Tatar ze śledzia
Kochani,
czas karnawału to czas zabawy i spotkań rodzinnych oraz
towarzyskich. Potrzebujemy dań szybkich i sprytnych, które można
schować do lodówki i nie martwić się o nic.
Na
pewno macie takie cuda w zanadrzu. Ja też mam.
Tematem
przewodnim mojego wpisu będzie ryba.
Zapraszam
Was po przepis na przepyszny i wyjątkowy tatar ze śledzia.
Został
zjedzony przez osobę z WZJG i przyjęty bez problemów. Spróbuj,
może i Ty będziesz mógł/mogła również włączyć go do diety z
okazji jakiegoś święta, karnawału ,spotkania?
Jest
bardzo szybki w wykonaniu i niezwykle aromatyczny.
Każdy
składnik został ,nie bez powodu, dobrze przemyślany i tak
zrównoważony, aby całość smakowała obłędnie i zaskoczyła
pozytywnie każdego!
Składniki
na 2 porcje ( ale, im więcej osób , tym więcej składników)
- tatar ze śledzia 100 g u mnie SEKO.Tatar to jedyny taki produkt na rynku. Poszatkowane delikatne mięso śledzia atlantyckiego połączone zostało z chrupiącym ogórkiem i cebulką, tworząc aromatyczną potrawę.
- Cząstka jabłka bez skóry pokrojona w plasterki
- 2 ogórki kiszone bez skórki, pokrojone w drobną kostkę, odsączone na sitku z nadmiaru soku
- 2 łyżki buraczków ćwikłowych, najlepiej z octem i bez kminku.
- cytryna sparzona wrzątkiem, pokrojona w cząstki – do podania
- 3 łyżeczki- można więcej- siekanego koperku, ja dodałam aromatyczny koperek mojej babci siekany i mrożony
- nasiona czarnuszki opcjonalnie do podania. Ładnie wyglądają i fajnie smakują.
Foremkę
bądź miseczkę lekko posmaruj oliwą z oliwek. Jeśli masz
profesjonalne foremki, to nie trzeba smarować- ja jeszcze nie mam
takich i musiałam robić wszystko w szklanych salaterkach na
macedonię. Ale nie jest to absolutnie trudne.
Na
dno naczynia wykładamy jabłka w plasterkach, dajemy warstwę
buraków ćwikłowych ( odciśnijcie wcześniej sok ).Następnie
ogórki kiszone i warstewkę koperku.
Całość
wykończ tatarem.
Ładnie
dociśnij. Włóż do lodówki na godzinkę.
Bezpośrednio
przed podaniem zrób babkę na talerz. Przekąska idealnie się
wysunie.
Pokrój
cytrynę w kawałki, posyp czarnuszką, zielony akcent w postaci
np.listka bazylii i gotowe.
Tatar
podawany jest zawsze ze świeżą cytryną.
Smacznego!
Przepis
został zrealizowany również dla osoby cierpiącej na WZJG. Jest to
choroba ciężka i trudna.
Więcej
w niej nie wolno ,jak wolno.
Bałam
się podać taką kombinację, ale ku mojej radości, pół porcji ze
zdjęcia zostało przyjęte z radością i co najważniejsze ,bez
skutków ubocznych. Dlatego rzeczą bardzo ważną przy WZJG jest
indywidualne podejście do diety. Podkreślałam nieraz, że co
zaszkodzi mnie,nie zaszkodzi Tobie i odwrotnie. Jakość składników
ma tutaj kolosalne znaczenie. Od ryby po ogórek kiszony i buraka!
Smacznego!
Bardzo fajny przepis :-) danie wygląda bardzo apetycznie :-)
OdpowiedzUsuńpyszny sposób na śledzia :)
OdpowiedzUsuń