Kruchy placek ze śliwkami i budyniową pianką
Jest
to placek ,który robiłam w ten sposób ,po raz pierwszy i musicie
mi wierzyć, nie po raz ostatni. Kruche ciasto rozpływa się w
ustach a zatopione śliwki w aromatycznej piance...no cóż palce
lizać!
1
kostka margaryny PALMA (250 g)
- 2 i 1/2 szklanki mąki (430 g)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 i 1/2 szklanki cukru pudru
- 2/5 szklanki oleju (100 ml)
- 5 jajek
- 2 budynie śmietankowe
- 400 g malin lub śliwek- może być więcej, ja dałam śliwki-placek ze śliwkami jest genialny !
- szczypta soli
Żółtka
oddziel od białek. Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, 1/2
szklanki cukru pudru, żółtka i szczyptę soli. Dodaj margarynę
PALMA pokrojoną w kawałeczki i wymieszaj lekko mikserem. Ja użyłam
CCMajor Kenwood i mieszadła K. Zrobienie kruchego ciasta to zaledwie
kilka sekund.
Masę
przełóż na podsypany mąką stół i zagnieć gładkie ciasto.
Podziel na dwie części w proporcji 2:3. Zawiń w folię i odłuż
do zamrażarki na co najmniej 30 minut.
Masę
przełóż na podsypany mąką stół i zagnieć gładkie ciasto.
Podziel na dwie części w proporcji 2:3. Zawiń w folię i odłuż
do zamrażarki na co najmniej 30 minut.
Masę
przełóż na podsypany mąką stół i zagnieć gładkie ciasto.
Podziel na dwie części w proporcji 2:3. Zawiń w folię i odłuż
do zamrażarki na co najmniej 30 minut.
3Po
tym czasie większą część ciasta rozwałkuj i wylep nim,
wyłożoną papierem do pieczenia, blaszkę . Wstaw do nagrzanego
piekarnika i piecz ok. 15 minut w 180 st.C. Odstaw do wystygnięcia.
Białka
ubij na sztywną pianę razem z cukrem pudrem. Ciągle miksując
wsyp najpierw budynie, a następnie wlej cienką stróżką olej.
Powstałą
piankę wyłóż na podpieczonym spodzie, wyrównaj. Na piance ułóż
owoce.
Na
wierzch zetrzyj, na tarce o dużych oczkach, pozostałe ciasto.
Placek włóż do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. C i
piecz około 30 minut.
PYSZNE JEST TAKIE CIASTO ;ROBIŁAM PODOBNE Z JAGODAMI I KOKOSOWĄ KRUSZONKĄ ORAZ CIASTO KRUCHE CYTRYNOWE:ZAPRASZAM:POZDRAWIAM
OdpowiedzUsuńhttp://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/07/kruche-cytrynowe-ciasto-z-pianka-i.html
Mmm, wygląda znakomicie :)
OdpowiedzUsuńMam pytanie! Czy budynie są z cukrem czy bez? Krysta
OdpowiedzUsuńBez cukru ;-)
Usuń