Tort delicja pomarańczowa



To ciacho jest pyszne!
Gwarantuję, że sprawdzi się na niejednym stole w upalne dni.
Smak kawowego mascarpone, odświeżająca galaretka pomarańczowa z kawałkami pomarańczy pobudzi do działania ..a biszkopt? Nasyci..nasyci !

Składniki na biszkopt

  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki cukru

Galaretka
  • 2 opakowania galaretki pomarańczowej
  • 2 pomarańcze


Krem
  • 250 serka mascarpone
  • 200 g śmietanki kremówki 36 %
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 łyżki miałkiej kawy rozpuszczalnej np.waniliowej

Polewa
  • 100 g ciemnej czekolady
  • 2 łyżki śmietanki 36 %

Najpierw przygotowujemy biszkopt. Ubijamy białka na lśniącą i sztywną pianę.Powoli dodajemy po jednym żółtku i ciągle miksując dosypujemy partiami przesianą mąkę i delikatnie mieszamy ją z ciastem.
Tortownicę smaryjemy masłem i obsypujemy mąką.
Wykladamy ciasto i pieczemy ok. 20 minut w 180ºC.
Chłodzimy biszkopt .

Obydwie galaretki rozpuszczamy w 750 ml gorącej wody i studzimy do momentu ,aż zacznie tężeć. Nie możemy wlać jej płynnej.


Gdy lekko stężeje wlewamy ja na biszkopt.
Układamy pomarańcze pokrojone w kawałeczki. Ciasto umieszczamy w lodówce i czekamy, aż galaretka całkowicie zastygnie.


Teraz zajmujemy się czekoladą.


Rozpuszczamy ją i mieszamy ze smietanką. Najlepiej rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej i w szklanej miseczce.
Śmietane kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy ser i mieszamy razem z cukrem i miałką kawą- kawa nie może być granulowana.
Gotowym kremem smarujemy delikatnie galaretkę i polewamy czekoladą.

Wkładamy do lodówki.

Najlepsze mocno schłodzone i dopiero na drugi dzień!


Wyśmienite w towarzystwie herbaty, ale rewelacyjne we włoskim stylu, przy filiżance mocnego naparu z moki.


Kawa Lavazza Qualita Rossa, u mnie ze sklepu   SKWORCU- jest do tego idealna! Delikatna, świetnie smakuje z mlekiem lub do tradycyjnego capuccino...
Smacznego!





Komentarze

  1. W ogóle delicjowe smaki to jedne z moich ulubionych. Taki torcik musi być kwintesencją najlepszych smaków. Szkoda, że go nigdy nie miałam okazji jeść. Ale wypróbuję przepis przy jakiejś okazji (np. urodziny). To zdecydowanie moje gusta. Deser idealny! Pozdrowionka :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowne ciacho, uwielbiam połączenie czekolady z pomarańczą :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ładne i na pewno smaczne ciacho:) Masa z mascarpone i kawy brzmi bajecznie pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Połaczenie idealne. To musi być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. pomarańcza i czekolada :) Kupiłaś mnie tym połączeniem :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!