Pierś z kurczaka w orientalnych przyprawach z ziarenkami
Pierś
z kurczaka to chude mięsko, ale ja nie przepadam za nim, bo wydaje
mi się suche i takie papierowe. Trzeba temu zaradzić, aby było
soczyste i pełne aromatu. Żeby tak było, to nasze piersi z kurczaka
muszą sobie poleżeć w lodówce cały dzień i całą noc,
porządnie zamarynwane.
Składniki
-piersi
z kurczaka
-mieszanka
przypraw orientalnych
-czosenk
-sól,
oliwa z oliwek
-3
łyżki mleka
-winegret
pomarańcza+oliwa z oliwek
-ziemniaki
-marchewka
-seler-bulwa
-pietruszka
– korzeń
-por
-ziarenka
Słoneczne Pola od Ziarenkowo
-sałata
lodowa
- Grana Padano
Umyj
piersi z kurczaka, poporcjuj. Wlej oliwę z oliwe, wciśnij sporo
czosnku , dodaj przyprawy jakie lubisz, u mnie orientalne .
Wymieszaj, dolej 3 łyżki mleka. Natsępnie włóż do lodówki na
godzinę. Wyciągnij, dodaj łyżkę, dwie sosu winegret pomarańcza
+oliwa z oliwek, posól. Wymieszaj i do lodówki na noc. Na drugi
dzień przygotuj ziemniaki, marchewkę, seler, pora,pietruszkę i łącznie
z kurczakiem włóż do posmarowanej masłem brytfanny . U mnie brytfanna TOSCANA od Florina, bo ja muszę mieć pewność, że wyjdzie i że
jak się zapomnę, to się nie spali.
Wymieszaj
ładnie , polej oliwą z oliwek i włóż do nagrzanego piekarnika
do 200 stopni. Piecz, aż zmiękną ziemniaki i marchewka. Pierś z
kurczaka szybko się piecze.
Podawaj
z salatą lodową i nie zapomnij posypać ziarenkami Sloneczne Pola
od Ziarenkowo!
Przed samym podaniem posyp serem tartym Grana Padano.
Pyszne,
smaczne, dietetyczne!
Smacznego
!
Ależ pięknie wygląda! :) Dobrze jest wiedzieć, że jesteś całkiem bliziutko :))
OdpowiedzUsuń..dokładnie dokładnie !
UsuńPyszności. Wygląda bardzo apetycznie :-) i kolorowo :-)
OdpowiedzUsuń