środa, 31 grudnia 2014

Barszcz biały czy żurek?



Istnieją niejasności, czy żurek jest tożsamy z barszczem białym, gdyż np. wedle jednej z tradycji nazwy żurek i barszcz biały stosuje się wymiennie. W innych zaś tradycjach żurek jest zupą przyrządzaną na bazie mąki żytniej, zaś barszcz biały na bazie mąki pszennej. Z kolei inne zwyczaje nakazują żurkiem nazywać zakwaszaną zupę postnąpodawaną z jajkiem lub ziemniakami zaś barszcz biały miałby być zupą zakwaszaną przyrządzaną na bazie wywaru z boczku kiełbasy. Barszczem nazywano też zupę przyrządzaną z rośliny – barszczu zwyczajnego. Istnieje również przepis, w którym barszcz biały gotuje się analogicznie do żurku, jednak zamiast zakwasu z mąki stosuje się serwatkę zsiadłego mleka – pozostałą po odcedzeniu sera. W niektórych regionach kraju np. na Kielecczyźnie dodatkowo jako zakwas stosuje się wodę z kiszonych ogórków.

Ja zrobię żur rumuński z dodatkiem otrąb pszennych i bardzo dużej ilości rumuńskiego czosnku.


Żur (żurek, zakwaszona zupa mączna) – zupa przyrządzana na bazie zakwasu z razowej mąki żytniej mająca charakterystyczny kwaśny smak. Specjalność regionalnej kuchni polskiej, białoruskiej (жур, кісяліца), czeskiej i słowackiej oraz innych Słowian północnych. Bywa zabielana mlekiem albo śmietaną (żur postny), lub przygotowana w połączeniu z wywarem z kości i jarzyn, z dodatkiem suszonych grzybów. Albo też gotowana z kiełbasą, wędzonym boczkiem wieprzowym, żeberkami, ogonem wieprzowym; również na wywarze pozostałym po ugotowaniu szynki lub białej kiełbasy.



Składniki
-wędzona kiełbasa wiejska
-boczek wieprzowy wędzony
-3 główki czosnku
-cebula
-otręby pszenne Młyn Kopytowa
-śmietana i mleko

Ugotuj wywar z boczku i kiełbasy. Do gotujacego się wywaru dodaj zakwas, ciągle mieszając. Następnie w szklance mleka rozmieszaj po łyżce obydwu mąk Młyn Kopytowa i dodaj do zupy. Mieszaj. Wlej mleko i w razie potrzeby dodaj śmietany. Wyciśnij przez praskę 3 główki czosnku, dodaj otręby pszenne ile lubisz. Gotuj. Uważaj lubi wykipieć!
Najlepiej smakuje na drugi dzień z dodatkiem gotowanego jaja i wiejskiej kiełbasy .

Smacznego !


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !