To
pyszna i ulubiona zupa mojej córki Sary. Może to pomidory, może dynia, może
imbir- nie wiem, fakt jest taki, że gotuję zawsze na kilka dni, ale wytrzymuje
tylko …dwa obiady. Sara potrafi pochłonąć kilka talerzy takiej zupy.
Składniki
-
szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
-
2 puszki pomidorów krojonych bez skóry
-
2-3 szklanki pokrojonej w kostkę dyni
- 3 uduszone wcześniej marchewki
-
kilka liści bazylii
-
2 cm kłącza imbiru startego na tarce do parmezanu np.
-
1 czerwona cebula
-
pół łyżeczki kurkumy + łyżeczka curry + sól do smaku
-
olej kokosowy do smażenia ewentualnie rzepakowy
Rozgrzej
olej w garnku o grubym dnie, zeszklij cebulę, dodaj kurkumę i curry oraz starty
na tarce imbir, podsmaż wszystko razem. Do cebuli wrzuć dynię i pomidory oraz
bazylię. Zamieszaj , dolej wodę. Pod koniec duszenia wsyp ugotowaną kaszę jaglaną
,spróbuj, dosmacz w razie potrzeby. Dodaj ugotowaną marchewkę.
Chwilkę
pogotuj, zblenduj na krem. Podawaj z ulubioną zieleninką.
To
wszystko.
Moje
dziecię pochłania litry tej gęstej zupy. Im gęstsza , tym lepiej oczywiście.
Warto dodać, że jest bardzo zdrowa i sycąca!
Wspaniała propozycja na obiad.
OdpowiedzUsuń