Ziarenkowy deser




Od zawsze wiadomo jak ważną rolę dla człowieka odgrywają ziarna. 



Różnorodne mieszanki ziaren przenoszą nas w podróż do miejsc odległych, do upraw bio, do natury. Wzbogacają naszą dietę o cenne witaminy i minerały, podnoszą i ubogacają posiłki, przekąski , stanowia prawdziwą skarbinicę zdrowia, urody oraz dobrego humoru. Ziarna bogate są w kwasy Omega-3 i Omega-6,witaminy A,D,E,C i K. Dbaja o układ krwionośny,wspomagają pracę mózgu...
Ziarna kojarzą nam się z chlebem, prawidłowo...ale...mogą być również bardzo zdrowym deserem, przepyszną przekąską, ekskluzywnym poczęstunkiem pełnym zdrowia! Deserem, którego nigdy nie kosztowaliście, a który przenosi każdego w głąb siebie, po to tylko, by odszukać przykurzone gdzieś na dnie każdego z nas, pokłady energii, by je obudzić i zaprosić do życia...Ziarno,miód,czekolada...rozmarzyć się wypada!

Dlatego dziś przygotuję deser z wykorzystaniem ziaren, które dostałam w ramach współpracy z firmą Ziarenkowo, dolożę do tej skarbnicy również Podkarpackiego Miodu Spadziowego ChNP.



Wykorzystałam trzy rodzaje mieszanek prażonych ziaren , w składzie których były różne ziarenka. Na moją słodkość będziemy potrzebowali 2 pełne szklanki
z trzech mieszanek po równo.
Ze Słonecznych pól, które zawierają słonecznik, siemię lniane i sezam. Z Mieszanki Euforia- w skład której wchodzą ziarna konopii, slonecznik oraz pestki dyni.I z trzeciej torebki o wdzięcznej nazwie Cynamonowy Raj- gdzie znajdziemy słonecznik, sezam,orzechy arachidowe,cynamon,kardamon,godziki.

Ponadto
-szklanka najzwyklejszego musli wymieszanego z otrębami pszennymi
-5 śliwek suszonych
-pół szklanki sułtańskich rodzynek
-1 duża dojrzała i soczysta brzoskwinia
-1 łyzka kakao
-filiżanka Podkarpackiego Miodu Spadziowego ChNP



Na polewę wystarczy mleczna czekolada z całymi orzechami laskowymi rozpuszczona na parze.

Wykonanie
Wszystkie ziarna, wsyp do misy, dołóż rodzynki sułtańskie, musli z otrębami, oraz pokrojone w paski suszone śliwki. Obierz brzoskwinię, pokrój niedbale. Dolej miodu. Brzoskwinia w połączeniu z miodem zcali wspaniale ziarenka i puści sok ,co spowoduje ,że całośc nabierze delikatności i wykwintności. Dosyp kakao. Wymieszaj wszystko bardzo dokładnie. Ja wykorzystałam do tej roboty CCMajor Kenwood – i wszystko wymieszałam mieszadłem elastycznym.








Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia i poukładaj w niej masę, mocno dociskając i wyrównując powierzchnię. 




Piecz w rozgrzanym piekarniku około 20 minut, następnie wyciągnij keksówkę, odwróć do góry dnem i piecz jeszcze na papierze około pół godziny. 



Wyjmij i wystudz całkowicie, gdyż ciepła nie będzie chciała się kroić i może się rozsypać.


Pokrój na kawałeczki, udekoruj gorącą czekoladą i.. rozkoszuj się porządną dawką energii i zdrowia!








Jeśli potrzebujesz ziarenek prażonych, najwyższej jakości i w każdej ilości to zadzwoń pod nr.tel.
+48 733 926 555

lub napisz przez FB



Komentarze

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!