poniedziałek, 17 listopada 2014

Pierś z kurczaka w orientalnych przyprawach z ziarenkami




Pierś z kurczaka to chude mięsko, ale ja nie przepadam za nim, bo wydaje mi się suche i takie papierowe. Trzeba temu zaradzić, aby było soczyste i pełne aromatu. Żeby tak było, to nasze piersi z kurczaka muszą sobie poleżeć w lodówce cały dzień i całą noc, porządnie zamarynwane.

Składniki
-piersi z kurczaka
-mieszanka przypraw orientalnych
-czosenk
-sól, oliwa z oliwek
-3 łyżki mleka
-winegret pomarańcza+oliwa z oliwek
-ziemniaki
-marchewka
-seler-bulwa
-pietruszka – korzeń
-por
-ziarenka Słoneczne Pola od Ziarenkowo
-sałata lodowa
- Grana Padano

Umyj piersi z kurczaka, poporcjuj. Wlej oliwę z oliwe, wciśnij sporo czosnku , dodaj przyprawy jakie lubisz, u mnie orientalne . Wymieszaj, dolej 3 łyżki mleka. Natsępnie włóż do lodówki na godzinę. Wyciągnij, dodaj łyżkę, dwie sosu winegret pomarańcza +oliwa z oliwek, posól. Wymieszaj i do lodówki na noc. Na drugi dzień przygotuj ziemniaki, marchewkę, seler, pora,pietruszkę i łącznie z kurczakiem włóż do posmarowanej masłem brytfanny . U mnie brytfanna TOSCANA  od Florina, bo ja muszę mieć pewność, że wyjdzie i że jak się zapomnę, to się nie spali.
Wymieszaj ładnie , polej oliwą z oliwek i włóż do nagrzanego piekarnika do 200 stopni. Piecz, aż zmiękną ziemniaki i marchewka. Pierś z kurczaka szybko się piecze.

Podawaj z salatą lodową i nie zapomnij posypać ziarenkami Sloneczne Pola od Ziarenkowo!




Przed samym podaniem posyp serem tartym Grana Padano.


Pyszne, smaczne, dietetyczne!




Smacznego !




3 komentarze:

  1. Ależ pięknie wygląda! :) Dobrze jest wiedzieć, że jesteś całkiem bliziutko :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszności. Wygląda bardzo apetycznie :-) i kolorowo :-)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !