poniedziałek, 21 lipca 2014

Ziarenkowy deser




Od zawsze wiadomo jak ważną rolę dla człowieka odgrywają ziarna. 



Różnorodne mieszanki ziaren przenoszą nas w podróż do miejsc odległych, do upraw bio, do natury. Wzbogacają naszą dietę o cenne witaminy i minerały, podnoszą i ubogacają posiłki, przekąski , stanowia prawdziwą skarbinicę zdrowia, urody oraz dobrego humoru. Ziarna bogate są w kwasy Omega-3 i Omega-6,witaminy A,D,E,C i K. Dbaja o układ krwionośny,wspomagają pracę mózgu...
Ziarna kojarzą nam się z chlebem, prawidłowo...ale...mogą być również bardzo zdrowym deserem, przepyszną przekąską, ekskluzywnym poczęstunkiem pełnym zdrowia! Deserem, którego nigdy nie kosztowaliście, a który przenosi każdego w głąb siebie, po to tylko, by odszukać przykurzone gdzieś na dnie każdego z nas, pokłady energii, by je obudzić i zaprosić do życia...Ziarno,miód,czekolada...rozmarzyć się wypada!

Dlatego dziś przygotuję deser z wykorzystaniem ziaren, które dostałam w ramach współpracy z firmą Ziarenkowo, dolożę do tej skarbnicy również Podkarpackiego Miodu Spadziowego ChNP.



Wykorzystałam trzy rodzaje mieszanek prażonych ziaren , w składzie których były różne ziarenka. Na moją słodkość będziemy potrzebowali 2 pełne szklanki
z trzech mieszanek po równo.
Ze Słonecznych pól, które zawierają słonecznik, siemię lniane i sezam. Z Mieszanki Euforia- w skład której wchodzą ziarna konopii, slonecznik oraz pestki dyni.I z trzeciej torebki o wdzięcznej nazwie Cynamonowy Raj- gdzie znajdziemy słonecznik, sezam,orzechy arachidowe,cynamon,kardamon,godziki.

Ponadto
-szklanka najzwyklejszego musli wymieszanego z otrębami pszennymi
-5 śliwek suszonych
-pół szklanki sułtańskich rodzynek
-1 duża dojrzała i soczysta brzoskwinia
-1 łyzka kakao
-filiżanka Podkarpackiego Miodu Spadziowego ChNP



Na polewę wystarczy mleczna czekolada z całymi orzechami laskowymi rozpuszczona na parze.

Wykonanie
Wszystkie ziarna, wsyp do misy, dołóż rodzynki sułtańskie, musli z otrębami, oraz pokrojone w paski suszone śliwki. Obierz brzoskwinię, pokrój niedbale. Dolej miodu. Brzoskwinia w połączeniu z miodem zcali wspaniale ziarenka i puści sok ,co spowoduje ,że całośc nabierze delikatności i wykwintności. Dosyp kakao. Wymieszaj wszystko bardzo dokładnie. Ja wykorzystałam do tej roboty CCMajor Kenwood – i wszystko wymieszałam mieszadłem elastycznym.








Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia i poukładaj w niej masę, mocno dociskając i wyrównując powierzchnię. 




Piecz w rozgrzanym piekarniku około 20 minut, następnie wyciągnij keksówkę, odwróć do góry dnem i piecz jeszcze na papierze około pół godziny. 



Wyjmij i wystudz całkowicie, gdyż ciepła nie będzie chciała się kroić i może się rozsypać.


Pokrój na kawałeczki, udekoruj gorącą czekoladą i.. rozkoszuj się porządną dawką energii i zdrowia!








Jeśli potrzebujesz ziarenek prażonych, najwyższej jakości i w każdej ilości to zadzwoń pod nr.tel.
+48 733 926 555

lub napisz przez FB



1 komentarz:

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !