Bułka z automatu do chleba



Od czasu do czasu sięgam po bułkę z automatu. Z kilku powodów.
Albo dwa piekarniki są aktualnie zajęte, a ja mam ochotę na bułę, albo po prostu nie mam czasu się nią bawić.


Jest taki niezawodny przepis na bułkę z dodatkami, którą bardzo lubię, i która jest pewniakiem u mnie w domu. Kochają ją dzieci i to bardzo.
Zajadana z domowym dżemem to niebo w gębie.


Do mojej buły , która ma kilogram użyłam ekologicznej mąki ryżowej i kokosowej Symbio



Domieszałam nieco orkiszowej.
I wyszła pyszna buła.
Jeśli posiadasz standardową maszynę do wypieku chleba, to nie myśl długo- do dzieła!

Składniki
  • 3 jaja
  • 200 g masła
  • 80 ml mleka
  • 1,5 ł soli
  • 4 Ł cukru u mnie brązowy cukier trzcinowy Demerara   Symbio
485 g mąki – 150 g mąki ryżowej, 150 g mąki kokosowej i reszta orkiszowej
  • 3 ł suchych drożdży
  • Do mojej bułki dodałam również kandyzowanej skórki pomarańczowej

Wszystkie składniki, tak jak są opisane w liście, po kolei dodajemy do automatu. W moim ustawiony został program 6....
I po ponad 3 godzinach buła gotowa.
Musi być odstawiona na godzinkę do wychłodzenia.
A potem...to już tylko masełko lub dżem domowej roboty i bułka znika...szybko znika.

Smacznego!


Komentarze

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!