Tort delicja pomarańczowa
To
ciacho jest pyszne!
Gwarantuję,
że sprawdzi się na niejednym stole w upalne dni.
Smak
kawowego mascarpone, odświeżająca galaretka pomarańczowa z
kawałkami pomarańczy pobudzi do działania ..a biszkopt?
Nasyci..nasyci !
Składniki
na biszkopt
- 4 jajka
- 4 łyżki mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki cukru
Galaretka
- 2 opakowania galaretki pomarańczowej
- 2 pomarańcze
Krem
- 250 serka mascarpone
- 200 g śmietanki kremówki 36 %
- 1 łyżka cukru pudru
- 2 łyżki miałkiej kawy rozpuszczalnej np.waniliowej
Polewa
- 100 g ciemnej czekolady
- 2 łyżki śmietanki 36 %
Najpierw
przygotowujemy biszkopt. Ubijamy białka na lśniącą i sztywną
pianę.Powoli dodajemy po jednym żółtku i ciągle miksując
dosypujemy partiami przesianą mąkę i delikatnie mieszamy ją z
ciastem.
Tortownicę
smaryjemy masłem i obsypujemy mąką.
Wykladamy
ciasto i pieczemy ok. 20
minut w 180ºC.
Chłodzimy
biszkopt .
Obydwie
galaretki rozpuszczamy w 750 ml gorącej wody i studzimy do momentu
,aż zacznie tężeć. Nie możemy wlać jej płynnej.
Gdy
lekko stężeje wlewamy ja na biszkopt.
Układamy
pomarańcze pokrojone w kawałeczki. Ciasto umieszczamy w lodówce i
czekamy, aż galaretka całkowicie zastygnie.
Teraz
zajmujemy się czekoladą.
Rozpuszczamy
ją i mieszamy ze smietanką. Najlepiej rozpuścić czekoladę w
kąpieli wodnej i w szklanej miseczce.
Śmietane
kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy ser i mieszamy razem z cukrem
i miałką kawą- kawa nie może być granulowana.
Gotowym
kremem smarujemy delikatnie galaretkę i polewamy czekoladą.
Wkładamy
do lodówki.
Najlepsze mocno schłodzone i dopiero na drugi dzień!
Wyśmienite w towarzystwie herbaty, ale rewelacyjne we włoskim stylu, przy filiżance mocnego naparu z moki.
Kawa Lavazza Qualita Rossa, u mnie ze sklepu SKWORCU- jest do tego idealna! Delikatna, świetnie smakuje z mlekiem lub do tradycyjnego capuccino...
Smacznego!
W ogóle delicjowe smaki to jedne z moich ulubionych. Taki torcik musi być kwintesencją najlepszych smaków. Szkoda, że go nigdy nie miałam okazji jeść. Ale wypróbuję przepis przy jakiejś okazji (np. urodziny). To zdecydowanie moje gusta. Deser idealny! Pozdrowionka :-)
OdpowiedzUsuńCudowne ciacho, uwielbiam połączenie czekolady z pomarańczą :-)
OdpowiedzUsuńBardzo ładne i na pewno smaczne ciacho:) Masa z mascarpone i kawy brzmi bajecznie pysznie!
OdpowiedzUsuńPołaczenie idealne. To musi być pyszne :)
OdpowiedzUsuńpomarańcza i czekolada :) Kupiłaś mnie tym połączeniem :)
OdpowiedzUsuńProszę o podanie jaka ma być średnica tortownicy. Dziękuję
OdpowiedzUsuń26 cm w porywach 28
Usuń