Bułka z automatu do chleba
Od
czasu do czasu sięgam po bułkę z automatu. Z kilku powodów.
Albo
dwa piekarniki są aktualnie zajęte, a ja mam ochotę na bułę,
albo po prostu nie mam czasu się nią bawić.
Jest
taki niezawodny przepis na bułkę z dodatkami, którą bardzo lubię,
i która jest pewniakiem u mnie w domu. Kochają ją dzieci i to
bardzo.
Zajadana
z domowym dżemem to niebo w gębie.
Do
mojej buły , która ma kilogram użyłam ekologicznej mąki ryżowej
i kokosowej Symbio
Domieszałam
nieco orkiszowej.
I
wyszła pyszna buła.
Jeśli
posiadasz standardową maszynę do wypieku chleba, to nie myśl
długo- do dzieła!
Składniki
- 3 jaja
- 200 g masła
- 80 ml mleka
- 1,5 ł soli
- 4 Ł cukru u mnie brązowy cukier trzcinowy Demerara Symbio
485
g mąki – 150 g mąki ryżowej, 150 g mąki kokosowej i reszta
orkiszowej
- 3 ł suchych drożdży
- Do mojej bułki dodałam również kandyzowanej skórki pomarańczowej
Wszystkie
składniki, tak jak są opisane w liście, po kolei dodajemy do
automatu. W moim ustawiony został program 6....
I
po ponad 3 godzinach buła gotowa.
Musi
być odstawiona na godzinkę do wychłodzenia.
A
potem...to już tylko masełko lub dżem domowej roboty i bułka znika...szybko znika.
Smacznego!
Pysznie wygląda i taka musi być, zjadłabym kromeczkę
OdpowiedzUsuń