Chleb z naczynia żaroodpornego


chleb z naczynia żaroodpornego, chleb z garnka, najprostszy chleb na drożdżach, chleb, jak upiec chleb,Pyszny i prostu chleb,z kuchni do kuchni top blog,łatwy chleb,chleb dla początkujących


Albo inaczej : chleb z gara. To chyba najprostszy chleb jaki do tej pory robiłam i jeden z najpyszniejszych. Niesamowicie chrupiąca skóka i delikatny mięciutki miąższ. Podbije nawet wymagające podniebienia!


Teoretycznie nie trzeba przy nim żadnego zachodu. Jest prosty do bólu i najprawdopodobniej nie ma opcji, żeby nie wyszedł!

chleb z naczynia żaroodpornego, chleb z garnka, najprostszy chleb na drożdżach, chleb, jak upiec chleb,Pyszny i prostu chleb,z kuchni do kuchni top blog,łatwy chleb,chleb dla początkujących

chleb z naczynia żaroodpornego, chleb z garnka, najprostszy chleb na drożdżach, chleb, jak upiec chleb,Pyszny i prostu chleb,z kuchni do kuchni top blog,łatwy chleb,chleb dla początkujących

chleb z naczynia żaroodpornego, chleb z garnka, najprostszy chleb na drożdżach, chleb, jak upiec chleb,Pyszny i prostu chleb,z kuchni do kuchni top blog,łatwy chleb,chleb dla początkujących


 Post powstał w dobie koronawirusa. Ogarnięci pandemią ruszyliśmy wszyscy narodem po świeże drożdże. Wykorzystajcie je zatem i spróbujcie zatem tego chleba!
Kilka składników, trochę czasu na wyrastanie ,wypiek…. i słowo daję, przepadniecie. Zapach, który unosi się po mieszkaniu jest nie do opisania. To taki, który kojarzy się z dzieciństwem, dziadkami, beztroską, wiejską sielanką.
Zróbcie, nie pożałujecie!

chleb z naczynia żaroodpornego, chleb z garnka, najprostszy chleb na drożdżach, chleb, jak upiec chleb,Pyszny i prostu chleb,z kuchni do kuchni top blog,łatwy chleb,chleb dla początkujących

chleb z naczynia żaroodpornego, chleb z garnka, najprostszy chleb na drożdżach, chleb, jak upiec chleb,Pyszny i prostu chleb,z kuchni do kuchni top blog,łatwy chleb,chleb dla początkujących

Składniki
- 750 g mąki pszennej ( u mnie 600 g tortowej + 150 g mąki razowej , pojęcia nie mam jakiej, wykorzystałam resztkę z opakowania )
- 25 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży instant
- 2 łyżeczki soli
- łyżeczka cukru
- 2 łyżki oleju
- 2 szklanki lekko ciepłej wody
- u mnie opcjonalnie 4 łyżki słonecznika, bo akurat tyle było w torebce

Do garnuszka odmierz ciepłą wodę, wsyp cukier i dodaj drożdże. Po chwili wymieszaj. Do garna, wsyp wszystkie składniki, zalej wodą z drożdżami i wymieszaj, możesz nawet drewnianą łyżką. Ja skorzystałam z robota.
Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia. Po upływie pół godziny ponownie zagnieć i odstaw na kolejne pół godziny pod przykryciem. U mnie misa stała na parapecie i wygrzewała się do słońca.

chleb z naczynia żaroodpornego, chleb z garnka, najprostszy chleb na drożdżach, chleb, jak upiec chleb,Pyszny i prostu chleb,z kuchni do kuchni top blog,łatwy chleb,chleb dla początkujących

Nastaw piekarnik na 200 stopni. Włóż naczynie żaroodporne z pokrywką i nagrzej je właśnie do tych 200 stopni. Wyciągnij ostrożnie naczynie , posyp je delikatnie mąką i przełóż ciasto, ponacinaj z wierzchu ostrym nożem i przykryj pokrywką. Piecz w 200 stopniach, góra i dół najpierw 30 minut. Po tym czasie zdejmij pokrywkę i piecz jeszcze około 20 minut.
Wyjmij i odstaw do wychłodzenia. Chleb jest upieczony idealnie, jeśli po ostukaniu go palcami będzie wydawał głuchy dźwięk.
Najlepszy z masłem!
Smacznego!

chleb z naczynia żaroodpornego, chleb z garnka, najprostszy chleb na drożdżach, chleb, jak upiec chleb,Pyszny i prostu chleb,z kuchni do kuchni top blog,łatwy chleb,chleb dla początkujących

chleb z naczynia żaroodpornego, chleb z garnka, najprostszy chleb na drożdżach, chleb, jak upiec chleb,Pyszny i prostu chleb,z kuchni do kuchni top blog,łatwy chleb,chleb dla początkujących


Komentarze

  1. Czy ten chlebek da sie upiec w naczyniu żaroodpornym bez pokrywki?

    OdpowiedzUsuń
  2. Na pewno skorzystam z Twojego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja już zrobiłam kilka takich chlebów mieszając z mąki jak się da ustawiłam wagę i spałam Nawet resztki z opakowań różnych mąk na przykład kukurydzianą gryczaną razową jaglaną wszystkie które mi się włączyły i wszystkie które miałam pod ręką nieznacznie zwiększyłam ilość wody chleb zawsze wychodził A mąka nigdy nie była wyrzucana fantastyczną sprawą jest również dodanie otrąb. A jelitka Będą nam wdzięczne

      Usuń
  3. Jaka jest wielkość tego naczynia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do tego naczynia wejdzie spokojnie duża wiejska kura :-) Albo półtorej obok siebie ;-)

      Usuń
  4. A ja muszę się pożalić... Od pół roku jestem zmuszana do pieczenia tego chleba odkąd raz, tak z ciekawości go upiekłam ... 😁 Wszyscy w domu za nim przepadają 😁 jest pyszny!

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziś zrobiłam wyszedł cudowny mój 2 letni szkrab zajadal aż uszka trzęsły

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super Cieszę się mam nadzieję że Będzie mu smakował zawsze najciekawsze jest to że chleb ten powstał w W czasie pandemii kiedy faktycznie mieliśmy zakaz wychodzenia z domu i akurat te składniki miałam pod ręką a chleba brak

      Usuń
  6. Odpowiedzi
    1. Bardzo bardzo dziękuję Zastanawiam się jakby człowiek posiadał taki piec chlebowy jak za dawnych czasów To czy zmarł byłby inny ?

      Usuń
  7. Jak przechowywać chleb po upieczeniu żeby na drugi dzień był również dobry a nie gumowy? Zawsze mam z tym problem ze na drugi dzień moje chleb kiedy są już takie kiepskie do jedzenia, ten dziś robię pierwszy raz 😁

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to to możemy mieć problem, ten chleb u mnie w domu nigdy nie dotrwał do dnia następnego nigdy nie przechowywał am chleba w papierowej torbie bo albo twardnieje albo nie wiadomo co się z nim dzieje to zależy próbowałam włożyć chleb do chlebaka ta sama sytuacja strasznie suchy dlatego czasami Dzielę na porcje ćwiartki albo inne bryły i wkładam do worka strunowego na przykład takiego z Ikea największego I wtedy jako tako na drugi dzień Jest świeży

      Usuń
  8. Robię go często z tego przepisu pyszny jest

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wydaje mi się że w tym przepisie nie da się czegokolwiek zepsuć Aczkolwiek

      Usuń
    2. Byli tacy co nie przykryli garnka i nie wyszło im już to samo

      Usuń
  9. Czy po pierwszym wymieszaniu i urosnieciu, chleba przy drugim mieszaniu trzeba dosypać mąki, bo mi nadal lejące takie wychodzi a wody dałem tak jak w przepisie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tego chleba nie da się wyrabiać na stolnicę ona jest takie właśnie ciapowate klejące i bardzo mokre Stąd między innymi piecze się w naczyniu żaroodpornym z pokrywką

      Usuń
    2. Trzeba powoli dodawać wodę i patrzeć jaka jest konsystencja ciasta. Mąki są różne, do jednej potrzeba więcej wody do drugiej mniej

      Usuń
  10. Super chlebek skórka chrupiąca A w środku mięciutki pyszny

    OdpowiedzUsuń
  11. W misce rośnie i rośnie a naczyniu jakoś nie chce dlaczego ? 🙃

    OdpowiedzUsuń
  12. Ja właśnie wstawiłam do piekarnika zobaczymy co wyjdzie 😊😊😊😊

    OdpowiedzUsuń
  13. Witamczy można ciasto zostawić na noc w lodówce do wyrośnięcia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie próbowałam, ale eksperymentuje z ciastami robionymi na naturalnym zakwasie i zostawiam nie tyle w lodówce co nawet w piekarniku żeby rosło

      Usuń
  14. Czy ten chleb będzie równie dobry po mrożeniu i odmrożeniu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie zagwarantuję, ale to chleb jak każdy inny :-) Powinien dać się zamrozić :-)

      Usuń
  15. Chlebek petarda! Ja zrobiłam go z mąki żytniej i orkiszowej (70%zytniej) i dodałam trochę pszennej i szklankę słonecznika. W ogóle to już myślałam że chleb zmasciłam bo ciasto było okropnie gęste. Więc doczytałam w necie że gdy jest sporo ciężkiej mąki żytniej lub słonecznika ( u mnie to i to) to należy dać więcej drożdży. Więc rozrobilam drożdże i dodałam po pół godzinie podczas przemieszania ciasta. Mimo tego chleb wyszedł piękny i pyszny!! Chrupiący no po prostu idealny! Dziś robię drugi raz i znów kombinacje :) tym razem mąka żytnia i pszenna pół na pół i ponad szklanka słonecznika i kilka garści płatków górskich. Od razu dałam więcej drożdży, jakoś się nie martwię bo on musi się udać :) jeszcze dodałam do mąki suszonej cebulki :D będzie petarda!

    OdpowiedzUsuń
  16. Przepyszny i ta chrupiąca skórka nie do przebicia. Pierwszy raz piekłam chleb wyszedł genialny. Wystarczy masełko żeby się nim delektować :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się, niewiele człowiekowi do szczęścia potrzeba !

      Usuń
  17. No spadłaś mi z nieba z tym przepisem. Właśnie zamierzałam upiec chlebek. Ten wydaje się idealny, szczególnie przemawia do mnie ta chrupiąca skórka 👌😉

    OdpowiedzUsuń
  18. Kiedyś wypiekałam chleby i pamiętam jaką radość mi to dawało. Czuję, że nie oprę się Twojemu chlebkowi, bardzo pysznie wygląda. Myślę, że w garnku żeliwnym też da radę, albo w glinianym. Dziękuję i pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  19. Pięknie wypieczony chlebek. Uwielbiam własne pieczywo. Daje poczucie domowego ciepła i bliskości.

    OdpowiedzUsuń
  20. Często robię ten chleb bo jest najprostszy na swiecie i pyszny. Każdemu smakuje lepiej już z piekarni.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Otóż to, prosty, pachnie, jest pyszny a skórka trzeszczy aż miło!

      Usuń
  21. Witam , czy można jakoś zmodyfikować przepis na 1 kg mąki ? (mam duże naczynie żaroodporne)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
    2. Proszę spróbować zrobić tak jak jest chleb będzie po prostu większy. Ja też mam duże naczynie żaroodporne chleb wyszedł lekko płaski bo się nie zmieścił w tym naczyniu.

      Usuń
  22. Szklanka wody ile powinna mieć ml? 😉

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem ile powinna mieć szklanka ale moja ma standardowo 250 ml

      Usuń
  23. Witam prosty przepis bez zbędnych wpisów spróbuję dzisiaj piekę parę lat długo się uczyłem i dalej się uczę tak wykorzystuje czas na emeryturze na zakwasie ciemny z mąki różnej mieszam żytnia Typ 2000 graham Typ 1850 i chlebowa 750 dzisiaj z młyna mam jeszcze inne typy ale syn zawsze z piekarni bo chce miękki i delikatny

    OdpowiedzUsuń
  24. Witam ! dla syna wypróbuję ten przepis

    OdpowiedzUsuń
  25. Witam upiekłem według tego prostego przepisu i potwierdzam inne wpisy że jest idealny chlebek wszyscy zadowoleni dziękujemy bardzo.

    OdpowiedzUsuń
  26. Po prostu pyszny!

    OdpowiedzUsuń
  27. Przymierzam się do tego chlebka. Czy długo go trzeba mieszać (łyżką lub robotem)? A potem po odstawieniu długo wyrabiać?

    OdpowiedzUsuń
  28. Jem akurat cieplutki chlebek z masłem. Skórka ciut za twarda, ale chrupie pięknie. Ciasto wyszło bardzo twarde więc dolałam prawie pół szklanki ciepłej wody. Przepis polecam.

    OdpowiedzUsuń
  29. Nie wiem dlaczego mimo tego, ze robiłam wszystko tak jak w przepisie chleb w piekarniku nie wyrósł :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pojęcia nie mam co poszło nie tak , robiłam kilka razy nawet w innych naczyniach i wychodził, mniejszy, czy większy, ale wyrastał...

      Usuń
  30. Cześć. Ten chleb jest super, długo zachowuje świeżość i smakuje obłędnie. Ja lekko zmodyfikowałam przepis, bo miałam mąkę chlebową żytnią typ 1450 i dałam jej 250 g natomiast zwykłej przennej tortowej 500g, dlatego musiałam dać więcej wody (prawie 3 szklanki) i drożdży (38g), cukru dostałam pół łyżeczki więcej i oleju dałam 3,5 łyżki, soli pełną dużą łyżkę. Wierzch posypałam czarnuszką i siemieniem. Po upływie czasu pieczenia zmieniłam program na grzałkę dolną i zostawiłam chleb jeszcze na 5min. Robiłam tak już 3 razy i za każdym wyszło świetnie. Do chleba masło rozrobionej z natką pietruszki, czosnkiem i ziołami suszonymi - cała rodzina zajadała się bez opamiętania :)

    OdpowiedzUsuń
  31. Najpyszniejszy chleb jaki jadłam😋 i ten zapach 🥰 jak dla mnie przepis i chleb 10/10 🥰

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!