Barszcz biały czy żurek?
Istnieją
niejasności, czy żurek jest tożsamy z barszczem białym, gdyż
np. wedle jednej z tradycji nazwy
żurek i barszcz biały stosuje się wymiennie. W innych zaś
tradycjach żurek jest zupą przyrządzaną na bazie mąki żytniej,
zaś barszcz biały na bazie mąki pszennej. Z kolei inne zwyczaje
nakazują żurkiem nazywać zakwaszaną zupę postnąpodawaną
z jajkiem lub ziemniakami zaś barszcz biały miałby być zupą
zakwaszaną przyrządzaną na bazie wywaru z boczku i kiełbasy.
Barszczem nazywano też zupę przyrządzaną z rośliny – barszczu
zwyczajnego.
Istnieje również przepis, w którym barszcz biały gotuje się
analogicznie do żurku, jednak zamiast zakwasu z mąki stosuje się
serwatkę z zsiadłego
mleka –
pozostałą
po odcedzeniu sera.
W niektórych regionach kraju np. na Kielecczyźnie dodatkowo
jako zakwas stosuje się wodę z kiszonych ogórków.
Ja
zrobię żur rumuński z dodatkiem otrąb pszennych i bardzo dużej
ilości rumuńskiego czosnku.
Żur (żurek,
zakwaszona zupa mączna)
– zupa przyrządzana
na bazie zakwasu z
razowej mąki żytniej
mająca charakterystyczny kwaśny smak. Specjalność
regionalnej kuchni
polskiej,
białoruskiej (жур,
кісяліца),
czeskiej i słowackiej oraz innych Słowian
północnych.
Bywa zabielana mlekiem albo śmietaną (żur postny),
lub przygotowana w połączeniu z wywarem z kości i
jarzyn, z dodatkiem suszonych
grzybów.
Albo też gotowana z kiełbasą, wędzonym boczkiem wieprzowym,
żeberkami, ogonem wieprzowym;
również na wywarze pozostałym po ugotowaniu szynki lub białej
kiełbasy.
Składniki
-wędzona
kiełbasa wiejska
-boczek
wieprzowy wędzony
-3
główki czosnku
-cebula
-otręby
pszenne Młyn Kopytowa
-śmietana
i mleko
Ugotuj
wywar z boczku i kiełbasy. Do gotujacego się wywaru dodaj zakwas,
ciągle mieszając. Następnie w szklance mleka rozmieszaj po łyżce
obydwu mąk Młyn Kopytowa i dodaj do zupy. Mieszaj. Wlej mleko i w
razie potrzeby dodaj śmietany. Wyciśnij przez praskę 3 główki
czosnku, dodaj otręby pszenne ile lubisz. Gotuj. Uważaj lubi
wykipieć!
Najlepiej
smakuje na drugi dzień z dodatkiem gotowanego jaja i wiejskiej
kiełbasy .
Smacznego
!
Komentarze
Prześlij komentarz
Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!