środa, 30 grudnia 2015

Bułka z automatu do chleba



Od czasu do czasu sięgam po bułkę z automatu. Z kilku powodów.
Albo dwa piekarniki są aktualnie zajęte, a ja mam ochotę na bułę, albo po prostu nie mam czasu się nią bawić.


Jest taki niezawodny przepis na bułkę z dodatkami, którą bardzo lubię, i która jest pewniakiem u mnie w domu. Kochają ją dzieci i to bardzo.
Zajadana z domowym dżemem to niebo w gębie.


Do mojej buły , która ma kilogram użyłam ekologicznej mąki ryżowej i kokosowej Symbio



Domieszałam nieco orkiszowej.
I wyszła pyszna buła.
Jeśli posiadasz standardową maszynę do wypieku chleba, to nie myśl długo- do dzieła!

Składniki
  • 3 jaja
  • 200 g masła
  • 80 ml mleka
  • 1,5 ł soli
  • 4 Ł cukru u mnie brązowy cukier trzcinowy Demerara   Symbio
485 g mąki – 150 g mąki ryżowej, 150 g mąki kokosowej i reszta orkiszowej
  • 3 ł suchych drożdży
  • Do mojej bułki dodałam również kandyzowanej skórki pomarańczowej

Wszystkie składniki, tak jak są opisane w liście, po kolei dodajemy do automatu. W moim ustawiony został program 6....
I po ponad 3 godzinach buła gotowa.
Musi być odstawiona na godzinkę do wychłodzenia.
A potem...to już tylko masełko lub dżem domowej roboty i bułka znika...szybko znika.

Smacznego!


1 komentarz:

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !