Sernik wiedeński bez spodu.Z prawdziwego sera

sernik wiedeński,prawdziwy ser,sernik bez spodu


Sernik został upieczony na pewna imprezę, udało mi się ukroić z niego pasek by pokazać Wam jak wygląda w środku.
Reszta wyszła z domu.
Stąd nie ma pięknych stylizacji fotograficznych mojego sernika, ale gwarantuje ,że jest pyszny i śmietankowy, rozpływa się w ustach ,nie zatyka i nie staje w gardle.


Składniki na 1 kg sera, ja zrobiłam z półtorej porcji!!!
Ale kilogram i poniższe składniki zupełnie wystarczą.

  • wiejski twaróg 1 kg
  • kostka dobrego masła
  • 8 kurzych jaj. Wolny wybieg, świeże, duże
  • półtorej szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 5-6 łyżek śmietany 18%
  • 3 kopiaste łyżki mąki pszennej  typ 450 lub 500 
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego po 40 g każde – bez cukru lub z cukrem zaależy czy chcesz słodszy czy nie
sernik wiedeński,prawdziwy ser,sernik bez spodu

Najpierw ser przepuść przez maszynkę, aby nie miał grudek.Utrzyj masło z cukrem i cukrem wanilinowym na puch i powoli dodawaj po jednym żółtku, nie przerywaj miksowania. I dodawaj mąkę, a następnie powoli proszek budyniowy.
Miksuj i dodawaj śmietanę.Następnie łyżka po łyżce zmielony ser.
Ubij białka na pianę i przełóż do masy serowej ,nie miksuj już wszystkiego ,ale delikatnie wmieszaj ubite białka w masę serową łyżką lub łopatką. Niech składniki się połączą ze sobą.Możesz dodać bakalii. Jeśli lubisz!
Sernik można upiec jak mój w blaszce klasycznej, prostokątnej, ale możesz go upiec również w tortownicy o średnicy 25 cm.
Formę wyłóż papierem do pieczenia, wylej masę serową i piecz w 130 stopniach najpierw półtorej godziny, a następnie zwiększ do 150 stopni i piecz 15 minut.
Zostaw sernik w formie na 2 godziny nie wyjmując go z piekarnika. Po tym czasie wyjmij i wyciągnij z formy.
Polukruj wedle uznania. U mnie polewa .
Smacznego!
sernik wiedeński,prawdziwy ser,sernik bez spodu



Komentarze

  1. Uwielbiam serniki a Twój wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam serniczek, porywam kawałek :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Sernik wyglada przepysznie, ale brakuje informacji w ktorym momencie dodaje się ser

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak to nie ma???

      Usuń
    2. szeryf ..- Przeciez pisze kiedy dodawac ser !!!!!!



      Usuń
    3. Piekę taki już 3o lat,zawsze się udaje i bardzo smaczny.Polecam

      Usuń
    4. I dodawaj mąkę, a następnie powoli proszek budyniowy.
      Miksuj i dodawaj śmietanę.Następnie łyżka po łyżce zmielony ser.
      Ubij białka na pianę i przełóż do masy serowej ,nie miksuj już wszystkiego ,ale delikatnie wmieszaj ubite białka w masę serową łyżką lub łopatką.... Prosze czytac uwaznie. Wlasnie skonczylam piec sernik i jakos Mi wyszlo😂

      Usuń
  4. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  5. A jak z półtorej porcji to ile trzeba piec

    OdpowiedzUsuń
  6. Piec z termoobiegiem, czy góra-dół?

    OdpowiedzUsuń
  7. Jedna kostka masła...kiedyś byłoby to bez wątpienia 250 g a teraz są kostki różnogramowe, stąd moje pytanie, ilu gramowa kostka masła? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. A czy ser może być z wiaderka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie próbowałam niestety. Do innych używam sera z wiaderka ale do tego się boję ;-)

      Usuń
    2. Ja właśnie upieklam z tym serem z wiaderka, i wyszedl

      Usuń
  9. Klasyczna blaszka czyli jaki wymiar ?

    OdpowiedzUsuń
  10. Kostka masła to ile? Moja kostka np ma 454g...

    OdpowiedzUsuń
  11. Piekę ten sernik po raz kolejny i jest rewelacyjny.

    OdpowiedzUsuń
  12. To chyba najbardziej klasyczny sernik z dawnych czasów, klasyczny w tym sensie, że smakuje tak jak kiedyś. Chyba. Choć kiedyś podobno ser się suszyło... Nie wiem jak, nie wiem po co, ale tak robiono serniki...

    OdpowiedzUsuń
  13. Mnie można przekupić dobrym sernikiem 😋🤤😍 a ten wygląda smakowicie 😍 poproszę z dostawą do domu 😉😘😍

    OdpowiedzUsuń
  14. Uwiwlbiam :) nie zawsze mi wydzierały i sama nie wiem czemu ale i tak robię :) nie poddaje się :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Sernik wiedeński to tradycja. Nie mogło się bez niego obyć żadne ważne spotkanie w naszym domu rodzinnym...Teraz piekę go rzadziej, ale zawsze wspomniam z wielkim sentymentem.

    OdpowiedzUsuń
  16. No i pomyśleć, że ja kiedyś piekłam serniki. Zachwycali się nimi wszyscy.
    Tylko to było w epoce kamienia łupanego.
    Teraz się nie odważę upiec, ale zjeść bardzo chętnie.
    Ile piekących, tyle przepisów, a i tak wychodzi sernik.
    Popatrzę sobie i pomarzę :-)
    Pozdrawiam :-)
    Irena-Hooltaye w podróży

    OdpowiedzUsuń
  17. To taki klasyczny sernik, jaki piekła moja mama. Już od dawna rodzinka mnie męczy, żebym taki upiekła, bo u mnie przeważnie takie lekkie, puszyste serniki. Teraz, przy najbliższej okazji, zrobię właśnie ten. Wygląda przepysznie :))
    Pozdrawiam ciepło, Agness:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Ja sernikowi się nie oprę - każdemu, każda dieta przegrywa u mnie w starciu z sernikiem :) a wiedeński to rozkosz w czystej postaci :) Pragnę go :D

    OdpowiedzUsuń
  19. Sernik to marzenie ,uwielbiam pod każdą postacią, robiłam kilka razy z innych przepisów ale ten podoba mi się ze względu na jego lekkość. Brak spodu to tylko atut,nie ma dodatkowej roboty a i tak zapowiada się pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  20. Serniki, wszystkie bez wyjątku, uwielbiam, a ten prezentuje się tak apetycznie, że rano go upiekę :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Powiem Ci Kasiu, mistrzostwo świata!!! Mi tylko krakowski nie opada, a reszta sxkoda gadać. A ten jest naprawdę imponujący i przy okazji go upiekę:-)

    OdpowiedzUsuń
  22. Wiedeński to chyba sernik najbardziej klasyczny i jeden z najpyszniejszych ze wszystkich. Dobrze, że mi o nim przypomniałaś :)

    OdpowiedzUsuń
  23. A jaki dokładnie rozmiar blaszki?😉

    OdpowiedzUsuń
  24. A na blaszkę 23×38 wystarczy z 1.5 porcji?

    OdpowiedzUsuń
  25. Twoj sernik wyglada pysznie i taki zapewne jest tylko gdzie kupic ten wiejski ser bo od niego zalezy smak. Bede go szukac. Ale wielkie dzieki za ten dawny przepis, ze go przypomnialas. Prosimy o wiecej..Serdeczne dzieki. DG

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Takie sery tylko od kogoś ze wsi. Nie ufam tym ze sklepów

      Usuń
  26. Witam.A na blaszkę 23×38 cm z ile zrobić sera sernik?

    OdpowiedzUsuń
  27. Na foremkę 23×38 wychodzi mi z przelicznika prawie 1,80 sera?nie za dużo?🙂wysoki wychodzi?a chciałam zapytać czy wychodzi taki ciężki i mokry?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Formy biorę zawsze takie które mam pod ręką nigdy ich nie mierzę po prostu wypiek mi wychodzi albo wyższy albo niższe Sernik jest ciężki I mokry Powiedziałabym nawet że jest bardzo ciężki ale to tylko dlatego mniej więcej że ser jest prawdziwy twarogowy wiejski a nie z wiaderka

      Usuń
  28. Pierwszy sernik który taki pyszny wyszedł, polecam wszystkim laikom pieczenia .Dziękuję za przepis

    OdpowiedzUsuń
  29. Dzień dobry. Ile mąki typu 450. Nie jest napisane.

    OdpowiedzUsuń
  30. Dzień dobry. Ile mąki typu 450. Nie jest napisane.

    OdpowiedzUsuń
  31. Dzień dobry. A ile mąki typu 450. Nie jest napisane.

    OdpowiedzUsuń
  32. Upiekłam dziś, jeszcze nie jadłam, stoi w piecu jeszcze godzinę, ale już widzę że siadł. Jestem zawiedziona, bo na zdjęciu nie widać różnicy między brzegiem a środkiem ciasta, wierzch ciasta jest równy, a taki mi się marzył.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Doświadczeni kucharze wiedzą co zrobić, aby sernik nie opadł. W przypadku sernika bardzo ważna jest różnica temperatur w momencie wyjmowania ciasta z piekarnika. Ciasto nagle wyziębione opadnie. Dlatego też sernik należy studzić powoli i ostrożnie, aby nie odpadł. Sekret tkwi w tym, aby za szybko nie wyjmować ciasta z piekarnika.

      Niektóre osoby po prostu zostawiają sernik w wyłączonym piekarniku, tak aby powoli wystygnął. Wystarczy zostawić sernik na pół godziny z lekko uchylonymi drzwiczkami do piekarnika. Drzwiczki uchylamy po to, aby sernik dodatkowo się nie spiekł.

      Dobrą metodą, aby sernik pieczony nie opadł jest stopniowe otwieranie drzwiczek piekarnika. Oto jak to zrobić krok po kroku:

      po zakończeniu pieczenia wyłącz piekarnik i pozostaw w nim ciasto na około 10 - 15 minut,
      po tym czasie uchyl drzwiczki piekarnika na małą szparkę i pozostaw tak 5 minut,
      następnie uchyl drzwiczki bardziej i znowu poczekaj 5 minut,
      następnie całkiem otwórz drzwiczki piekarnika, ciasto zostaw w piekarniku i poczekaj aż całkowicie wystygnie.Dobrym sposobem, aby sernik nie opadł jest również posmarowanie masłem wierzchu ciasta, gdy jest jeszcze ciepłe. Można posmarować sernik roztopionym masłem przy pomocy pędzelka lub palcami wysmarować je miękkim masłem.

      Jeśli mimo starań sernik opadnie można ten proces zamaskować. Wiele osób, które przygotowują sernik pieczony na przyjęcie, po prostu odkrawa wystające brzegi i przykrywa brzeg ciasta dekoracją.

      Usuń
  33. A kiedy dodajesz masło i cukier bo opisie nie ma o tym mowy?

    OdpowiedzUsuń
  34. A co robisz z masłem i cukrem bo w opisie niema o tym mowy

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!