje :)

    OdpowiedzUsuń
  44. No i narobiłaś mi apetytu. Chyba jutro upiekę, bo jabłuszka tak tęsknie patrzą na mnie 😉😊

    OdpowiedzUsuń
  45. A ja właśnie szukałam przepisu na cos pysznego, prostego i szybkiego do upieczenia na powrót Męża z trasy :) przepis zapisuję, chętnie wypróbuję :) lubimy wszystko co z jabłkami, na pewno będzie nam smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  46. Wygląda przesmacznie!
    Na pewno skorzystam z przepisu. Uwielbiam ciasta z jabłkami. I z małą ilością cukru.
    Pozdrawiam Kasiu!

    OdpowiedzUsuń
  47. Kocham jabłecznik. Będę musiała go zrobić kiedyś 😀

    OdpowiedzUsuń
  48. Bardzo lubię ciasta z jabłkami. Jabłecznik, jabłka pieczone i racuchy z jabłkami mogłabym jeść codziennie

    OdpowiedzUsuń
  49. Uwielbiam wszelakie jabłeczniki. A ten jest prawie identyczny z moim ulubionym przepisem. I potwierdzam, wychodzi obłędnie. Pycha.

    OdpowiedzUsuń
  50. Bardzo lubię taki jabłecznik, a najbardziej właśnie ciepły ;-) z gałką waniliowych lodów :-)

    OdpowiedzUsuń
  51. Ja raczej robię jabłecznik sypany, aby trwało to jak najszybciej. Jabłka zazwyczaj mam już posmażone w słoikach (swoje lub od mamy). Może jednak tym razem wrócę do klasycznego przepisu...? Spróbuję, bo uwielbiam wszelkie szarlotki :D

    OdpowiedzUsuń
  52. Przypomniałaś mi ten jabłecznik. Moja mama go nam robiła. Jakie miłe wspomnienie ☺️

    OdpowiedzUsuń
  53. Smakowite zdjęcia i jaki cudny blog bardzo mi się tu podoba

    OdpowiedzUsuń
  54. Ja sobie popatrzę, bo każda gotuje, piecze, a ja jestem antytalent, jeżeli chodzi o pieczenie ciast.Mama piekła, a ja zawsze lubiłam jeszcze ciepłe ciasta podjadać.
    Taki jabłecznik wyjątkowo lubię, pychota.Ciast praktycznie nie jadam od wielu lat, bo nie lubię słodyczy, ale na to ciasto bym się skusiła.
    Pozdrawiam!
    Irena-Hooltaye w podróży

    OdpowiedzUsuń
  55. Wygląda obiecująca, tym bardziej, że szybki i bez podpiekania spodu, muszę wypróbować, ale jeszcze nie mam jabłek. Kiedyś zrobię. Mogę też w sumie kupić, ale swoje lepsze.

    OdpowiedzUsuń
  56. Dawno nie piekłam jabłecznika, a Twój wygląda smakowicie 😍

    OdpowiedzUsuń
  57. Moja mama robiła podobny... Tylki jabłka miała juz zawsze przygotowane w słoikach. Ach jak miło było wrócić do wspomnień. Zrobię ☺️

    OdpowiedzUsuń
  58. Uwielbiam wszelkie ciasta z jabłkami, ale nigdy nie dodaję proszku do pieczenia. Tak uczyła mnie Mama i Babcia.

    OdpowiedzUsuń
  59. Robię drugi raz przepis i ciasto przepyszne 😘👍😏

    OdpowiedzUsuń
  60. rewelacyjne ciasteczko zrobiła będę korzystać

    OdpowiedzUsuń
  61. Czy ciasto powinno się kleić? Kruszonkę robiłam ręcznie bo nie dało si3 jej zetrzeć mimo że ciasto było w zamrażarce

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto może się kleić, można pominąć białka dodając same żółtka. Czasem wszystko zależy właśnie od jaj ;-)

      Usuń
  62. Czy to ciasto ma być takie tłuste ??

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!