Sernik wiedeński bez spodu.Z prawdziwego sera
Sernik
został upieczony na pewna imprezę, udało mi się ukroić z niego
pasek by pokazać Wam jak wygląda w środku.
Reszta
wyszła z domu.
Stąd
nie ma pięknych stylizacji fotograficznych mojego sernika, ale
gwarantuje ,że jest pyszny i śmietankowy, rozpływa się w ustach
,nie zatyka i nie staje w gardle.
Składniki
na 1 kg sera, ja zrobiłam z półtorej porcji!!!
Ale
kilogram i poniższe składniki zupełnie wystarczą.
- wiejski twaróg 1 kg
- kostka dobrego masła
- 8 kurzych jaj. Wolny wybieg, świeże, duże
- półtorej szklanki drobnego cukru do wypieków
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 5-6 łyżek śmietany 18%
- 3 kopiaste łyżki mąki pszennej typ 450 lub 500
- 2 opakowania budyniu śmietankowego po 40 g każde – bez cukru lub z cukrem zaależy czy chcesz słodszy czy nie
Najpierw
ser przepuść przez maszynkę, aby nie miał grudek.Utrzyj masło z
cukrem i cukrem wanilinowym na puch i powoli dodawaj po jednym
żółtku, nie przerywaj miksowania. I dodawaj mąkę, a następnie
powoli proszek budyniowy.
Miksuj
i dodawaj śmietanę.Następnie łyżka po łyżce zmielony ser.
Ubij
białka na pianę i przełóż do masy serowej ,nie miksuj już
wszystkiego ,ale delikatnie wmieszaj ubite białka w masę serową
łyżką lub łopatką. Niech składniki się połączą ze sobą.Możesz dodać bakalii. Jeśli lubisz!
Sernik
można upiec jak mój w blaszce klasycznej, prostokątnej, ale możesz
go upiec również w tortownicy o średnicy 25 cm.
Formę
wyłóż papierem do pieczenia, wylej masę serową i piecz w 130
stopniach najpierw półtorej godziny, a następnie zwiększ do 150
stopni i piecz 15 minut.
Zostaw
sernik w formie na 2 godziny nie wyjmując go z piekarnika. Po tym
czasie wyjmij i wyciągnij z formy.
Polukruj
wedle uznania. U mnie polewa .
Smacznego!
Uwielbiam serniki a Twój wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńMniam serniczek, porywam kawałek :-)
OdpowiedzUsuńSernik wyglada przepysznie, ale brakuje informacji w ktorym momencie dodaje się ser
OdpowiedzUsuńJak to nie ma???
Usuńszeryf ..- Przeciez pisze kiedy dodawac ser !!!!!!
UsuńPiekę taki już 3o lat,zawsze się udaje i bardzo smaczny.Polecam
UsuńI dodawaj mąkę, a następnie powoli proszek budyniowy.
UsuńMiksuj i dodawaj śmietanę.Następnie łyżka po łyżce zmielony ser.
Ubij białka na pianę i przełóż do masy serowej ,nie miksuj już wszystkiego ,ale delikatnie wmieszaj ubite białka w masę serową łyżką lub łopatką.... Prosze czytac uwaznie. Wlasnie skonczylam piec sernik i jakos Mi wyszlo😂
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńSłuszna uwaga, jest już poprawione! dziękuję!
UsuńA jak z półtorej porcji to ile trzeba piec
OdpowiedzUsuńTyle samo :-)
UsuńO Polowe czasu dluzej😂
UsuńPiec z termoobiegiem, czy góra-dół?
OdpowiedzUsuńPiec góra-dół.
UsuńJedna kostka masła...kiedyś byłoby to bez wątpienia 250 g a teraz są kostki różnogramowe, stąd moje pytanie, ilu gramowa kostka masła? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń200 g :-)
UsuńA czy ser może być z wiaderka
OdpowiedzUsuńNie próbowałam niestety. Do innych używam sera z wiaderka ale do tego się boję ;-)
UsuńJa właśnie upieklam z tym serem z wiaderka, i wyszedl
UsuńKlasyczna blaszka czyli jaki wymiar ?
OdpowiedzUsuńIm większa tym niższy sernik i na odwrót.
UsuńKostka masła to ile? Moja kostka np ma 454g...
OdpowiedzUsuń200 g :-)
UsuńPycha
OdpowiedzUsuńPiekę ten sernik po raz kolejny i jest rewelacyjny.
OdpowiedzUsuńTo chyba najbardziej klasyczny sernik z dawnych czasów, klasyczny w tym sensie, że smakuje tak jak kiedyś. Chyba. Choć kiedyś podobno ser się suszyło... Nie wiem jak, nie wiem po co, ale tak robiono serniki...
OdpowiedzUsuńMnie można przekupić dobrym sernikiem 😋🤤😍 a ten wygląda smakowicie 😍 poproszę z dostawą do domu 😉😘😍
OdpowiedzUsuńUwiwlbiam :) nie zawsze mi wydzierały i sama nie wiem czemu ale i tak robię :) nie poddaje się :)
OdpowiedzUsuńSernik wiedeński to tradycja. Nie mogło się bez niego obyć żadne ważne spotkanie w naszym domu rodzinnym...Teraz piekę go rzadziej, ale zawsze wspomniam z wielkim sentymentem.
OdpowiedzUsuńNo i pomyśleć, że ja kiedyś piekłam serniki. Zachwycali się nimi wszyscy.
OdpowiedzUsuńTylko to było w epoce kamienia łupanego.
Teraz się nie odważę upiec, ale zjeść bardzo chętnie.
Ile piekących, tyle przepisów, a i tak wychodzi sernik.
Popatrzę sobie i pomarzę :-)
Pozdrawiam :-)
Irena-Hooltaye w podróży
To taki klasyczny sernik, jaki piekła moja mama. Już od dawna rodzinka mnie męczy, żebym taki upiekła, bo u mnie przeważnie takie lekkie, puszyste serniki. Teraz, przy najbliższej okazji, zrobię właśnie ten. Wygląda przepysznie :))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło, Agness:)
Ja sernikowi się nie oprę - każdemu, każda dieta przegrywa u mnie w starciu z sernikiem :) a wiedeński to rozkosz w czystej postaci :) Pragnę go :D
OdpowiedzUsuńSernik to marzenie ,uwielbiam pod każdą postacią, robiłam kilka razy z innych przepisów ale ten podoba mi się ze względu na jego lekkość. Brak spodu to tylko atut,nie ma dodatkowej roboty a i tak zapowiada się pysznie.
OdpowiedzUsuńSerniki, wszystkie bez wyjątku, uwielbiam, a ten prezentuje się tak apetycznie, że rano go upiekę :)
OdpowiedzUsuńPowiem Ci Kasiu, mistrzostwo świata!!! Mi tylko krakowski nie opada, a reszta sxkoda gadać. A ten jest naprawdę imponujący i przy okazji go upiekę:-)
OdpowiedzUsuńWiedeński to chyba sernik najbardziej klasyczny i jeden z najpyszniejszych ze wszystkich. Dobrze, że mi o nim przypomniałaś :)
OdpowiedzUsuńA jaki dokładnie rozmiar blaszki?😉
OdpowiedzUsuńA na blaszkę 23×38 wystarczy z 1.5 porcji?
OdpowiedzUsuńWystarczy
UsuńTwoj sernik wyglada pysznie i taki zapewne jest tylko gdzie kupic ten wiejski ser bo od niego zalezy smak. Bede go szukac. Ale wielkie dzieki za ten dawny przepis, ze go przypomnialas. Prosimy o wiecej..Serdeczne dzieki. DG
OdpowiedzUsuńTakie sery tylko od kogoś ze wsi. Nie ufam tym ze sklepów
UsuńWitam.A na blaszkę 23×38 cm z ile zrobić sera sernik?
OdpowiedzUsuńNa foremkę 23×38 wychodzi mi z przelicznika prawie 1,80 sera?nie za dużo?🙂wysoki wychodzi?a chciałam zapytać czy wychodzi taki ciężki i mokry?
OdpowiedzUsuńFormy biorę zawsze takie które mam pod ręką nigdy ich nie mierzę po prostu wypiek mi wychodzi albo wyższy albo niższe Sernik jest ciężki I mokry Powiedziałabym nawet że jest bardzo ciężki ale to tylko dlatego mniej więcej że ser jest prawdziwy twarogowy wiejski a nie z wiaderka
UsuńPierwszy sernik który taki pyszny wyszedł, polecam wszystkim laikom pieczenia .Dziękuję za przepis
OdpowiedzUsuńDzień dobry. Ile mąki typu 450. Nie jest napisane.
OdpowiedzUsuńDzień dobry. Ile mąki typu 450. Nie jest napisane.
OdpowiedzUsuńDzień dobry. A ile mąki typu 450. Nie jest napisane.
OdpowiedzUsuń3 łyżki kopiaste , poprawię zapis na jaśniejszy
UsuńUpiekłam dziś, jeszcze nie jadłam, stoi w piecu jeszcze godzinę, ale już widzę że siadł. Jestem zawiedziona, bo na zdjęciu nie widać różnicy między brzegiem a środkiem ciasta, wierzch ciasta jest równy, a taki mi się marzył.
OdpowiedzUsuńDoświadczeni kucharze wiedzą co zrobić, aby sernik nie opadł. W przypadku sernika bardzo ważna jest różnica temperatur w momencie wyjmowania ciasta z piekarnika. Ciasto nagle wyziębione opadnie. Dlatego też sernik należy studzić powoli i ostrożnie, aby nie odpadł. Sekret tkwi w tym, aby za szybko nie wyjmować ciasta z piekarnika.
UsuńNiektóre osoby po prostu zostawiają sernik w wyłączonym piekarniku, tak aby powoli wystygnął. Wystarczy zostawić sernik na pół godziny z lekko uchylonymi drzwiczkami do piekarnika. Drzwiczki uchylamy po to, aby sernik dodatkowo się nie spiekł.
Dobrą metodą, aby sernik pieczony nie opadł jest stopniowe otwieranie drzwiczek piekarnika. Oto jak to zrobić krok po kroku:
po zakończeniu pieczenia wyłącz piekarnik i pozostaw w nim ciasto na około 10 - 15 minut,
po tym czasie uchyl drzwiczki piekarnika na małą szparkę i pozostaw tak 5 minut,
następnie uchyl drzwiczki bardziej i znowu poczekaj 5 minut,
następnie całkiem otwórz drzwiczki piekarnika, ciasto zostaw w piekarniku i poczekaj aż całkowicie wystygnie.Dobrym sposobem, aby sernik nie opadł jest również posmarowanie masłem wierzchu ciasta, gdy jest jeszcze ciepłe. Można posmarować sernik roztopionym masłem przy pomocy pędzelka lub palcami wysmarować je miękkim masłem.
Jeśli mimo starań sernik opadnie można ten proces zamaskować. Wiele osób, które przygotowują sernik pieczony na przyjęcie, po prostu odkrawa wystające brzegi i przykrywa brzeg ciasta dekoracją.
A kiedy dodajesz masło i cukier bo opisie nie ma o tym mowy?
OdpowiedzUsuńA co robisz z masłem i cukrem bo w opisie niema o tym mowy
OdpowiedzUsuń