Fasola mung, ryż dziki i makaron gryczany.
To
był ciekawy obiad!
Zdrowy
przede wszystkim.
Polecam,
bo warto. Przynajmniej raz w tygodniu.
Fasola
Mung u mnie od SKWORCU
Jest
bogatym źródłem błonnika, białka, witaminy B9, manganu i
magnezu.
W
fasoli mung znajdziemy ponadto fosfor, żelazo, miedź, potas, cynk,
selen, wapń oraz witaminy B1, B2, B1, B6, K, E, C i A.
Ryż
dziki u mnie od SKWORCU
Dziki
ryż, nazywany także kanadyjskim lub indiańskim ryżem, ceniony
jest ze względu na swoje wartości odżywcze, stanowi doskonałe
źródło przeciwutleniaczy. Zawiera także białko, błonnik,
wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Dziki ryż jest bogatym źródłem
witaminy B1, B2, B3, i B6, żelaza, magnezu, cynku, fosforu oraz
kwasu foliowego. Jest to produkt bezglutenowy, więc spokojnie mogą
go spożywać osoby z celiaką. W porównaniu do ryżu brązowego
mają więcej błonnika, żelaza, miedzi oraz białka, a mniej
węglowodanów, co oznacza, że charakteryzują się także niższym
indeksem glikemicznym.
Makaron
gryczany.
Ugotuj
wszystkie trzy skarby natury osobno.
Połącz
ze sobą.
Dodaj
oliwę z oliwek.
Wszystkie
trzy składniki mają lekko orzechową nutkę, wyrazny i ciekawy smak
i są niesamowitym zródłem zdrowia!
Podałam
w towarzystwie chrupiących dodatków, smacznego!
Smaczny posiłek :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajnie to wymyśliłaś :-)
OdpowiedzUsuńBardzo, ale to bardzo pomysłowe. No i w dodatku jest to lekkie danie. Nie może być lepiej. Jestem ciekawa tych smaków :) Wygląda zachęcająco :) No i świadomość, że wszystko jest zdrowe też działa na plus. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń