Tatar ze śledzia

tatar ze sledzia,przekąska z ryb,WZJG,wrzodziejące zapalenie jelita grubego,dieta przy WZJG,surowa ryba,karnawałowe przekąski,przekąski pod alkohol,


Kochani, czas karnawału to czas zabawy i spotkań rodzinnych oraz towarzyskich. Potrzebujemy dań szybkich i sprytnych, które można schować do lodówki i nie martwić się o nic.
Na pewno macie takie cuda w zanadrzu. Ja też mam.
Tematem przewodnim mojego wpisu będzie ryba.


Zapraszam Was po przepis na przepyszny i wyjątkowy tatar ze śledzia.
Został zjedzony przez osobę z WZJG i przyjęty bez problemów. Spróbuj, może i Ty będziesz mógł/mogła również włączyć go do diety z okazji jakiegoś święta, karnawału ,spotkania?

tatar ze sledzia,przekąska z ryb,WZJG,wrzodziejące zapalenie jelita grubego,dieta przy WZJG,surowa ryba,karnawałowe przekąski,przekąski pod alkohol,

Jest bardzo szybki w wykonaniu i niezwykle aromatyczny.
Każdy składnik został ,nie bez powodu, dobrze przemyślany i tak zrównoważony, aby całość smakowała obłędnie i zaskoczyła pozytywnie każdego!

tatar ze sledzia,przekąska z ryb,WZJG,wrzodziejące zapalenie jelita grubego,dieta przy WZJG,surowa ryba,karnawałowe przekąski,przekąski pod alkohol,


Składniki na 2 porcje ( ale, im więcej osób , tym więcej składników)
  • tatar ze śledzia 100 g u mnie SEKO.Tatar to jedyny taki produkt na rynku. Poszatkowane delikatne mięso śledzia atlantyckiego połączone zostało z chrupiącym ogórkiem i cebulką, tworząc aromatyczną potrawę.
  • Cząstka jabłka bez skóry pokrojona w plasterki
  • 2 ogórki kiszone bez skórki, pokrojone w drobną kostkę, odsączone na sitku z nadmiaru soku
  • 2 łyżki buraczków ćwikłowych, najlepiej z octem i bez kminku.
  • cytryna sparzona wrzątkiem, pokrojona w cząstki – do podania
  • 3 łyżeczki- można więcej- siekanego koperku, ja dodałam aromatyczny koperek mojej babci siekany i mrożony
  • nasiona czarnuszki opcjonalnie do podania. Ładnie wyglądają i fajnie smakują.
tatar ze sledzia,przekąska z ryb,WZJG,wrzodziejące zapalenie jelita grubego,dieta przy WZJG,surowa ryba,karnawałowe przekąski,przekąski pod alkohol,

Foremkę bądź miseczkę lekko posmaruj oliwą z oliwek. Jeśli masz profesjonalne foremki, to nie trzeba smarować- ja jeszcze nie mam takich i musiałam robić wszystko w szklanych salaterkach na macedonię. Ale nie jest to absolutnie trudne.
Na dno naczynia wykładamy jabłka w plasterkach, dajemy warstwę buraków ćwikłowych ( odciśnijcie wcześniej sok ).Następnie ogórki kiszone i warstewkę koperku.
Całość wykończ tatarem.
Ładnie dociśnij. Włóż do lodówki na godzinkę.
Bezpośrednio przed podaniem zrób babkę na talerz. Przekąska idealnie się wysunie.
Pokrój cytrynę w kawałki, posyp czarnuszką, zielony akcent w postaci np.listka bazylii i gotowe.
Tatar podawany jest zawsze ze świeżą cytryną.
Smacznego!

tatar ze sledzia,przekąska z ryb,WZJG,wrzodziejące zapalenie jelita grubego,dieta przy WZJG,surowa ryba,karnawałowe przekąski,przekąski pod alkohol,

tatar ze sledzia,przekąska z ryb,WZJG,wrzodziejące zapalenie jelita grubego,dieta przy WZJG,surowa ryba,karnawałowe przekąski,przekąski pod alkohol,

Przepis został zrealizowany również dla osoby cierpiącej na WZJG. Jest to choroba ciężka i trudna.
Więcej w niej nie wolno ,jak wolno.
Bałam się podać taką kombinację, ale ku mojej radości, pół porcji ze zdjęcia zostało przyjęte z radością i co najważniejsze ,bez skutków ubocznych. Dlatego rzeczą bardzo ważną przy WZJG jest indywidualne podejście do diety. Podkreślałam nieraz, że co zaszkodzi mnie,nie zaszkodzi Tobie i odwrotnie. Jakość składników ma tutaj kolosalne znaczenie. Od ryby po ogórek kiszony i buraka!

Smacznego!

tatar ze sledzia,przekąska z ryb,WZJG,wrzodziejące zapalenie jelita grubego,dieta przy WZJG,surowa ryba,karnawałowe przekąski,przekąski pod alkohol,

Komentarze

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!