Sałatka Cezar .Po mojemu.





Coraz częściej zaczynamy zwracać uwagę na to, co jemy. Staramy się wzbogacać dietę jak największą ilością warzyw i owoców. Jednocześnie na przygotowanie jedzenia, zwłaszcza obiadu, mamy niewiele czasu, zaś popularne fast foody często dalekie są od kuchni powszechnie uważanej za wartościową. Ratunkiem w takiej sytuacji może być przygotowanie sałatek – teraz jeszcze pyszniejszych z nowymi sosami sałatkowymi Knorr: Szefa i Cezar.



 To kompozycje suszonych warzyw, ziół i przypraw, które w połączeniu z majonezem lub ketchupem (w zależności od wariantu) pozwalają stworzyć aromatyczne sosy. Dokładnie połączą składniki i podkreślą charakter całej kompozycji.
Legenda głosi, że sałatkę Cezar wymyślił włoski kucharz po tym, gdy musiał przyrządzić danie z dostępnych resztek jedzenia. Za jej podstawę uważane są sałata rzymska, parmezan oraz grzanki, ale przez wiele lat była uatrakcyjniana składnikami według upodobań smakoszy. Sałatkę tą łatwo można przekształcić w pełnowartościowe danie obiadowe, urozmaicając ją aromatycznym mięsem. Do świeżej i chrupkiej sałaty oraz startego sera można dodać usmażoną pierś kurczaka. Zwieńczeniem będzie Sos sałatkowy Cezar Knorr, czyli kompozycja suszonych przypraw: czosnku, gorczycy i lubczyku. Dokładnie połączy składniki i nada całości wyjątkowy smak. *cyt.Knorr

Ja stworzyłam swoja własną wersję Cezara, z tego właśnie co znalazłam w lodówce. Wyszło pysznie, wyszło na bogato, aromatycznie i ...obiadek gotowy!




Składniki
-chrupiący mix sałat
-wędzone mięso z kurczaka
-kabanosy wędzone
-oliwki czarne i zielone
-pomidorki śliwkowe
-czarny sezam- opcjonalnie
-gotowany na parze brokuł
-duża łyżka tartego parmezanu
-łyżka oliwy z oliwek
-2 łyżki majonezu
-1 sos sałatkowy Cezar Knorr
-listki bazylii

Uparuj brokuła.
Sałatę jeśli umyta daj na półmisek, dodaj brokuł, kurczaka i kabanosy.


Dołóż oliwki i pomidory śliwkowe.


Wykonaj sos.
Do szklanki wsyp sos sałatkowy Cezar, dodaj 2 łyżki majonezu, łyżkę tartego parmezanu.



Ja dodałam jeszcze łyżkę oliwy z oliwek.
Wymieszaj bardzo dobrze.
Wkomponuj w sałatkę. Podawaj z grzankami.


 Sałatka jest syta, aromatyczna i wystarczy z pewnością za obiad...z dwóch dań! Przepiękny i duży półmisek na sałatkę w towarzystwie Cezara od Porcelana Bogucice
Smacznego.



Komentarze

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!