środa, 26 sierpnia 2015

Rozwiązanie Konkursu z firmą SEKO




Jak zwykle nadszedł czas ogłoszenia wyników z firmą SEKO, wybór nie był prosty, bo wszystkie propozycje były oryginalne i smaczne.Dziękuje każdemu z osobna za dobrą i smaczną zabawę. I dziękuję za oryginalne przepisy.
Jury wyłoniło trzech Zwycięzców, do których poleci nagroda.
Są to trzy równorzędne miejsca, kolejność dodawania – przypadkowa.

Przepis Pani Kasi



Sałatka śledziowa z jabłkiem

Składniki:
5 filetów śledzia (najlepiej z beczki)
1 duże jabłko
1 cebula biała
1 łyżka majonezu
1 łyżeczka jogurtu naturalnego
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Filety osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy na małe kawałki, cebulę siekamy bardzo drobno a jabłko kroimy w bardzo małą kosteczkę. Jogurt mieszamy z majonezem i łączymy z pozostałymi składnikami. Doprawiamy do smaku i gotowe


Przepis Pani Marty



Moją propozycją na sałatkę śledziową jest taka prosta a bardzo
smaczna sałatka podana w jabłuszkach. Bardzo efektownie prezentuje się
na każdym spotkaniu ze znajomymi i ...bardzo lubi pływać ta rybka


SAŁATKA ŚLEDZIOWA W JABŁKACH:
1 duży słoik 0,7 l mieszanki konserwowej: groszek, kukurydza, marchewka
3 jabłka
4 ziemniaki ugotowane
1 duży burak ugotowany
30 dag filetu śledziowego solonego
4 łyżki majonezu
sól,pieprz do smaku
jabłka do wydrążenia do nafaszerowania
Sledzie moczymy aż do uzyskania pożądanej słoności. Kroimy w
niewielką kosteczką. Do tak przygotowanych sledzi wkrajamy w małą
kostkę ziemniaki i jabłka oraz ugotowanego buraka.Dodajemy marchew z
groszkiem i kukurydzą. Mieszamy z majonezem, doprawiamy solą i pieprzem.
Podajemy w wydrążonych jabłkach.

Przepis Pani Eli



Sledzie po kaszubsku.

Skłądniki
•40dag śledzi solonych
•0,5 kg cebuli
•1 słoik koncentratu pomidorowego (200g)
•4 łyżki octu
•10 ziarenek ziela angielskiego
•2 liście laurowe
•0,5 szklanki wody
•sól, pieprz, majeranek, słodka i ostra papryka wg. smaku
•1 łyżka oliwy z oliwek
•1 czerwona papryka
•3 ogórki kiszone

Przygotowanie;
Śledzie przepłukujemy w wodzie, a następnie moczymy kilka godzin przynajmniej raz zmieniając wodę. Nastepnie kroimy ke w paseczki. Cebulę pokrojoną w półplasterki podsmażamy na łyżce oliwy (na dużej patelni), aż się lekko zeszkli, w misce mieszamy koncentrat, wodę, ocet, ziele angielskie, liść laurowy i dodajemy do cebuli.Nastepnie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i dusimy pod przykryciem, aż cebula i papryka zmięknie.Na koniec dodajemy pokrojone w kostkę ogórki, przyprawiamy do smaku i jeszcze chwilę dusimy. Układamy w słoiku lub w innym naczyniu warstwę śledzi, następnie cebuli i znów śledzi itd. Wkładamy na noc do lodówki.

GRATULUJEMY SERDECZNIE!

Zwycięzców proszę o nadesłanie danych teleadresowych do wysylki nagród na adres mailowy 


do trzech dni , po tym terminie wybieramy kolejnych zwycięzców.

Ta zabawa dobiegła końca, ale nie martwcie się, już od września startuje nowy, pełen smaków konkurs, który potrwa okrągły miesiąc!

Zapraszam zatem do śledzenia, bo będzie pysznie!

1 komentarz:

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !