poniedziałek, 9 stycznia 2017

Konkurs – karnawałowa przekąska z rybą


konkurs,seko,ryba,przekąska karnawałowa,danie ze sledzia,sałatka śledziowa,śledzie,danie z ryb,boże narodzenie,



KONKURS!
Karnawał to karnawał. Dziś startuję z konkursem na KARNAWAŁOWĄ PRZEKĄSKĘ z dodatkiem ryby.
Możesz wykorzystać rybę w każdej postaci. Ważne ,aby danie-przekąska karnawałowa była pyszna i łatwa w przygotowaniu!


Krótki regulamin, a raczej kilka zasad
1/ Możesz dodać do trzech przepisów, ale każdy w osobnym komentarzu. Możesz wygrać tylko raz.
2/ NIE KRADNIJ! Nie możesz kopiować odpowiedzi innych uczestników, którzy brali udział w podobnych konkursach na innych stronach.
3/ Każdy komentarz/przepis jeśli jest ANONIMOWY podpisz imieniem ,pierwszą literą nazwiska oraz miejscowością, np. Aleksandra G. Sędziszów Młp.
4/ Wyłonimy 3 ZWYCIĘZCÓW i każdemu z nich Sponsor, a jest nim Firma SEKO wyśle zestaw
słoiczków JEDYNE TAKIE komplet po 1 szt.
5/ Czas trwania konkursu 09.01-23.01.2017. Wyniki podaję do 3 dni od zakończenia konkursu pod tym postem. W sytuacjach nadzwyczajnych czas trwania konkursu może ulec zmianie.
6/ Nagrody wysyłane są tylko na terenie Polski.

Do dzieła kochani! Moją propozycję na TATAR ZE ŚLEDZIA znajdziecie w tym miejscu




konkurs,seko,ryba,przekąska karnawałowa,danie ze sledzia,sałatka śledziowa,śledzie,danie z ryb,boże narodzenie,

konkurs,seko,ryba,przekąska karnawałowa,danie ze sledzia,sałatka śledziowa,śledzie,danie z ryb,boże narodzenie



7 komentarzy:

  1. Proponuję takową przekąskę. Słone krakersy a na nich pasta rybna z sera białego, odrobiny oliwy z oliwek i rybą, wszystko dokładnie rozmieszane widelcem lub lepiej zblendowane, udekorować wedle uznania np gałązką koperku, listkiem mięty czy kaparem bądź oliwką. Szybkie i smaczne a przy tym banalnie proste;)
    anya_86@wp.pl
    Anna Kowal-Gąska, Szczodre

    OdpowiedzUsuń
  2. Doskonałą przekąską są też babeczki inaczej. Kruche ale słone ciasto w babeczkowych foremkach wypełniamy kolejno kilkoma ziarenkami kukurydzy, łyżeczką ryżu, warstwą majonezu, drobno posiekaną papryką, u mnie konserwowa, oraz warstwą ryby w wersji pure, ja zawsze blenduję. Ładna dekoracja jako zwieńczenie całości. To taka przekąskowa wersja sałatki z rybą, u nas hit imprezowy;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Moja propozycja konkursowa to łatwa w przygotowaniu i pyszna warstwowa sałatka śledziowa :)

    Składniki:
    1. Tacka śledzi matjas
    2. 2 cebule
    3. 3 ziemniaki
    4. 2 buraki
    5. 4 jajka
    6. 2 marchewki
    7. 200 ml majonezu
    8. Łyżeczka oleju

    Przygotowanie:
    1. Śledzie moczymy w wodzie około 30 minut, osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy w średnią kostkę i wykładamy na dno szklanej, przezroczystej salaterki. Skrapiamy oliwą.
    2. Cebulę obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę. Wykładamy na śledzie.
    3. Umyte ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie w mundurkach. Przestudzone ziemniaki obieramy i kroimy w średnią kostkę. Wykładamy na cebulę. Ziemniaki polewamy 3 łyżkami majonezu.
    4. Umyte buraki gotujemy, obieramy i przestudzone ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wykładamy na majonez.
    5. Umyte jajka gotujemy na twardo, przestudzone obieramy i kroimy w drobną kostkę. Wykładamy na warstwę buraków i delikatnie solimy.
    6. Umytą marchewkę gotujemy, przestudzoną obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wykładamy na jajka, polewamy resztą majonezu.
    7. Wierzch posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki.
    8. Sałatkę przykrywamy i wstawiamy do lodówki co najmniej na 2 godziny, a najlepiej na noc.

    Smacznego! :)

    Katarzyna P. Ostrołęka

    OdpowiedzUsuń
  4. Placki ze śledziem i chili (na ostro).

    Idealne na karnawałową przekąskę!

    (około 18 sztuk)
    90g mąki pszennej (nie co więcej niż 1/2 szklanki o pojemności 200g)
    2 jajka
    3 łyżki śmietany 18% (czubate)
    3 łyżki mleka
    papryka słodka
    sól, pieprz cytrynowy
    Dodatkowo:
    200g śledzi w oleju z papryczką chili (Mr Śledź sweet chili - SEKO)
    Ponadto:
    olej do smażenia

    Śledzie odsączyć z oleju i wraz z papryczką pokroić w drobną kostkę.
    Jajka ubić do puszystości, a następnie zmiksować z mlekiem i śmietaną.
    Dodać mąkę.
    Całość dokładnie wymieszać - uzyskując puszystą, jednolitą konsystencję i doprawić do smaku.
    (Należy pamiętać, aby nie przesadzić z solą oraz pieprzem, ponieważ sama ryba jest słona, a papryczka - ostra.)
    Na końcu do ciasta wmieszać śledzie z kawałkiem chili.
    Na patelni rozgrzać dość sporą ilość oleju (*) i za pomocą łyżki - wykładać niewielkie porcje ciasta.
    (1 solidna łyżka stołowa na 1 placuszek.)
    Placuszki smażyć z obu stron na złoty kolor.
    Podawać bezpośrednio po przygotowaniu (osączone z nadmiaru tłuszczu) z ulubionym sosem.
    (Na zimno również świetnie smakują.)

    (*) Placuszki przyrządzane na większej ilości oleju (oczywiście nie na głębokim i z umiarem) ładniej się smażą i są chrupiące.


    OdpowiedzUsuń
  5. Śledzik pod pierzynką - Sałatka warstwowa ze śledziem.

    (1 duża miska)
    350-400 filetów śledziowych solonych a'la Matjas (u mnie SEKO)
    130g żółtego sera
    1 puszka kukurydzy (polecam Bonduelle)
    2 gotowane/pieczone buraki
    1 por (mały; biała część)
    Sos:
    100 ml śmietany
    5-6 łyżek majonezu
    2-3 ząbki czosnku
    pieprz
    Dodatkowo:
    sól

    Przygotować sos.
    Śmietanę wymieszać z majonezem i drobno posiekanym czosnkiem.
    (Majonezu dodać tyle, aby sos nie był rzadki.)
    Całość doprawić za pomocą świeżo zmielonego pieprzu.
    Następnie śledzie (*) pokroić w większą kostkę, pora w cienkie pół talarki, a buraki zetrzeć na tarce o średnich oczkach.
    W sporej salaterce warstwowo układać: śledzie, sos, buraczki (delikatnie posolić), kukurydzę oraz pora.
    Warstwy powtórzyć według powyższego schematu.
    Na samej górze powinien znajdować się por, którego należy polać sosem i obficie posypać żółtym serem - uprzednio startym na drobnych oczkach tarki.
    Gotową sałatkę przykryć folią spożywczą (żeby ser nie wysychał) i włożyć do lodówki, aby składniki "przegryzły się".

    (*) Śledzie można wymoczyć w wodzie, bądź mleku.

    OdpowiedzUsuń
  6. Jajka faszerowane buraczkami i śledziem.

    Takie jajka sprawdzą się przy każdej okazji, ponieważ nie tylko świetnie smakują, ale również ładnie wyglądają.
    W końcu nie od dziś wiadomo, że połączenie buraczków, jajek i śledzia jest praktycznie idealne.

    5 jajek
    4 łyżki tartych buraczków marynowanych
    1/2 cebuli (małej)
    1 płat śledzia marynowanego lub solonego
    Dodatkowo:
    1-2 łyżki majonezu
    pieprz
    Opcjonalnie:
    szczypiorek do posypania

    Jajka ugotować na twardo i po obraniu - przekroić (wzdłuż) na pół.
    Z każdej części wyjąć żółtka i przełożyć jr do miseczki, a następnie podusić (za pomocą widelca) z majonezem.
    Dodać buraczki, pokrojonego w kostkę śledzia oraz drobno posiekaną cebulę.
    (Śledzia w razie potrzeby można uprzednio wymoczyć.)
    Całość wymieszać i doprawić pieprzem.
    Białka ułożyć na półmisku, wypełnić farszem oraz opcjonalnie posypać szczypiorkiem.

    OdpowiedzUsuń
  7. Przekąska karnawałowa, która świetnie sprawdzi się na każdej imprezie to tatar ze śledzia :) Ładnie się prezentuje i doskonale smakuje :)

    Składniki:
    1. 4-5 płatów śledziowych
    2. Cebula czerwona
    3. 4 ogórki kiszone
    4. Mały słoiczek grzybków marynowanych
    5. Pół łyżeczki pieprzu
    Sos:
    1. 2 łyżki musztardy
    2. Łyżka miodu
    3. Łyżka oleju
    4. Łyżeczka soku z cytryny
    Dodatkowo:
    1. Szczypior

    Przygotowanie:
    1. Śledzie moczymy w zimnej wodzie około 30 minut.
    2. Ogórki obieramy ze skórki. Ogórki, grzyby, śledzie i cebulę kroimy w drobną kostkę.
    3. Składniki sosu łączymy, dodajemy pokrojone składniki, doprawiamy pieprzem i dokładnie mieszamy. Przekładamy do małych miseczek i schładzamy w lodówce najlepiej całą noc.
    4. Przed podaniem tatara wyjmujemy z miseczek i posypujemy drobno pokrojonym szczypiorkiem.

    Smacznego! :)

    Katarzyna P. Ostrołęka

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !