Przepis na idealne pierogi.....
...u
mnie z mięsem i kaszą gryczaną.
Idealne
pierogi , to idelane ciasto.
Ciasto,
które się rozpływa w ustach.
A
ciasto takie zarabiane jest wrzątkiem! Dokładnie. Sama w to nie
wierzyłam, dopóki nie spróbowałam! I robię tak za każdym razem.
Ciasto się nie klei do stolnicy, jest cieplutkie, fajnie się układa
w dłoniach, jest takie maślane , genialnie i szybko się wałkuje.
Ja
użyłam robota , który mi zarobil ciasto, ale zanim robot się
pojawił, robiłam to ..ręcznie. A w zasadzie nie rękami ale
łyżkami, aby uniknąć poparzenia.
Farsz,
jaki chcecie, u mnie kasza gryczana i mięso
Składniki
-kasza
gryczana w woreczkach
-mięso
– szynka
- płuca i serce
- cebula
- pieprz ziołowy Skworcu
- sól
- bulionetka
Składniki
na ciasto
-mąka
pszenna
-wrzatek
-olej
-sol
-sol
Najpierw
przygotujemy farsz. Usmaż cebulę na złoty kolor. Ugotuj kaszę.
Następnie ugotuj osobno szynkę i osobno płuca z sercem. Zmiel
mięso w maszynce do mięsa. Chłodne wymieszaj z kaszą gryczaną.
Jeśli chcesz dodaj ziemniaków ugotowanych, farsz nie będzie taki
sypki. Dodaj cebuli. I pieprzu ziołowego od Skworcu.
Wymieszaj.
Rozpuść bulionetkę lub kostke rosolową , dodaj do całości.
Wymieszaj,
skontroluj i ustaw swój smak.
Odstaw
farsz. Ja użyłam brytfanny Toscana.
Teraz robimy idelane ciasto!
Mąkę
oraz olej mieszamy drewnianymi łyżkami w dużej misie.
Dolewamy
wrzątek i robimy "ciepłą kluchę " Mąka ma być jakby
sparzona.
Następnie
dosypujemy mąki "na oko" i ciagle mieszamy łyżką, bądz
obydwoma łyżkami. Kiedy ciasto bedzie juz scalone i da się je
dotykać rękami, wykałdamy na stolnice i wyrabiamy rekoma gladka i
lśniącą kulę.
Dzielimy
ciasto na porcje , odkrawamy tyle ile nam jest potrzebne ,a reszte
ciasta przykrywamy sciereczka aby nie wyschło . Wykrawamy kółka
(podsypujemy stolnicę maką, by nam sie kółka nie przykleiły
) ...nakladamy farsz i lepimy pierogi...
Gotujemy
w osolonej wodzie z odrobiną oleju, by pierogi nie przylepiały się
do siebie.
Moje
pierożki podałam z sosem pomidorowym z bakłażanem i parmezanem.
Tak po włosku. Smakuja wybornie.
Smacznego
!
Z mięsem i kaszą? Nie znałam takiego farszu, jestem zaciekawiona, koniecznie zrobię :)
OdpowiedzUsuń...to farsz z czasów mojej mamy, idealny również do..krokietów,pozdrawiam !
Usuń