WARSZTATY- FESTIWAL OWSIANKI MELVIT z Grzegorz Łapanowski, Maia Sobczak i Kasia Fenix- kilka słów
Z
czym kojarzy Ci się owsianka?
Jeśli
z dzieciństwem, w którym musiałeś zajadać na siłę papkę bez
smaku, pełną sztywnych łusek..
Jeśli
kojarzy Ci się z daniem kompletnie bez wyrazu, stołówką w
sanatorium i jeśli myślisz , że owsianka to tylko – płatki i
mleko....lub maseczka na twarz i kropka...
To
dobrze trafiłeś.
Gdyż
we wtorek 19 maja 2015 roku, w studio kulinarnym FOOD
LAB STUDIO, wraz z Grzegorzem
Łapanowskim, Maią Sobczak oraz Kasią
Fenix popełniliśmy wiele dobrego i zdrowego, oraz odczarowaliśmy owsiankę!
Dokonaliśmy
prawdziwej rewolucji na kubkach smakowych i w nawykach żywieniowych.
Festiwal
Owsianek przebiegał w rodzinnej i dynamicznej atmosferze .Na początku trochę ćwiczeń bez schodzenia z krzeseł i trochę teorii.
Poznaliśmy
mnóstwo sekretów, receptur oraz mieliśmy okazję poeksperymentować
na przepisach od Kasi , Mai i
Grzesia.
Produktów
dostarczył smakowity Melvit
.
Eksperymentowanie z płatkami Secret
Family dodało każdemu
apetytu, na zdrowie!
Napięty
grafik i ograniczenia czasowe, nie pozwoliły nam wyczerpać tematu
do końca, a co za tym idzie...przydałoby się więcej takich
spotkań, o większym wymiarze czasowym, gdyż zdrowe odżywianie to
temat morze!
Owsianka
to nie tylko to , o czym pisałam wyżej- zapomnijcie o nich raz na
zawsze ! Spod naszych rąk wychodziły owsianki gotowane, pieczone,
na mleku, na wodzie, na soku, z ananasem, kokosem, truskawkami.
Propozycje
pełne zapachu i aromatu, kolorowe, nie nudne!
Warsztaty
poprzedził wykład Kasi, Mai i Grzesia.
Dowiedzieliśmy
się trochę o historii marki Melvit, o produkcji, o nowościach, o
sekretach.
Poczyniliśmy
rachunki sumienia z naszych nawyków żywieniowych i dostaliśmy
cenne wskazówki. Gdyż nie zawsze to co nam się wydaje...jest
dobre!
I
w końcu nadeszla ta chwila.
Na
stanowiska!
Założyliśmy
nasze fartuchy.
Noże
w garść ..i do dzieła!
Spod
naszych rąk wyszedł pstrąg z tabuleh z kaszy owsianej ze
szparagami i kiszoną cytryną- mówię Wam genialne- niedługo
postaram się odtworzyć przepisy w domowym zaciszu, z produktów
ogólnodostępnych na polskim rynku.
Poczyniliśmy
również tartę owsianą z porami, fenkułem na białym winie.
Zrobiliśmy
tartę owsianą z truskawkami i rabarbarem.
Czekoladowe
trufle owsiane ze szczyptą chili i musem malinowym.
I
wiele wiele innych !
Smacznie!
Zdrowo!
Kolorowo!
Propozycje
podane w nietuzinkowy sposób zaostrzyły wszystkim apetyt.
Atmosfera
była rodzinna i radosna, tak jak radosne i pełne energii może być
zdrowe odżywianie.
Wspólne
gotowanie...
Wspólne
pieczenie, mieszanie..i próbowanie...
Wspólne
krojenie..
Wspólne
przebywanie...
Wspólne
szatkowanie....OJ! Uważajcie na palce!
Wspólna
pauza na kawę.
Wspólne
zdjęcie.
Autografy!
Zabawa!
Na
zdrowie!
Owsianka
nie musi być nudna!
Owsianka
NIE
POWINNA być nudna.
Dziękuję
za zaproszenie, za inspiracje, za wskazówki i cenne rady.
Dziękuję
organizatorom , dziękuję Mai Sobczak – ciepła , spokojna i
piękna osoba, Kasi Fenix- energiczna dziewczyna tryskająca
wszystkim co pozytywne oraz Grzesiowi Łapanowskiemu – mistrzowi we
wszystkim co robi, ciepłemu i pełnemu zdrowego humoru!
Oby
więcej takich imprez, gdyż takie mogą zmienić nasz sposób
myślenia i wyleczyć nasze chore, ale i bezpodstawne lęki...choćby
przed OWSIANKĄ!
SMACZNEGO!
Bardzo fajna recenzja i super warsztaty :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDzięuję, pozdrawiam również!
UsuńByło bardzo smacznie! :) Mi najbardziej smakowały tarty na słodko i trufle (które notabene właśnie robiłam :p)
OdpowiedzUsuńha! Ja zjadłam aż 2 trufle, pyszne były, pozdrawiam !
UsuńByło wspaniale. Pyszne jedzenie i nasze wspólne gotowanie :-) tak trufelki były pyszne :-)
OdpowiedzUsuńjestem szcześliwa że mogłam Cię spotkać!
Usuńto był wspaniały dzień, pełen wrażeń, nie tylko smakowych :)
OdpowiedzUsuńcieszę się, że miałyśmy okazję się poznać :)
ja też się cieszę!
Usuń